xromata.com


Πορφυρινες

 

Πορφυρίνες

 

Τί είναι οι πορφυρίνες;

Τελευταίως, σε κάποιες από τις αναρτήσεις μας αναφέρονται οι βιο-χρωστικές πορφυρίνες στις οποίες οφείλουν τον (κυρίως κόκκινο) χρωματισμό τους κάποιοι ένζωοι οργανισμοί.

Επειδή επανειλημμένως  έχουμε αναφέρει ότι το ζωικό βασίλειο οφείλει τους χρωματισμούς του σε τρεις κύριες ομάδες χρωστικών, τις αιμοσφαιρίνες, τις μελανίνες και τα καροτένια, το δε φυτικό βασίλειο σε άλλες τρεις, τις χλωροφύλλες, τις φλαβόνες και τα καροτένια (η μόνη κοινή και στα δυο βασίλεια), γεννάται το εξής ερώτημα:

Τί είναι οι πορφυρίνες και πού ανήκουν;

 

 

Κατ’ αρχάς, το όνομα πορφυρίνη προέρχεται από την ελληνική λέξη πορφύρα.

Πορφυρίνες είναι μια κατηγορία υδατοδιαλυτών, αζωτούχων βιολογικών χρωστικών (βιοχρώματα), σε συνδυασμό με μέταλλα και πρωτεΐνες τα παράγωγα των οποίων περιλαμβάνουν τις αιμοπρωτεΐνες.

Η πορφυρίνη της αίμης Β καλείται πρωτοπορφυρίνη IX.

 

 

Οι πορφυρίνες είναι ετεροκυκλικές ενώσεις, παράγωγα της πορφίνης.

Από αυτές προκύπτουν φυσικές χρωστικές ύλες των φυτών και των ζώων.

Αποτελούν πρόδρομα μόρια της αιμοσφαιρίνης, της χλωροφύλλης και των κυτοχρωμάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της αναπνοής.

Δίνουν το κόκκινο χρώμα στο αίμα (αίμη), και το πράσινο στα φύλλα (χλωροφύλλη).

 

 

Οι πορφυρίνες είναι πανταχού παρούσες στα βιολογικά συστήματα.

Είναι το ενεργό κέντρο της αιμοσφαιρίνης και της χλωροφύλλης.

[Η χλωροφύλλη είναι στα φυτά ότι είναι η αιμοσφαιρίνη στα ζώα και τους ανθρώπους, με άλλα λόγια η χλωροφύλλη είναι το αίμα των φυτών].

 

 

Η χλωροφύλλη και η αιμοσφαιρίνη είναι πανομοιότυπες οργανικές ενώσεις και διαφέρουν μόνο σε ένα άτομο στο κέντρο τους όπως φαίνεται και στα σχεδιαγράμματα, η χλωροφύλλη έχει ένα άτομο μαγνησίου, ακριβώς στο κέντρο της, και η αιμοσφαιρίνη ένα άτομο σιδήρου ακριβώς στο κέντρο της!

https://xromata.com/?p=10298 ]

 

 

Οι πορφυρίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης που είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια η οποία συνδέεται με την πορφυρίνη, συνδέει τον σίδηρο και μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς.

Η χηλίωση* του σιδηρούχου σιδήρου στην πρωτοπορφυρίνη παράγει αίμη, την προσθετική ομάδα αιμοσφαιρίνης υπεύθυνη για τη σύνδεση οξυγόνου.

*[Η χηλίωση αποτελεί έναν τρόπο αποτοξίνωσης, καθώς απομακρύνει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, από το σώμα]

 

 

Η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη είναι χημικά παρόμοια μόρια που περιέχουν ομάδες πορφυρίνης.

Οι πορφυρίνες λοιπόν συνδέονται στενά με τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων,

προσδίδοντας έτσι στο οξυγονωμένο αίμα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του, το οποίο σκουραίνει  όταν χάνεται το οξυγόνο.

Οι πορφυρίνες όπως και πολλά παράγωγά τους είναι ουσίες πολύ σημαντικές στη χημεία, στην επιστήμη των υλικών, τη φυσική, τη βιολογία και την ιατρική.

 

 

Είναι επίσης άριστες στον ρόλο τους ως μόρια προσδέτες (ligands) και μπορούν να συνδεθούν με σχεδόν κάθε μέταλλο του Περιοδικού Πίνακα.

Βασισμένες σε φυσικά συστήματα, οι πορφυρίνες είναι ιδιαίτερα ευέλικτες και έχουν τη δυνατότητα να υπόκεινται σε πολλές τροποποιήσεις.

 

 

Όμως τα υψηλά επίπεδα πορφυρίνης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Οι πορφυρίνες   αποτελούν επίσης μέρος των ενζυμικών συστημάτων κυτοχρώματος P-450 που δεν υπάρχουν μόνο στο ήπαρ των ανώτερων οργανισμών αλλά και στους μικροβιακούς οργανισμούς.

 


is | Topic: κόκκινο, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πορφυρινες”