Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [16]: Richard Waller
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
[16]
Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..
Richard Waller
Τέσσερα βασικά χρώματα – κίτρινο, κόκκινο, μπλε και πράσινο – είναι διατεταγμένα στις πλευρές ενός τετραγώνου, οι διαγώνιες των οποίων παράγουν τις χρωματικές προσμείξεις τους.
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε στο τέλος της παλιάς θεώρησης που βλέπει τα χρώματα ως τροποποιήσεις του λευκού φωτός μέσω της προσθήκης σκότους.
Αργότερα, βέβαια, ο Johann Wolfgang von Goethe θα αναζωογονήσει αυτές τις παλαιότερες ιδέες για το σκοτεινό μέσον με μεγάλο σθένος.
Ο Richard Waller (περίπου1650 – 1715) ήταν Άγγλος φυσιοδίφης, μεταφραστής και εικονογράφος, επί μακρόν μέλος και γραμματέας της Βασιλικής Εταιρείας.
Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή του.
Γεννήθηκε λίγο μετά και πέθανε λίγο πριν τον σύγχρονό του Isaac Newton.
Έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας στις 27 Απριλίου 1681, ενεργώντας ως γραμματέας από το 1687 έως το 1709, και πάλι από το 1710 έως το 1714, και μέλος του συμβουλίου της από το 1686 έως το 1699, αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Isaac Newton.
Το αρχείο της Βασιλικής Εταιρείας κατέχει επίσης μια σειρά από βοτανικές εικονογραφήσεις του Waller, όπως και εικονογραφήσεις απολιθωμάτων, που προορίζονται πιθανώς για δημοσίευση από τον John Ray.
Ο Waller πιθανότατα πέθανε στην κατοικία του στο Northaw, Hertfordshire, κάποια στιγμή μεταξύ 23ης Δεκεμβρίου 1714 και 13ης Ιανουαρίου 1715.
Με τον αφανισμό των θεωρήσεων της παλιάς διάταξης των χρωμάτων από το φως στο σκοτάδι – ή από μαύρο σε λευκό – στα τέλη του 17ου αιώνα, και όταν ο Isaac Newton εισήγαγε ένα νέο σύστημα χρωμάτων, ο Άγγλος Richard Waller προσπαθούσε να ανακαλύψει εάν τα χρώματα θα μπορούσαν να διαταχθούν μέσα σε ένα τετράγωνο.
Δημοσίευσε τις προσπάθειές του για να παράσχει ένα «Πρότυπο Χρωμάτων», αφού το παράπονο του ήταν ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι τυπικοί όροι αναφοράς δεν είχαν καθιερωθεί.
Αναπαράγουμε το σύστημα του Waller με τα τέσσερα βασικά του χρώματα – κίτρινο (Y), κόκκινο (R), μπλε (B) και πράσινο (G) – που δεν τοποθετούνται στις γωνίες του τετραγώνου, αλλά στη μέση κάθε αντίστοιχης πλευράς.
Οι προκύπτουσες χρωματικές αναμείξεις μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις γωνίες του τετραγώνου.
Ο Γουόλερ δεν καθόρισε αυτά τα ενδιάμεσα χρώματα διαισθητικά, αλλά έχοντας αναμείξει κάθε βασικό χρώμα σε ίσες αναλογίες.
Εάν διαχωρίσουμε το τετράγωνο του Waller σε πρωτεύουσες και δευτερεύουσες γραμμές (μέση – αριστερά – δεξιά), οι διαγώνιες θα αποκαλυφθούν ως σημεία σύνθεσης, όπου θα προκύψουν τα μεικτά χρώματα – πορτοκαλί (O), κίτρινο-πράσινο (YG), μπλε-πράσινο (BG) και βιολετί (V) – προερχόμενα από την πρόσμειξη των καθαρών χρωμάτων.
Ο Waller δημοσίευσε το σύστημά του το 1686 με τον τίτλο «Κατάλογος απλών και μεικτών χρωμάτων».
Το τετράγωνό του αντιπροσωπεύει το τελευταίο κώλυμα στις εργασίες του Νεύτωνα, ο οποίος ασχολήθηκε με τα οπτικά του πειράματα από το 1670, και είχε επιβάλει έναν θεμελιώδη φυσικό τρόπο μελλοντικής σκέψης στην σειρά των χρωμάτων.
Εδώ, σε αυτό το σημείο, υπήρξε πάνω από όλα μια αλλαγή στην παλιά άποψη η οποία ήταν να δούμε τον σχηματισμό χρωμάτων ως τροποποίηση του λευκού φωτός αναμειγνύοντάς το με σκοτάδι
Η ιδέα ότι τα χρώματα δεν είναι στην πραγματικότητα αλλαγές που επιβάλλονται στο λευκό φως, αλλά στην πραγματικότητα τα αρχικά συστατικά του, αποκτήθηκε μέσω των πειραμάτων με ένα πρίσμα, που έκανε ο Νεύτων.
admin is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [16]: Richard Waller”