xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρα’]: Κοκκινες χρωστικες τροφιμων / καλλυντικων (Β)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ρα΄]

 

Κόκκινες χρωστικές ουσίες για τρόφιμα και καλλυντικά (Β)

[ιη´]

 

-Συνεχίζω με την αναφορά μου στις ειδικές χρωστικές που βάφουν κόκκινα κάποια τρόφιμα και καλλυντικά.

Προηγουμένως αναφέρθηκα στις συνθετικές (τεχνητές) κόκκινες χρωστικές που προσδίδουν κόκκινο χρώμα σε τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, αλλά και σε κάποιες απαγορεύσεις ως προς την χρήση ορισμένων εξ αυτών από κάποια κράτη και οργανισμούς.

Εξαιτίας των ανησυχιών του κοινού σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις συνθετικές βαφές, πολλές εταιρείες έχουν στραφεί στη χρήση φυσικών χρωστικών όπως η καρμίνη, που παράγονται από τη σύνθλιψη του μικροσκοπικού θηλυκού εντόμου κοχενίλη (κοξινέλ).

Αυτό το έντομο, με καταγωγή από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή των λαμπρών κόκκινων βαφών της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, όπως σου έχω ήδη αναφέρει προηγουμένως, όταν σου μιλούσα για τις κόκκινες βαφές και την ιστορία τους.

Η ίδια αυτή χρωστική ουσία που παράγεται από αυτά τα έντομα, χρησιμοποιείται ευρέως από την βιομηχανία καλλυντικών για να επιτευχθούν τα κόκκινα χρώματα σε ρουζ, κραγιόν και άλλα καλλωπιστικά σκευάσματα, αλλά και στην βιομηχανία παραγωγής ειδών διατροφής, όπου χρησιμοποιείται ευρέως στον χρωματισμό γιαουρτιών, επιδορπίων, ποτών, καραμελών, ζελέ και σε έναν σωρό άλλων διατροφικών ειδών.

Εκτός βεβαίως από την καρμίνη, υπάρχουν και άλλες φυσικές χρωστικές που δίνουν κοκκινωπές αποχρώσεις σε τρόφιμα οι οποίες παράγονται από ανθοκυανίνες, μπεταλαΐνες, κόκκινα καροτένια, λυκοπένιο και πάπρικα.

Μπορεί καθένας εύκολα να παράγει την δική του φυσική κόκκινη χρωστική τροφίμων.

Πιθανόν να μην αποδίδονται τόσο έντονα κόκκινα χρώματα σαν αυτά που πετυχαίνει κανείς με τις τεχνητές βαφές τροφίμων, όμως οι βαφές αυτές θα είναι απαλλαγμένες από τυχόν χημικές ουσίες και τις ανησυχίες που αυτές προκαλούν.

Τέτοιες βαφές επιτυγχάνονται με διάφορους τρόπους, όπως με το νερό που προέρχεται από βράσιμο παντζαριών, ή φύλλων κόκκινου ιβίσκου, ή την σύνθλιψη κόκκινων μούρων και άλλων φρούτων του δάσους, όπως σμέουρα, φράουλες, κεράσια, κράνες κ.λπ. ακόμα και ρόδια.

Όλα αυτά μπορούν να χρωματίσουν κοκκινωπά τα άσπρα γιαούρτια, ρύζια, πουρέδες, ζύμες κ.λπ.

Βέβαια, ο βασιλιάς του κόκκινου χρώματος στην κουζίνα είναι η αυτού εξοχότης η ντομάτα, υπεύθυνη για όλα τα κοκκινιστά φαγητά της σημερινής γαστριμαργίας.

Αλήθεια Άνθρωπε, έχεις σκεφθεί πως ήταν ο εδεσματολογικός κόσμος τόσους αιώνες πριν την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ισπανούς και την εισαγωγή της ντομάτας στον υπόλοιπο κόσμο; Χωρίς κοκκινιστά και κόκκινες σάλτσες;

Μαζί με την κόκκινη ντομάτα, ένας άλλος καρπός που απλώθηκε στον κόσμο μετά την ανακάλυψη της Αμερικής ήταν και η πιπεριά, και δη, οι κόκκινες πιπεριές που δίνουν το κόκκινο πιπέρι, ένα άλλο κόκκινο βρώσιμο υλικό που έχει εγκατασταθεί στην κουζίνα σου Άνθρωπε.

Τώρα, εφόσον μιλάμε για τρόφιμα, θέλω να σου θυμίσω τις προσταγές της σύγχρονης διατροφικής / ιατρικής που σε παρακινεί να τρως κόκκινους καρπούς με σκοπό να έχεις μια υγιή καρδιά.

Φάε κόκκινα, σου λέει και σου αραδιάζει μια σειρά από κόκκινους καρπούς για κατανάλωση.

Ποιοι είναι αυτοί;

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Κόκκινα μήλα, πορτοκάλια σαγκουίνια, κεράσια, κράνες, κόκκινα σταφύλια, κόκκινα γκρέιπ φρουτ, κοκκινωπά αχλάδια, ρόδια, σμέουρα, φράουλες, καρπούζια, παντζάρια, κόκκινες πιπεριές, κόκκινο λάχανο, ραπανάκια, ραντίσιο, κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινες πατάτες και φυσικά ντομάτες.

