xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ριδ’]: ο ψυχισμός του πρασινου

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ριδ΄]

 

Ο ψυχισμός του Πράσινου

[ε΄]

 

 

Ας δούμε τον «ψυχισμό» του πράσινου χρώματος όπως ακριβώς καταγράφεται στην «Επιτομή χρωματικών αρμονιών», το Color Harmony Compendium, που είναι ένα εξειδικευμένο βιβλίο για τα χρώματα:

Η μητέρα φύση ξεχωρίζει κάτι το καλό όταν το προσέξει (και το χρησιμοποιεί).

Το πράσινο όχι μόνο αντιπροσωπεύει τη ζωή και την ανάπτυξη, αλλά είναι και το πιο χαλαρωτικό και ηρεμιστικό χρώμα του φάσματος.

Το αίτιο είναι φυσικό.

Σε αντίθεση με τα άλλα χρώματα, το πράσινο εστιάζεται κατ’ ευθεία στον αμφιβληστροειδή χωρίς να διαθλάται, καθιστάμενο έτσι αντιληπτό ιδιαίτερα εύκολα από το μάτι.

Θεωρείται επίσης πως έχει μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις και την ικανότητα να απαλύνει και να αναζωογονεί.

Σύμφωνα με ειδικούς χρωματικούς συμβούλους, άνθρωποι που εργάζονται σε πράσινο περιβάλλον έχουν λιγότερους στομαχόπονους.

Όσο απαλότερο είναι το πράσινο, τόσο περισσότερο ηρεμιστικό είναι.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τοίχοι πολλών νοσοκομείων βάφονται πρασινογάλανοι, κυριολεκτικά για να καθησυχάζουν ασθενείς και επισκέπτες.

Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των ‘green rooms’ (πράσινων δωματίων) στα παρασκήνια των θεάτρων και των τηλεοπτικών θεαμάτων, για να μετριάζουν το άγχος των συμμετεχόντων πριν από την παράσταση.

Η καθησυχαστική ιδιότητα του πράσινου το έκανε να είναι διεθνώς το χρώμα «ασφαλείας», όπως πχ. το «ασφαλές πέρασμα» που σημαίνουν τα πράσινα φανάρια της τροχαίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι υπάλληλοι του Λονδίνου βρήκαν και άλλη επωφελή για την ασφάλεια χρήση του πρασίνου χρώματος:

Έβαψαν σε πράσινη ηρεμιστική απόχρωση την δυσοίωνη (λόγω των πολλών αυτοκτονιών από αυτήν) γέφυρα Blackfriars Bridge και μειώθηκε ο αριθμός των αυτοχείρων που πηδούσαν από αυτήν.

Τα πράσινα μας αποστέλλουν μια ποικιλία μηνυμάτων, ανάλογα με την απόχρωσή τους.

Τα πράσινα της φύσης, που δεν είναι ούτε ανοιχτόχρωμα ούτε σκούρα, αυτά που οι Άγγλοι αποκαλούν Kelly Greens, (η πράσινη απόχρωση που είναι το σύμβολο της Ιρλανδίας) μας φέρνουν στο νου την άνοιξη, την εξοχή, μεταδίδουν ευτυχία και νεανικά συναισθήματα.

Μπορούν όμως να υπαινίσσονται και ανωριμότητα ή έλλειψη εμπειρίας.

Το (σκουρότερο) πράσινο του δάσους, από την άλλη μεριά, είναι το χρώμα των ώριμων δέντρων και αντιπροσωπεύει σταθερότητα και ανάπτυξη, οπότε δεν μας εκπλήσσει πως αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται συχνά σε δικηγορικά γραφεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ας μην λησμονούμε πως σαν πράσινο αναφέρεται το χρώμα του χρήματος (βασισμένο στο αμερικάνικο δολάριο που είναι κι’ αυτό πράσινο).

