xromata.com


Το μπλε στην φυση

 

Το μπλε στην φύση

 

Μερικές φορές η φύση μας κοροϊδεύει.  

Αυτό που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε πως είναι αληθινό μπορεί να μην είναι.

Τα ζώα, για παράδειγμα, έχουν πολλά μυστικά, όπως η αξιοσημείωτη χρήση τους στο χρώμα, για να προσελκύσουν συντρόφους ή να μεταμφιεστούν σε αρπακτικά.

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν τα χρώματα με τρόπους που ξεγελούν και εμάς τους ανθρώπους.

 

 

Λευκό, μαύρο, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο Τα ζώα έχουν εξελιχθεί για να εμφανίζονται σε κάθε χρώμα  του ουράνιου τόξου. Αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις τα ζώα δεν είναι μπλε. Για τα ζώα τα περισσότερα χρώματα προέρχονται από χρωστικές, χρωματικές χημικές ουσίες που παράγονται από ειδικά κύτταρα.

Ροζ, πορτοκαλί, Chartreuse, ζώα μπορεί να παράγουν πολλούς διαφορετικούς τύπους χρωστικών ουσιών, αλλά το μπλε είναι το πρόβλημα

Μερικά ζώα φαίνονται μπλε, αλλά σας εξαπατούν. Αντί να χρησιμοποιούν χρωστικές, τα  περισσότερα μπλε ζώα έχουν αναπτύξει έναν τρόπο να ξεγελούν τα μάτια σας  παίζοντας με το φως, χρησιμοποιώντας φυσικές δομές για να φαίνονται μπλε.

 

 

Τα περισσότερα από τα μπλε που νομίζετε ότι ξέρετε δεν είναι πραγματικά μπλε.

 

 

Οι άνθρωποι μπορούν να δουν φως μόνο σε αυτό που ονομάζουμε το ορατό φάσμα, μια στενή ζώνη των ηλεκτρομαγνητικών μηκών κύματος.

Το χρώμα είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός σε αυτό το φάσμα. Και αυτό το ορατό φάσμα περιέχει όλα τα χρώματα που βλέπουμε σε αυτόν τον κόσμο.

 

 

Αυτή είναι η μπλε πεταλούδα morpho. Είναι το τέλειο παράδειγμα ζώου που εμφανίζεται μόνο μπλε λόγω του έξυπνου τρόπου της δομής του φτερού του.

Οι φολίδες του αλληλεπιδρούν με το φως, παρόμοια όπως ένα πρίσμα διασκορπίζει διαφορετικά μήκη κύματος φωτός,  ένα μπλε φτερό πεταλούδας μόρφο έχει μικροσκοπικές δομές που διαχέουν ακυρώνοντας τα άλλα χρώματα, αντανακλώντας μόνο το μπλε.

 

 

Αυτό βασίζεται στον τρόπο ανάκλασης του φωτός. Καθώς αλλάζετε τη γωνία θέασης, διαφορετικά χρώματα φαίνονται πιο έντονα, δίνοντάς μας έναν απίστευτο ιριδισμό, το χαρακτηριστικό σημάδι ενός ψεύτικου μπλε.

 

 

Και επειδή αυτός ο προβληματισμός βασίζεται στη δομική κατασκευή του φτερού, αν γεμίζατε αυτή τη δομή με κάτι διαφορετικό, ας πούμε, αλκοόλ, αυτό το χρώμα θα άλλαζε. Μην ανησυχείτε. Στεγνώνει ξανά και γίνεται μπλε.

 

 

Πολλά άλλα ζώα χρησιμοποιούν τη φυσική για να μας εξαπατήσουν.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μπλε φτερά στα πουλιά. Όλα τα πουλιά που φαίνονται μπλε έχουν κάποια δομή στα φτερά τους που αντανακλά μόνο το μπλε φως.

 

 

Και σχεδόν όλα τα ψάρια χρησιμοποιούν σκέδαση φωτός για να δημιουργήσουν τα ζωντανά μπλε τους. 

 

 

Λιγότερο από το 1% των ζώων που αντιλαμβάνεστε ως μπλε έχουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε μπλε χρωστική ουσία μέσα τους.

Αυτό το 1% με μπλε είναι πολύ σπάνιο. Αυτή είναι η πεταλούδα ελιάς. Είναι ένα από τα πολύ λίγα είδη εντόμων, γνωστά στη Γη με αληθινή μπλε χρωστική ουσία.

 

 

Αυτός είναι ο μπλε δηλητηριώδης βάτραχος, ένα από τα μόνα σπονδυλωτά που είναι γνωστό ότι περιέχει μπλε χρωστική ουσία. Όπως και να τον δεις, απ’ όποια γωνία τον δεις, είναι μπλε. Όλα τα άλλα ζώα μόνο φαίνονται μπλε, χωρίς να είναι μπλε στην πραγματικότητα.

 

 

Μπορεί να τα αντιλαμβάνεστε μπλε, αλλά είναι επειδή αυτά τα ζώα  έχουν εξελίξει έναν τρόπο που ξεγελούν τα μάτια σας, χρησιμοποιώντας τη φυσική του φωτός για να  τα βλέπετε μπλε.

Γιατί όμως φαίνονται μπλε;

Ίσως για να ενημερώσουν τα αρπακτικά ότι είναι δηλητηριώδη.

Ίσως είναι για να εντυπωσιάσουν έναν σύντροφο.

Ίσως επειδή η μπλε χρωστική ουσία είναι τόσο σπάνια, και το μπλε επιτρέπει απλώς σε ορισμένα ζώα να ξεχωρίζουν από το πλήθος.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί το μπλε είναι τόσο σπάνιο. Αλλά η σπανιότητα του μπλε δεν περιορίζεται μόνο στα ζώα.

 

 

Οι μπλε χρωστικές είναι ασυνήθιστες παντού στη φύση.

Δεν υπάρχουν μπλε τροφές.

Λιγότερο από το 10% των λουλουδιών είναι μπλε.

Και τα δύο πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς τα σκεφτόμαστε ως κατ' ουσίαν μπλε, τον ουρανό και τη θάλασσα, επίσης εμφανίζονται μπλε μόνο λόγω της φυσικής τους σκέδασης φωτός.

 

 

Λένε ότι πρέπει να δεις κάτι με τα μάτια σου να το πιστέψεις. Όμως η φύση δείχνει ότι τα μάτια σου ξεγελιούνται εύκολα.

Ίσως να μην ξέρουμε γιατί το μπλε είναι τόσο σπάνιο, αλλά τώρα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τα μάτια σας, τί μπορείτε να εμπιστευτείτε;

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, μπλε, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το μπλε στην φυση”