xromata.com


Συνενετευξη με τα χρωματα [πζ΄]: Ψυχολογια του κοκκινου

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

                              

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[πζ΄]

 

Η ψυχολογία του Κόκκινου.

[δ΄]

 

 

-Άνθρωπε, προηγουμένως σου ανέφερα κάποια χαρακτηριστικά μου, χαρακτηριστικά του κόκκινου χρώματος και σου είπα πως είμαι το χρώμα που σου ασκώ την μεγαλύτερη συναισθηματική επίδραση, πως είναι αποδεδειγμένο ότι διεγείρω το νευρικό σου σύστημα, θέτοντας σε ετοιμότητα τις αισθήσεις σου ανάλογα με την έκθεση σου σε αυτό.

Σου προκαλώ ερεθισμό, συναίσθημα θερμότητας, αλλά και προεξοχής.

Λόγω της εντύπωσης προεξοχής που προκαλώ, κυριαρχώ / επιβάλλομαι στα χρώματα που με περιτριγυρίζουν, οπότε μοιραία έλκω την προσοχή σου πρώτο και καλύτερο από τα αδέλφια μου, τα υπόλοιπα χρώματα.

Οπότε, ως το χρώμα που πρώτο απ’ όλα γίνομαι αντιληπτό, ισχυροποιούμαι και αφυπνώ πιο έντονα από τα άλλα τις αισθήσεις σου. Είμαι το πιο δραστήριο και ενεργό στην επιβολή ψυχολογικών καταστάσεων και συναισθημάτων που σου προκαλούν τα χρώματα, οπότε θεωρούμαι στον τομέα αυτόν το κύριο ενεργειακό χρώμα.

Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Όσο μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, τόσο ασθενέστερη είναι η ισχύς της και η ενέργειά της.

Αντιθέτως, όσο μικρότερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία του φάσματος, τόσο μεγαλύτερη και δυνατότερη είναι η ισχύς της.

Δηλαδή οι ακτίνες γάμμα που βρίσκονται στην μια άκρη του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος έχουν τα μικρότερα μήκη κύματος και αντιστρόφως την μεγαλύτερη ισχύ, ενώ αντιθέτως τα ραδιοφωνικά κύματα που βρίσκονται στην άλλη/απέναντι άκρη του φάσματος και είναι τα μεγαλύτερα, έχουν την χαμηλότερη ισχύ.

Όμως… όμως… μέσα στο μικροσκοπικό τμήμα του φάσματος που αποκαλείς ορατό φως, όπου βρισκόμαστε εμείς τα χρώματα και όπου ισχύει ο ίδιος κανόνας φυσικά, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ως προς τα συναισθήματα και τις ψυχολογικές καταστάσεις που δημιουργούμε και επιβάλλουμε.

Επομένως εγώ το κόκκινο που έχω το μεγαλύτερο μήκος κύματος από τα άλλα χρώματα, έχω και την μεγαλύτερη ισχύ στις συναισθηματικές επιδράσεις που προκαλώ.

Λόγω δε της γειτνίασης μου με τις υπέρυθρες ακτινοβολίες, είμαι το θερμότερο των χρωμάτων, κι όπως γνωρίζεις Άνθρωπε, η θερμοκρασία και ιδιαίτερα η θερμότητα σε επηρεάζει άμεσα τόσο φυσικά, όσο και ψυχολογικά.

Αυτό επιβεβαιώνεται από σύγχρονες έρευνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποδεικνύουν πως το κόκκινο είναι το χρώμα που συνηθέστερα σχετίζεται με τη ζέστη.

Επίσης, πως σχετίζεται με την δραστηριότητα, το πάθος, την σεξουαλικότητα, τον θυμό, την αγάπη και τη χαρά.

Στην δε Κίνα, την Ινδία και πολλές άλλες ασιατικές χώρες το κόκκινο θεωρείται ως το χρώμα της ευτυχίας και της τύχης.

Δεδομένου επίσης ότι το κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος, συνδέεται ιστορικά με τη θυσία, τον κίνδυνο και το θάρρος.

Δηλαδή σαν χρώμα σημαίνω για σένα Άνθρωπε, κίνδυνο, διέγερση, παραφορά, δυναμικότητα, επιθετικότητα, επιτυχία, ενέργεια, χαρά, πάθος, σεξουαλικότητα, πρόκληση.

