xromata.com


Τα χρωματα στην φυση, Βιολογικες χρωστικες [Α2]

 

H απόδοση του χρωματικού πλούτου που απλώνεται τριγύρω μας, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από βιολογικές χρωστικές ουσίες.

Για βιοχρωστικές έχουμε μιλήσει επανειλημμένως, όμως ξαναβλέπουμε το θέμα πιο συγκεντρωτικά και με κάποια τάξη, ακολουθώντας την τακτοποιημένη σειρά σχετικών άρθρων, όπως αυτή αναγράφεται στον ιστότοπο “Causes of color”.

 

 

 

 

Τα χρώματα στην φύση

Α2

 

Βιολογικές χρωστικές

 

 

Αν και τα ζώα κατασκευάζουν τη δική τους μελανίνη, δεν μπορούν να φτιάξουν πολλές άλλες χρωστικές ουσίες.

Τα φυτά, ωστόσο, μπορούν να παράγουν μια σειρά χρωστικών ουσιών, έτσι πολλά ζώα χρωματίζονται από χρωστικές ουσίες που προσλαμβάνουν με την διατροφή τους.

Τα φλαμίνγκο τρώνε πλαγκτόν, κριλ και μικρές γαρίδες απ’ όπου προσλαμβάνουν τα καροτένια που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

 

 

Τόσο το φλαμίνγκο όσο και οι γαρίδες που τρώει δεν μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους καροτενοειδή κάτι που  κάνουν τα μικροσκοπικά φύκια που παράγουν κόκκινες και κίτρινες χρωστικές και αποτελούν την κύρια διατροφή των μικροσκοπικών γαρίδων.

Όταν το φλαμίνγκο δειπνήσει με γαρίδες, τα καροτενοειδή που προσλαμβάνει μαζί τους παράγουν τα έντονο ροζ, πορτοκάλια και κόκκινα που φαίνονται στα φτερά του πουλιού.

 

 

Οι περισσότεροι ζωολογικοί κήποι συμπληρώνουν τη διατροφή των φλαμίνγκο τους με εκχυλίσματα χρωστικών φυτών, διαφορετικά τα γκρίζα (στην πραγματικότητα)  φλαμίνγκο  δεν θα είχαν την οπτική γοητεία των ζωηρών χρωμάτων που περιμένουμε από αυτά τα πουλιά.

https://xromata.com/?p=12106

Ομοίως, ο σολομός εκτροφής τροφοδοτείται με ένα συμπλήρωμα για να γίνει πιο κοκκινωπός.

 

 

Τα ασπόνδυλα, όπως έντομα ή μαλάκια, εμφανίζουν συχνά πράσινα χρώματα λόγω των χρωστικών πορφυρίνης που απορροφώνται μερικές φορές μέσω της διατροφής τους.

Σε αντίθεση με τα φυτά, τα περισσότερα ζώα δεν μπορούν να φτιάξουν πράσινες και μπλε χρωστικές.

 

 

Τα περισσότερα από τα πράσινα και μπλε χρώματα τους δημιουργούνται μέσω της δομικής κατασκευής και αντανακλαστικότητας των φτερών, τριχών, λεπιών, φολίδων. 

Ένα γαλάζιο πουλί παράγει μελανίνη και θα φαινόταν σχεδόν μαύρο, αλλά μικροσκοπικοί αερόσακοι στα φτερά του σκορπίζουν το φως και το κάνουν να φαίνεται μπλε, με παρόμοιο τρόπο με τον ουρανό, ο οποίος φαίνεται μπλε καθώς τα μόρια αερίων στην ατμόσφαιρα διασκορπίζουν το φως.

 

 

Τα παγώνια χρωματίζονται μέσω ενός συνδυασμού χρωστικών και ο τρόπος που παρεμβαίνει το φως όταν αντανακλάται από τα φτερά δημιουργεί ιριδισμό. Παραδείγματα χρωμάτων που προκύπτουν από ιριδίζουσες και διαθλαστικές δομές μπορούν να βρεθούν σε φτερά παγωνιού, σε μαργαριτάρια, στο φίλντισι.

 

 

Ένα άλλο λαμπρό παράδειγμα δομικού χρώματος στο ζωικό βασίλειο είναι το λαμπρό μπλε της πεταλούδας Morpho.

Το χρώμα των φτερών της είναι το αποτέλεσμα της μικροδομής τους, αν και πολλές πεταλούδες έχουν κύτταρα που περιέχουν επίσης χρωστική ουσία.

 

 

Ορισμένα σκαθάρια με μεταλλική πράσινη γυαλάδα δείχνουν με τον ίδιο τρόπο τα λαμπερά χρώματα τους.

 

 

Ο δομικός χρωματισμός είναι το αποτέλεσμα επιλεκτικής αντανάκλασης ή ιριδισμού, συνήθως λόγω πολυστρωματικών δομών.

Το χρώμα των χρωστικών διαφέρει από το δομικό χρώμα στο ότι παραμένει το ίδιο από όλες τις γωνίες θέαση, ενώ το δομικό αλλάζει ή ιριδίζει αναλόγως της γωνίας από την οποία θεάται.

Ορισμένα χρώματα προκύπτουν από έναν συνδυασμό χρωστικής, δομικού χρώματος και δίαιτας.

 

 

Τα περισσότερα πράσινα χρώματα στα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια και τα πουλιά δημιουργούνται από μια αντανάκλαση του μπλε φωτός που έρχεται μέσα από ένα υπερ-στρώμα κίτρινης χρωστικής.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα στην φυση, Βιολογικες χρωστικες [Α2]”