Όλα αυτά οφείλουν τα κοκκινωπά χρώματά τους σε κόκκινες ανθοκυανίνες, μπεταλαΐνες, λυκοπένια, κόκκινα καροτένια και άλλες φυσικές φυτικές κόκκινες χρωστικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό σου, παράγουν βιταμίνες και γενικά είναι ωφέλιμα για την υγεία σου.

Ένα άλλο φρούτο που βάφει έντονα κόκκινο ακόμα και το στόμα και την γλώσσα εκείνου που το τρώει –αλλά και ό,τι άλλο αναμιγνύεται με αυτό- είναι το εξωτικό dragon fruit, ή άλλως pitaya, ιδιαιτέρως η ποικιλία ‘κόκκινη πιτάγια’.

Το ‘φρούτο του δράκου’, ή ‘δρακόγια’, ή ‘πιτάγια’, που τελευταίως αρχίζει να κυκλοφορεί και να γίνεται γνωστό σε όλον τον κόσμο, κατάγεται από την κεντρική Αμερική και καλλιεργείται ευρέως στην Νοτιοανατολική Ασία.

Το Dragon fruit χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση, να αρωματίσει και να χρωματίσει χυμούς και αλκοολούχα ποτά, όπως το "Dragon's Blood Punch" και το "Dragotini".

Τα λουλούδια του μπορούν να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν σαν αφέψημα όπως το τσάι.

Τα κόκκινα και μωβ χρώματα του οφείλονται στις βετακυανίνες, μια οικογένεια χρωστικών ουσιών που δίνει στα παντζάρια, στο σέσκουλο και στον αμάρανθο τα κόκκινα χρώματα τους.

Αλλά ας αφήσουμε τώρα τα διάφορα κόκκινα φρούτα που χρωματίζουν και λεκιάζουν με το κόκκινο χρώμα τους και ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο διατροφικό είδος που αν χυθεί πάνω σε ύφασμα και ειδικά πάνω σε άσπρο τραπεζομάντηλο, επιφέρει πρόβλημα κάνοντας κόκκινους λεκέδες που καθαρίζουν δύσκολα. Τα κόκκινα κρασιά!

Για να αποκτήσουν τα κόκκινα κρασιά το χρώμα τους χρειάζεται μια διαδικασία στην οποία επεμβαίνει ο Άνθρωπος.

Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται κυρίως από το χρώμα της ποικιλίας σταφυλιού από το οποίο παράγεται.

Δεδομένου ότι οι χρωστικές εντοπίζονται στο κέντρο του σταφυλιού και όχι στο χυμό, το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από τη μέθοδο οινοποίησης και τον χρόνο που το γλεύκος έρχεται σε επαφή με τις φλούδες του πολτοποιημένου σταφυλιού.

Το κόκκινο χρώμα του κρασιού οφείλεται κυρίως σε φυτικές χρωστικές, φαινολικές ενώσεις (ανθοκυανιδίνες, τανίνες κ.λπ.). Το χρώμα εξαρτάται από την παρουσία οξέων στο κρασί. Μεταβάλλεται με την παλαίωση του κρασιού. Η χρήση ξύλινου βαρελιού (γενικά δρύινα βαρέλια) στην παλαίωση επηρεάζει και το χρώμα του κρασιού.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε πως το κόκκινο κρασί παράγεται από κόκκινα ή μαύρα σταφύλια που περιέχουν στον φλοιό τους ανθοκυανίνες οι οποίες κατά την ζύμωση δίνουν στα κρασιά τα κόκκινα χρώματά τους. Επειδή δε, ένα καλό κρασί καθορίζεται από το χρώμα του και την σταθερότητά του, πολλές φορές επεμβαίνεις Άνθρωπε βάφοντας τεχνητά τα κόκκινα κρασιά.

Μάλιστα μια παλαιότατη προσφιλής σου μέθοδος ήταν να δίνεις το επιθυμητό κόκκινο χρώμα σε κρασιά βάφοντάς τα με προσθήκη αποξηραμένου αίματος βοοειδών.

Ω! ναι! Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα διάφορα είδη κόκκινων κρασιών, τις χρωματικές ποικιλίες τους κλπ. κλπ. με τις ώρες, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας εδώ. Απλά αναφερόμαστε σε βρώσιμα είδη που βάφονται ή βάφουν.

Σκοπός μου βέβαια ήταν να σου μιλήσω και για το κόκκινο χρώμα στα καλλυντικά, που όπως ήδη άκουσες βάφονται σήμερα με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες κόκκινες τεχνητές ή φυσικές βαφές που βάφονται και τα τρόφιμα, αλλά όπως βλέπεις θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καλυφθεί το θέμα αυτό, οπότε σταματώ και θα συνεχίσω εντός ολίγου.    

 


is | Topic: βαφές, Διατροφή και χρώμα, κόκκινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρα’]: Κοκκινες χρωστικες τροφιμων / καλλυντικων (Β)”