Πυροφυτα φυκη
Εξετάζοντας τα χρώματα των 6 κυρίαρχων βασιλείων του πλανήτη μας, ασχοληθήκαμε και με το βασίλειο των πρωτίστων.
Στα πρώτιστα υπάγονται και τα φύκη, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 7 τύπους, εκ των οποίων οι 6 φέρουν ονομασίες ανάλογες με το κυρίαρχο χρώμα τους, ήτοι:
τα Χρυσόφυτα, τα Πυρόφυτα, τα Χλωρόφυτα, τα Ροδόφυτα, τα Φαιόφυτα και τα Ξανθόφυτα.
Ας δούμε την κάθε ομάδα χωριστά. Ξεκινήσαμε με τα Χλωρόφυτα, συνεχίσαμε με τα Φαιόφυτα (ή καφετιά φύκη), τα ροδόφυτα φύκη, και τα ξανθόφυτα φύκη και τα χρυσόφυτα φύκη. Τελειώνουμε με τα πυρόφυτα.
Πυρόφυτα Φύκη
Τα πυρόφυτα φύκη (φυτοπλαγκτόν) είναι μονοκύτταρα φύκια που βρίσκονται συνήθως στους ωκεανούς και σε μερικές πηγές γλυκού νερού και χρησιμοποιούν τα μαστίγια τους για να κινούνται.
Διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις δινοφλαγκοειδείς και τις κρυπτομονάδες.
Τα Dinoflagellates μπορούν να προκαλέσουν ένα φαινόμενο γνωστό ως κόκκινη παλίρροια, στην οποία η θάλασσα φαίνεται κόκκινη λόγω της μεγάλης αφθονίας τους. Όπως ορισμένοι μύκητες, μερικά είδη πυροφύτων παράγουν βιοφωταύγεια.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνουν τον ωκεανό να φαίνεται φλεγόμενος.
Τα dinoflagellates είναι επίσης δηλητηριώδη γιατί παράγουν μια νευροτοξίνη που μπορεί να διαταράξει τη σωστή μυϊκή λειτουργία στους ανθρώπους και άλλους οργανισμούς.
Οι κρυπτομονάδες είναι παρόμοιες με τα δινοφλαγκοειδή και μπορεί επίσης να παράγουν επιβλαβείς διανθίσεις φυκών, οι οποίες κάνουν το νερό να έχει κόκκινη ή σκούρα καφέ εμφάνιση.
Τα δινοφλαγκοειδή (dinoflagellates από το ελληνικό δίνη dinos "στροβιλισμός" και το λατινικό flagellum "μαστίγιο, μάστιγα") είναι μονοκύτταροι ευκαρυώτες που συνήθως θεωρούνται ως άλγη (φύκια).
Τα Dinoflagellates είναι ως επί το πλείστον θαλάσσιο πλαγκτόν, αλλά είναι επίσης κοινά και σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού.
Οι πληθυσμοί τους ποικίλλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, την αλμυρότητα και το βάθος.
Πολλά δινοφλαγκοειδή πυρόφυτα είναι φωτοσυνθετικά, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι στην πραγματικότητα μεικτοτροφικά, συνδυάζοντας τη φωτοσύνθεση με την κατάποση τροφής.
Όσον αφορά τον αριθμό των ειδών, τα δινοφλαγκοειδή πυρόφυτα είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες θαλάσσιων ευκαρυωτικών, αν και σημαντικά μικρότερα από τα διάτομα.
Ορισμένα είδη είναι ενδοσυμβιωτικά θαλάσσιων ζώων και παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιολογία των κοραλλιογενών υφάλων.
Άλλα dinoflagellates δεν έχουν χρωστικές φωτοσύνθεσης και τρέφονται με άλλα πρωτόζωα ενώ μερικά μορφές είναι παρασιτικές.
Έχουν καταγραφεί περίπου 1500 είδη πυροφύτων, ενώ υπολογίζεται πως ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 2300 περίπου.
Η ταχεία συσσώρευση ορισμένων πυροφύτων μπορεί να προκαλέσει έναν ορατό χρωματισμό του νερού, που είναι γνωστός ως κόκκινη παλίρροια (μια επιβλαβής συγκέντρωση φυκιών) η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από οστρακοειδή εάν άνθρωποι φάνε μολυσμένα από αυτήν οστρακοειδή.
Τα Dinoflagellates μερικές φορές συγκεντρώνονται σε τεράστιους αριθμούς, άνω του ενός εκατομμυρίου κυττάρων ανά χιλιοστόλιτρο. Υπό τέτοιες συνθήκες, μπορούν να παράγουν τοξίνες (γενικά ονομάζονται δινοτοξίνες) σε ποσότητες ικανές να σκοτώνουν τα ψάρια και να συσσωρεύονται σε οστρακοειδή, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να μεταδώσουν τις τοξίνες στα άτομα που τα τρώνε.
Ορισμένα dinoflagellates εμφανίζουν επίσης βιοφωταύγεια-εκπέμποντας κυρίως μπλε-πράσινο φως. Έτσι, κάποια μέρη του Ινδικού Ωκεανού φωτίζονται τη νύχτα δίνοντας μπλε-πράσινο φως.
admin is | Topic: κόκκινο, Πράσινο, Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Πυροφυτα φυκη”