xromata.com


Οι Θεοι των τσακρας [Α]

 

Στα τσάκρας αναφερθήκαμε στο παρελθόν.

Με την επιμέρους αναφορά σε κάθε ένα από τα 7 αυτά ενεργειακά κέντρα, φαινομενικά έκλεισε αυτό το κεφάλαιο.

Όμως μόνο φαινομενικά, γιατί τα τσάκρας μας οδηγούν και σε άλλα χρωματικά θέματα βασιζόμενα επάνω τους.

Ένα από αυτά είναι τα χρώματα των θεών των τσάκρας.

Σε κάθε ένα από τα 7 τσάκρας ενεδρεύουν κάποιοι από τους θεούς του Ινδουιστικού πανθέου, οι περισσότεροι των οποίων έχουν τα χαρακτηριστικά χρώματά τους.

Ας δούμε γενικά ποιοι θεοί αναφέρονται σε κάθε ενεργειακό κέντρο ξεκινώντας από τα τρία πρώτα.  

 

 

Οι θεοί των τσάκρας

Α μέρος

Τα τρία πρώτα τσάκρας

 

Muladhara η ρίζα (ή βάση) των τσάκρας:

Ένας κίτρινος τετράγωνος λωτός περιτριγυρισμένος από 8 λαμπερά δόρατα με τέσσερα κόκκινα πέταλα.

 

 

Η θεότητα που αντιστοιχεί στο τσάκρα αυτό είναι ο χρυσοκίτρινος Ίντρα, κύριος της βροχής, των κεραυνών και των καταιγίδων, ο οποίος επιβαίνει του λευκού ελέφαντα των νεφών Αιραβάτα, με τις εφτά προβοσκίδες.

 

 

Ευκαιριακά την θέση του Ίντρα παίρνει ο Γκανέσα, η ελεφαντόμορφη θεότητα με το κοραλί χρώμα που φορά κίτρινο dhoti (τυλιχτό ύφασμα) και μια πράσινη μεταξωτή μαντήλα στους ώμους.

 

 

Στον ιερό ήχο ‘λαμ’ αυτού του τσάκρα ενεδρεύει ο τετραπρόσωπος κατακόκκινος Βράχμα.

https://xromata.com/?p=7824

 

Σβαντχισθάνα, το δεύτερο τσάκρα:

Το Σβαντχισθάνα διέπει σωματικά την αναπαραγωγή, διανοητικά την δημιουργικότητα, συναισθηματικά διέπει την χαρά, ενώ πνευματικά τον ενθουσιασμό.

Το τσάκρα Σβαντχισθάνα περιγράφεται όπως έχουμε πει παλαιότερα , σαν ένα άσπρος λωτός με έξι πορτοκαλοκκόκινα πέταλα.

 

 

Μέσα του βρίσκεται ένα άσπρο μισοφέγγαρο που συμβολίζει το νερό, περιοχή όπου προΐσταται η θεότητα Βαρούνα, ο θεός του νερού και του ουράνιου ωκεανού, καθώς και των νόμων του υποβρύχιου κόσμου.

 

 

Μέσα στην τελεία, στο πάνω μέρος του γράμματος του ήχου βαμ, βρίσκεται ο θεός Βισνού που έχει μπλε χρώμα και φοράει κίτρινο dhoti (τυλιχτό γύρω από την μέση ύφασμα).

https://xromata.com/?p=7911

 

Μανιπούρα, το τρίτο τσάκρα:

Το τσάκρα Μανιπούρα, ή ηλιακό πλέγμα, ή ομφάλιο τσάκρα συμβολίζεται από ένα κύκλο που έχει εγγεγραμμένο ένα τρίγωνο με την κορυφή προς τα κάτω και 10 πέταλα, έχοντας χρώμα κίτρινο.

 

 

Η θεότητα που ανταποκρίνεται στο τσάκρα αυτό είναι ο Άγκνι, ο θεός της ενέργειας, ο αγγελιαφόρος των θεών και ο αποδέκτης των θυσιών και μεταβιβαστής τους προς τους άλλους θεούς.

Το Μανιπούρα συμβολίζεται όπως περιγράψαμε και στην αρχή, με ένα κύκλο που μέσα του υπάρχει εγγεγραμμένο ένα τρίγωνο του οποίου οι πλευρές είναι κόκκινες και είναι το σύμβολο της φωτιάς.

 

 

Μέσα στο τρίγωνο είναι χαραγμένος ο ίερός του ήχος ‘ραμ’, ενώ μέσα στην τελεία, στο επάνω μέρος του γράμματος, που βρίσκεται έξω από το τρίγωνο είναι ο θεός Ρούντρα, που είναι κόκκινος και άσπρος.

Γύρω από τον κύκλο υπάρχουν 10 πέταλα, μαύρα ή μπλε σκούρα, ή κίτρινα ή κόκκινα με μπλε σκούρα ή μαύρα γράμματα μέσα τους

https://xromata.com/?p=8092

 


is | Topic: Μύθοι και χρώματα, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι Θεοι των τσακρας [Α]”