Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [15]: Robert Hooke
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
[15]
Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..
Λίγο πριν τον Νεύτωνα
Robert Hooke
Ο Robert Hooke (Ιούλιος 1635 – Μάρτιος 1703) ήταν Άγγλος επιστήμονας, αρχιτέκτονας και πολυμαθηματικός, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε έναν μικροοργανισμό.
Ο Hooke ήταν επίσης μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και από το 1662 ήταν επιμελητής των πειραμάτων. Ήταν επίσης Καθηγητής Γεωμετρίας στο Gresham College.
Ως βοηθός του φυσικού επιστήμονα Robert Boyle, ο Hooke δημιούργησε τις αντλίες κενού που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα του Boyle.
Ερευνώντας την οπτική, συγκεκριμένα την περίθλαση του φωτός, συνήγαγε μια θεωρία κύματος του φωτός.
Δική του επίσης είναι η πρώτη καταγεγραμμένη θεωρία της διογκούμενης από την θερμότητα ύλης, η σύνθεση του αέρα από μικρά σωματίδια απλωμένα σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς και η θεώρηση της θερμότητας ως ενέργεια.
Η φυσική του χρώματος – πριν από τον Νεύτωνα – στη συνέχεια κέρδισε πραγματική δυναμική με τον Ρόμπερτ Χουκ, ο οποίος άρχισε να ερευνά τα χρώματα που συμβαίνουν εάν το φως διαθλάται σε λεπτά θραύσματα μαρμαρυγίας ή ανάμεσα σε γυάλινες πλάκες.
Στη Μικρογραφία του, ο Hooke έκανε επίσης τολμηρές υποθέσεις για τη φύση του φωτός. Για αυτόν, συμμετείχε μια κίνηση κυμάτων και πίστευε ότι μια κυματοειδής επιφάνεια κάθετη προς την ακτίνα παρήγαγε λευκό φως και ότι η κλίση αυτής της επιφάνειας προκαλούσε χρώμα, που ετίθετο σε ισχύ στην άκρη μιας ακτίνας φωτός. Χρώματα σαν κλίση μιας επιφάνειας κύματος – μόνο ένας φυσικός θα μπορούσε να το σκεφτεί αυτό!
admin is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [15]: Robert Hooke”