xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [12]: Athanasius Kircher

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[12]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

 

 

 

Athanasius Kircher

 

Ο Athanasius Kircher (2 Μαΐου 1602 – 28 Νοεμβρίου 1680) ήταν Γερμανός Ιησουιτής μελετητής και πολυμαθής που δημοσίευσε περίπου 40 μεγάλα έργα, κυρίως στους τομείς της συγκριτικής θρησκείας, της γεωλογίας και της ιατρικής.

Ο Κίρχερ συγκρίθηκε με τον συνάδελφο του Ιησουίτη Ρότζερ Μπόσκοβιτς και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι για το τεράστιο φάσμα των ενδιαφερόντων του και τιμήθηκε με τον τίτλο του "Master των εκατό τεχνών".

Δίδαξε για περισσότερα από 40 χρόνια στο Roman College, όπου δημιούργησε ένα wunderkammer (μικρό μουσείο επιστημονικών ενδιαφερόντων).

Ο Athanasius Kircher σχετίσθηκε με μια συναρπαστική κοσμολογική μηχανική κατασκευή στην οποία ένας σκαραβαίος κινείται μεταξύ των πλανητών.

 

 

Μια ανακίνηση ενδιαφέροντος για τον Kircher έχει συμβεί στην επιστημονική  κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Κίρχερ, που καταγόταν από την Φούλντα, ήταν ένας ευέλικτος άντρας του οποίου οι δραστηριότητες περιελάμβαναν την διδασκαλία των μαθηματικών και των Εβραϊκών.

 

 

Προσπάθησε επίσης να αποκρυπτογραφήσει ιερογλυφικά και εφηύρε το κοίλο κάτοπτρο.

 

 

Μας έχουν μεταβιβαστεί περισσότερα από 40 έργα του Kircher, ένα από τα οποία εμφανίστηκε το 1646, και είναι ειδικά αφιερωμένο στα χρώματα «Η Μεγάλη Τέχνη του Φωτός και της Σκιάς» («Ars magna lucis et umbrae»).

 

 

Το σύστημά του παρέχει μια σταθερή ιδέα των μικτών χρωμάτων, που χαρακτηρίζονται από ημικυκλικά τόξα.

Η βάση για όλους τους συνδυασμούς είναι μια γραμμική κατασκευή η οποία, εκτός από το λευκό («albus») και το μαύρο («niger»), λειτουργεί με τρία χρώματα, δηλαδή το κίτρινο («flavus»), το κόκκινο («rubeus») και το μπλε (« caeruleus »).

 

 

Δεν χρειάζεται να λάβουμε υπόψη όλες τις διευθετήσεις εδώ και ούτε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε όλα τα νέα ονόματα – subrubeus, για παράδειγμα, ή fuscus, ή incarnatus.

Η ειδική θέση του πράσινου «virides» είναι αξιοσημείωτη γιατί όπως το κόκκινο, το πράσινο τοποθετείται στο κέντρο, αν και στο επίπεδο των μικτών χρωμάτων, και όχι στα καθαρά χρώματα.

 

 

Το πράσινο βρίσκεται στην επικάλυψη κίτρινου και μπλε.

Εάν σχεδιάσουμε τα τόξα που τρέχουν από το λευκό έτσι ώστε να κατευθύνονται προς τα πάνω και οι καμπύλες να τρέχουν στο μαύρο έτσι ώστε να κατευθύνονται προς τα κάτω, θα δημιουργηθεί μια εικόνα που μοιάζει με το κινέζικο Γιν-Γιανγκ (για να δημιουργήσουμε αυτό το σύμβολο, χρειάζεται μόνο να διατηρήσουμε η διαδρομή μέσω κόκκινου, παραλείποντας τις γραμμές που περνούν από κίτρινο και μπλε). Όπως δείχνει η εικόνα μας, όλα τα σημεία χρώματος του συστήματος μπορούν να προσεγγιστούν από λευκό και μαύρο. με αυτό, η θεμελιώδης άποψη του συγγραφέα θα γίνει εμφανής.

Στην πραγματικότητα, ο Kircher βλέπει το χρώμα ως «γνήσιο προϊόν του φωτός και της σκιάς», όπως λέει στο βιβλίο του 1646, προσθέτοντας ότι το χρώμα είναι «σκιασμένο φως» και «όλα στον κόσμο είναι ορατά μόνο μέσω σκιασμένου φωτός ή φωτισμένης σκιάς ».


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [12]: Athanasius Kircher”