xromata.com


Chrome Yellow (κίτρινο του χρωμίου)

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά την Αναγέννηση και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης

 

(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).

 

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα, κατά την Αναγέννηση έως και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης.

Τώρα θα ασχοληθούμε με τα χρώματα που ανακαλύφθηκαν ή δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της εκβιομηχάνισης.

Αυτά είναι, κατά τις αγγλικές ονομασίες τους που χρησιμοποιούνται διεθνώς, τα εξής:

Cobalt green

Cobalt blue

Chrome orange

Emerald green

Chrome yellow

Cadmium yellow  

Lemon yellow

Zinc white

Viridian

Cobalt yellow

Cobalt violet

Cerulean blue

Cadmium red

Titanium white

Ξεκινήσαμε με το Cobalt Green (Πράσινο του Κοβαλτίου) και συνεχίσαμε, το Cobalt Blue (Μπλε του Κοβαλτίου) και το Chrome orange (πορτοκαλί του χρωμίου) και Emerald green (σμαραγδί).

Τώρα θα αναφερθούμε στο Chrome yellow (κίτρινο του χρωμίου).

 

 

 

Chrome yellow (κίτρινο του χρωμίου)

 

Αναφερόμενοι στο κίτρινο του χρωμίου θα συναντήσουμε πολλά κοινά στοιχεία και αναφορές με το ‘αδελφό’ του χρώμα το ‘πορτοκαλί του χρωμίου’.

 

 

Σύντομη περιγραφή του Chrome  yellow (κίτρινο του χρωμίου):

Σχετικά φθηνή κίτρινη χρωστική ουσία με υψηλή ισχύ, αρκετά ανθεκτική στο φως και με χημική σταθερότητα

Τα χρώματα χρωμίου χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1816 αλλά σε περιορισμένη βάση. Επειδή η χρωστική ουσία τείνει να οξειδώνεται και να σκουραίνει κατά την έκθεση της στον αέρα με την πάροδο του χρόνου, και περιέχει μόλυβδο, ένα τοξικό, βαρύ μέταλλο, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μια άλλη χρωστική ουσία, το κίτρινο καδμίου.

Το όνομα "Κίτρινο του χρωμίου" προέρχεται από το όνομα του χημικού στοιχείου απ’ όπου παράγεται, τόσο αυτό όσο και το αντίστοιχο ‘πορτοκαλί του χρωμίου’, δηλαδή το ΄χρώμιο’ του οποίου η ονομασία προέρχεται από την ελληνική λέξη "chroma" (χρώμα), επειδή πολλές από τις ενώσεις του είναι έντονα χρωματισμένες. Ανακαλύφθηκε από τον Louis Nicolas Vauquelin στον ορυκτό κροκοΐτη (χρωμικό  μόλυβδο) το 1797.

 

 

Το ορυκτό αυτό έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και είναι μια φυσική μορφή του χρωμικού μολύβδου.

Αναλύθηκε στα τέλη του 1790 από τον περίφημο Γάλλο χημικό Nicolas Louis Vauquelin, ο οποίος αναγνώρισε το νέο στοιχείο χρώμιο ως την πηγή του χρώματος. Ο Vauquelin μελέτησε τις ενώσεις του χρωμίου και διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να φτιάξει φωτεινές κίτρινες και πλούσιες πορτοκαλί παραλλαγές του χρώματος του χρωμικού μολύβδου σαν χρωστικές. Τα χρώματα του χρωμίου δεν εξαπλώθηκαν, ωστόσο, μέχρι την ανακάλυψη των ορυκτών που περιέχουν χρώμιο στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

 

 

Η παρασκευή των χρωμάτων από χρωμικό μόλυβδο, συγκεκριμένα του κίτρινου χρώματος, δημοσιεύτηκε από τον Vauquelin στο Annales de Chimie IXX το 1809.

Το κίτρινο του χρωμίου χρησιμοποιείται σαν βαφή από το 1816 έως σήμερα. 

Η τεχνητή ποικιλία της χρωστικής αυτής εξαρτάται από την καταβύθιση ουδέτερων διαλυμάτων αλάτων μολύβδου με χρωμικά ή διχρωμικά διαλύματα.

 

 

Για την Παρασκευή του κίτρινου του χρωμίου απαιτούμενα υλικά είναι:

νιτρικός μόλυβδος (II) (Pb (NO3) 2), χρωμικό κάλιο (K2CrO4)

Διαλύονται το καθένα σε 30 ml απιονισμένου νερού και τα δύο διαλύματα αναμειγνύονται μαζί. Το προκύπτον ίζημα διηθείται και ξηραίνεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι χρωστικές που παράγονται αποτελούνται από μικροσκοπικά κρυσταλλικά σωματίδια που στις βαθύτερες αποχρώσεις έχουν πιο ορθογώνιο σχήμα.

Οι ελαφρύτερες, πιο κίτρινες αποχρώσεις, έχουν λεπτά σωματίδια.

Αναγνωρίζονται επίσης χημικά από την εναλλαγή τους σε μαύρο σε θειούχο νάτριο. Στο νιτρικό οξύ, η πορτοκαλί χρωστική μεταλλάσσεται σε έντονο κίτρινο, ενώ η κίτρινη επηρεάζεται μόνο ελαφρώς. Σε άλλα οξέα, το κίτρινο γίνεται κόκκινο.

 

 

Το κίτρινο του χρωμίου τείνει να εξασθενεί όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Οι πιο σκοτεινές αποχρώσεις γίνονται καστανές με την πάροδο του χρόνου.

Όλα τα χρώματα χρωμίου αμαυρώνονται από το θείο του αέρα και η κίτρινη ποικιλία μερικές φορές γινόταν πράσινη όταν αναμίχθηκε με οργανικές χρωστικές.

 

 

Επειδή η χρωστική ουσία τείνει να οξειδώνεται και να σκουραίνει κατά την έκθεση στον αέρα με την πάροδο του χρόνου και περιέχει μόλυβδο, ένα τοξικό, βαρύ μέταλλο, έχει αντικατασταθεί από το κίτρινο κάδμιο.  

Χημική ονομασία: μόλυβδος (II) -χρωμικό ς.

Χημικός τύπος: PbCrO4

Κρυσταλλικό σύστημα: Μονοκλινικό – Πρισματικό

 


is | Topic: βαφές, Κίτρινο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Chrome Yellow (κίτρινο του χρωμίου)”