Το λαδί πράσινο (χακολαδί, ακριβέστερα) είναι χρώμα ισχύος γιατί συσχετίζεται με τον στρατό, ενώ το φωτεινό πράσινο της χλόης (grass green) συνδέεται με την νέα ζωή (γέννηση) και κατ’ επέκταση με την γονιμότητα.

Αυτή η ιδιότητά του το έκανε να είναι το αγαπημένο γαμήλιο χρώμα κατά την Αναγέννηση.

Το πράσινο έχει επίσης και κάποιους αρνητικούς συσχετισμούς και ανάλογες εκφράσεις όπως: «πρασινίζεις σαν το μπιζέλι από ζήλεια», μια φράση που έλεγε η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, στο «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Το ίδιο λέμε, ότι πρασίνισε (ή χλώμιασε) και για κάποιον που υποφέρει από ναυτία.

Παρεμπιπτόντως το chartreuse, το πρασινοκίτρινο χρώμα του ομώνυμου γαλλικού λικέρ, θεωρείται πως είναι μια απόχρωση που συντελεί στο αίσθημα της ναυτίας.

Στην διακόσμηση, πολλές αποχρώσεις του πράσινου αποδεικνύονται αρμονικές στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ζωντανές πράσινες χροιές επιφέρουν το αίσθημα της φύσης εντός και δημιουργούν μια απαλή οπτική σύνδεση προς τα έξω του σπιτιού φυλλώματα.

Αυτές οι χροιές έχουν επίσης δροσιστικές και αναθρεπτικές επιδράσεις, κάνοντάς τες ιδιαίτερα ελκυστικές σε κουζίνες και τραπεζαρίες.

Επειδή τα απαλά πράσινα προκαλούν συναισθήματα ηρεμίας, είναι ιδανικά για τους ιδιωτικούς χώρους, όπως λουτρά ή υπνοδωμάτια.

Συνδυάζοντας την γαλήνη που επιφέρει το πράσινο με την υποσυνείδητα επιβαλλόμενη αίσθηση καθαρότητας και αποστείρωσης είναι το προτιμούμενο χρώμα για spa (ιαματικά λουτρά).

Στις συσκευασίες το πράσινο δίνει μια αίσθηση αγνότητας και φρεσκάδας.

Προϊόντα σε πράσινα περιτυλίγματα θεωρούνται πως είναι φυσικά, υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Επίσης επειδή το πράσινο υπαινίσσεται στυφή γεύση, συχνά χρησιμοποιείται σαν χρώμα μπουκαλιών που περιέχουν κρασιά ή μεταλλικά νερά.

Σκούρα πράσινα σχετίζονται με την σταθερότητα, την ανάπτυξη και υπαινίσσονται υψηλή οικονομική κατάσταση και επιτυχία.

Το πράσινο είναι παγκοσμίως σύμβολο ασφάλειας και σημαίνει επίσης «ελεύθερο πέρασμα».

Άνθρωποι ντυμένοι στα πράσινα θεωρούνται ευγενικοί, αξιόπιστοι και γενναιόδωροι.

Μιλώντας χρωματογραφικά, τί λέει για σας το αγαπημένο σας πράσινο χρώμα;

Εσείς που προτιμάτε το πράσινο έχετε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με την φύση. Θρέφει την ψυχή σας.

Είτε περνώντας τον χρόνο σας στον κήπο, είτε βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους να φέρνετε το έξω μέσα, οι αγαπημένες σας δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από όλα αυτά που μας προσφέρει η Μητέρα Φύση.

Αντιπαθείτε το χάος και αγωνίζεστε για την σταθερότητα και την εξισορρόπηση.

Καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

Η διαχείριση του χρόνου είναι μια δύναμη που γρήγορα της δίνετε προτεραιότητα.

Το επιχειρηματικό σας μυαλό ενισχύεται από την ικανότητά σας να στοχεύετε στο ότι είναι σπουδαιότερο και να υποβαθμίζετε ότι δεν είναι.

