Φλαβονες / φλαβονοειδεις
Οι βιοχρωστικές της χλωρίδας, όπως αναγράφονται στον ιστότοπο “causes of color”.
Ας δούμε ό,τι αναφέρεται συνοπτικά για κάθε μία από τις κάποτε τρεις βασικές χρωστικές ομάδες του φυτικού κόσμου, που πλέον τείνουν να γίνουν τέσσερεις, μετά τον πρόσφατο διαχωρισμό των βεταλαΐνων από τις υπόλοιπες φλαβόνες.
ΦΛΑΒΟΝΕΣ ή ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΕΙΣ:
[Δ]
Φλαβόνες ή Φλαβονοειδείς
Στις φλαβόνες υπάγονται οι φλαβονοειδείς χρωστικές των φυτών, οι ανθοκυανίνες, οι προανθοκυανιδίνες.
Οι φλαβονοειδείς είναι οι κίτρινες φυτικές χρωστικές ουσίες που παρατηρούνται κυρίως στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και στα γκρέιπφρουτ. Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη "flavus", που σημαίνει κίτρινο.
Οι φλαβονοειδείς στα λουλούδια και στα φρούτα παρέχουν οπτικά στοιχεία προς τους επικονιαστές και τους διασκορπιστές σπόρων για να εντοπίσουν τους στόχους τους.
Οι φλαβονοειδείς βρίσκονται στο κυτόπλασμα και στα πλαστίδια.
Πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε, όπως μαύρη σοκολάτα, φράουλες, βατόμουρα, κανέλα, πεκάν, καρύδια, σταφύλια και λάχανο, περιέχουν φλαβονοειδή.
Αυτές οι χημικές ουσίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και πολλές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι ανθοκυανίνες και οι προανθοκυανιδίνες, καθώς και η κοκκινωπή καφετιά χρωστική θεαφλαβίνη που βρίσκονται στο τσάι, δρουν για να δημιουργήσουν χρώμα, ενώ τα περισσότερα άλλα φλαβονοειδή είναι ορατά μόνο υπό το υπεριώδες φως.
Οι ανθοκυανίνες παίζουν ρόλο στα χρώματα των ανθών και του ωριμάζοντος καρπού.
Βρίσκονται στα περισσότερα άλλα μέρη του φυτού και στα περισσότερα είδη.
Οι χρωστικές ανθοκυανίνες δίνουν χρώματα κόκκινα, μωβ ή μπλε, ανάλογα με το pH τους.
Τα μπλούμπερι, οι κράνες και τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, όπως και τα μούρα του γένους Rubus (συμπεριλαμβανομένων των μαύρων σμέουρων, των κόκκινων σμέουρων και των βατόμουρων), των φραγκοστάφυλων, των κερασιών, της φλούδας μελιτζάνας, του μαύρου ρυζιού, των σταφυλιών, του κόκκινου λάχανου και τα πέταλα της βιολέτας και πολλών άλλων λουλουδιών.
Οι ανθοκυανίνες ευθύνονται εν μέρει για τα κοκκινωπά και μωβ χρώματα ορισμένων ελιών.
Οι προανθοκυανιδίνες συνδέονται με το μπεζ χρώμα των φασολιών, όπως επίσης με αποχρώσεις του μαύρου, του κόκκινου και του καφέ.
Τα μήλα, ο φλοιός πεύκου, η κανέλα, ο σπόρος σταφυλιού, το κακάο, και τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των περισσότερων κόκκινων κρασιών περιέχουν όλα προανθκυανιδίνη.
Τα κίτρινα (κιτρινωπά έως καφετιά) χρώματα των φλαβονοειδών χρωστικών μπορούν να βρεθούν και ως χαλκόνες* (που βρίσκονται στα λουλούδια και στα όργανα των φυτών), οι αυρώνες* (που βρίσκονται σε λουλούδια και σε φλοιούς, ξύλο ή φύλλα) και φλαβονόλες.
*Οι χαλκόνες (αρωματικές κετόνες) ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε βρώσιμα φυτά.
Οι χαλκόνες παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δραστηριότητας και έτσι έχουν προσελκύσει όλο και περισσότερο την προσοχή επί αυτών λόγω των αντικαρκινικών και χημειοπροληπτικών αποτελεσμάτων τους.
*Οι αυρώνες (ή αύρες), -2-benzylidenebenzofuran-3 (2H) – είναι μια κατηγορία φυτικών φλαβονοειδών που παρέχει το έντονο κίτρινο χρώμα σε ορισμένα σημαντικά διακοσμητικά λουλούδια.
Το όνομα «aurone» προέρχεται από τη λατινική λέξη aurum (χρυσός) λόγω του χρυσού κίτρινου χρώματος που αποδίδουν οι χρωστικές αυτές σε πολλά φυτά.
Οι αυρώνες έχουν περιγραφεί ως φυτοαλεξίνες που χρησιμοποιούνται από τα φυτά στον αμυντικό τους μηχανισμό έναντι διαφόρων λοιμώξεων
Aurones βρίσκονται σε μια σειρά από λουλούδια της οικογένειας Scrophulariaceae και Compositae.
Τα κίτρινα λουλούδια Snapdragon (σκυλάκια) είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες αρώνων.
Ωστόσο, οι αυρώνες βρίσκονται επίσης στο φλοιό, το ξύλο και τα φύλλα διαφορετικών φυτών.
Αυτές οι φυσικές αυρώνες και τα συνθετικά ανάλογα τους έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες βιοδραστικές ενώσεις με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αντικαρκινικών, αντιοξειδωτικών, αντιπαρασιτικών και αντιβακτηριακών δραστηριοτήτων.
admin is | Topic: Διατροφή και χρώμα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Φλαβονες / φλαβονοειδεις”