Εξ αιτίας των ισχυρών εντυπώσεων που σου επιβάλλει η θέαση μου, η θέαση του κόκκινου χρώματος, στο αυτόνομο νευρικό σου σύστημα, μπορώ να σε κάνω νευρικό και ανήσυχο, αλλά και ριψοκίνδυνο, έτοιμο να ρισκάρεις.

Γι’ αυτό στα καζίνο με τα τυχερά παιχνίδια, όπου ως γνωστόν οι άνθρωποι ρισκάρουν μεγαλύτερα ποσά και πιο επικίνδυνα στοιχήματα κυριαρχούν τα κόκκινα χρώματα και οι κόκκινοι φωτισμοί.

Να το έχεις υπ’ όψιν σου αυτό, όταν τύχει και βρεθείς σε τέτοιους χώρους.

Παρομοίως είμαι επίσης το πιο κατάλληλο για διακόσμηση και φωτισμό ερωτικών χώρων και έχουν βαφτίσει με το όνομά μου περιοχές του αγοραίου έρωτα όπως «κόκκινα φώτα» ή «κόκκινα φανάρια».

Οι περιοχές αυτές πήραν την γενική αυτή ονομασία από τα κόκκινα φώτα –σήμα κατατεθέν- που φώτιζαν και φωτίζουν ακόμα τις εισόδους των οίκων ανοχής.

Είναι αποδεδειγμένο πως το κόκκινο χρώμα, ιδίως το κόκκινο φως, σου προκαλεί μια ‘στάση’, ένα αυτόματα στιγμιαίο σταμάτημα, οπότε σου επιβάλλει και μια ‘προσοχή’. Εξ ου και η χρήση των κόκκινων φαναριών της τροχαίας που σημαίνουν ‘stop’ και σε ακινητοποιούν αυτομάτως.

Αυτός είναι ο λόγος –η ακινητοποίηση και η έλξη προσοχής- που επέβαλλε την χρήση των κόκκινων φώτων στους οίκους ανοχής και στις περιοχές των ‘σεξουαλικών παραδείσων’.

Τέτοιες περιοχές, όπου συγκεντρώνονται οίκοι ανοχής, καταστήματα πορνό και κέντρα διασκέδασης με θεάματα ερωτισμού, υπάρχουν σε αρκετές πόλεις της Β. Ευρώπης, όπως στο Αμβούργο, τις Βρυξέλλες και αλλού, με γνωστότερη την περιοχή De Wallen στο κέντρο του Άμστερνταμ, γνωστότερη ως District of red Lights ή ως «ο δρόμος με τις βιτρίνες» γιατί εκεί το ‘ζωντανό’ εμπόρευμα εκτίθεται σε παράθυρα / προθήκες προς άγραν.

Και εφόσον θίξαμε την σχέση μου με το ερωτικό στοιχείο, σημείωσε πως γυναίκες ντυμένες στα κόκκινα δίνουν την εντύπωση πως είναι ερωτύλες, εξωστρεφείς και παιχνιδιάρες.

Μόλις μια γυναίκα ντυθεί στα κόκκινα γίνεται πιο επιθυμητή στον σύντροφό της και κάνει την καρδιά του να χτυπά γρηγορότερα.

Κυρίες μου, να το θυμάστε αυτό και να το συμπεριλάβετε στον ερωτικό σας εξοπλισμό.

Γι’ αυτό και τα κόκκινα εσώρουχα θεωρούνται πιο σέξυ.

Τονίζουν την σεξουαλικότητα και κάνουν τις γυναίκες πιο προκλητικές και πολλά υποσχόμενες.

Στους άνδρες όμως που τολμούν να φορούν κόκκινα εσώρουχα υπαινίσσονται και ιδιαίτερες δυναμικότητες, που αν δεν τις έχει όντως αυτός που τα φορά… καλύτερα να αλλάξει το χρώμα τους γιατί θα πάθει μεγάλο φιάσκο.

Πέρα όμως από την σχέση μου με τον σεξουαλικό ερωτισμό, θεωρούμαι γενικά το χρώμα του έρωτα και των ερωτευμένων γι’ αυτό και οι σχεδιασμένες καρδούλες σαν σύμβολα του έρωτα και της αγάπης βάφονται ως επί το πλείστον κόκκινες.

Έχω δε καθιερωθεί σαν το επίσημο χρώμα του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, της παγκόσμιας εορτής των ερωτευμένων.


is | Topic: κόκκινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνενετευξη με τα χρωματα [πζ΄]: Ψυχολογια του κοκκινου”