Σαν αποτέλεσμα αυτού, σπανίως ιδρώνετε για μικροπράγματα.

Έχετε περιβαλλοντολογική συνείδηση και συμμετέχετε στα κοινά.

Έχετε το ταλέντο να βλέπετε την εικόνα και να κατανοείτε πολλαπλά σημεία της θέασής της.

Οι άλλοι θαυμάζουν την σαφήνειά σας και σέβονται την αντικειμενικότητα και δίκαιη άποψή σας.

 

Είναι χρώμα ευπροσάρμοστο, πολυποίκιλο, με πολλούς συσχετισμούς και αντιθέσεις. Είναι το χρώμα της αναγέννησης [βλαστοί, άνοιξη], αλλά και της αποσύνθεσης [μούχλα, νεκρική απόχρωση].

Αποτελεί έκφραση σταθερότητας, ασφάλειας και προσδοκίας, αλλά παράλληλα συμβολίζει κίνδυνο.

Μέσα στο πράσινο της βλάστησης και των δασών μπορεί να βρεθεί αφθονία τροφής, υπάρχουν όμως και διάφορα δηλητήρια, μπορεί κανείς να κρυφτεί και να προστατευτεί, αλλά ενεδρεύουν πολλοί κίνδυνοι. Συσχετίζεται με δηλητήρια και οργανικές εκκρίσεις [όπως βλέννες, χολή] και είναι το χρώμα που δίδεται κατά κόρον σε φανταστικά τέρατα, όπως δράκοι, μάγισσες και εξωγήινοι, ίσως γιατί είναι το χρώμα πολλών αμφιβίων και ερπετών, απεχθών για τον άνθρωπο.

Παρ’ ότι πολλά ζώα είναι πράσινα, σαν χρωστική δεν υπάρχει στο ζωικό βασίλειο.

Το πράσινο χρώμα τους οφείλεται σε διάθλαση ακτινοβολιών από φολίδες, λέπια, φτερά ή τρίχωμα.

Αντίθετα είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα του φυτικού βασιλείου, αφού πράσινη είναι η χλωροφύλλη, ο βασικός χυλός του φυτικού κόσμου, αντίστοιχος προς το κόκκινο αίμα, του ζωικού

Το πράσινο είναι το χρώμα της αφθονίας και το ίδιο υπάρχει άφθονο στη φύση, όμως είναι ελάχιστες οι φυσικές ύλες που παράγουν πράσινες βαφές, αλλά και αυτές δεν είναι ούτε έντονες, ούτε ανθεκτικές.

Βασικές πηγές παραγωγής πράσινων βαφών είναι ο μαλαχίτης και ο χαλκός.

Όπως το συμπληρωματικό του, το κόκκινο, είναι και αυτό προϊόν οξείδωσης ορισμένων μετάλλων, όπως του χαλκού.

Είναι επίσης το χρώμα ορισμένων φυσικών φαινομένων που φεγγοβολούν στο σκοτάδι [όπως ο φώσφορος].

Στην ψυχολογία εκφράζεται σαν ενεργός βούληση, αποτελεί έκφραση σταθερότητας, εμμονής και αντίστασης στις αλλαγές, ενώ δηλώνει συνέπεια γνώμης και τοποθετεί ψηλά το Εγώ, σε όλες τις μορφές κατοχής, αφού θεωρείται πως η κατοχή αυξάνει την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση. Το πράσινο συμβολίζει την νόηση και είναι το χρώμα της σκέψης και της θέλησης.

Στην ψυχολογία εκφράζεται σαν ενεργός βούληση, αποτελεί έκφραση σταθερότητας, εμμονής και αντίστασης στις αλλαγές, ενώ δηλώνει συνέπεια γνώμης και τοποθετεί ψηλά το Εγώ, σε όλες τις μορφές κατοχής, αφού θεωρείται πως η κατοχή αυξάνει την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση.

 

 


is | Topic: Πράσινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ριδ’]: ο ψυχισμός του πρασινου”