xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [π΄]: Το ασπρο στην φυση

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[π΄]

 

Το Άσπρο στην βιολογία

[ια΄]

 

-Αφήνω τους λευκούς νάνους, τα αστέρια, τις ακτινοβολίες και τα ουράνια κι’ επιστρέφω, εγώ το άσπρο, στην γη και στην βιολογία της, για να σου εξηγήσω Άνθρωπε, πως εμφανίζομαι στο ζωικό βασίλειο του πλανήτη σου, όπου ως γνωστόν λευκές βιο-χρωστικές ουσίες δεν υφίστανται ούτε στην πανίδα του, αλλά ούτε και στην χλωρίδα του.

Σου θυμίζω Άνθρωπε πως στις βιο-χρωστικές αναφερθήκαμε στο 29ο και 30ο απόσπασμα της συνέντευξής μας, οπότε εάν θέλεις να φρεσκάρεις την μνήμη σου σχετικά με όσα σου ειπώθηκαν εκεί, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στα αποσπάσματα εκείνα και να θυμηθείς τι σου ειπώθηκε από την ίδια την Μάνα Φύση που είχε αναλάβει τότε την σκυτάλη της συνέντευξης.

https://xromata.com/?p=9873

https://xromata.com/?p=9926

Όπως θα θυμάσαι λοιπόν, δεν αναφέρονται από την Μάνα Φύση λευκές βιο-χρωστικές ουσίες.

Πώς λοιπόν, αφού δεν υπάρχουν άσπρες βιο-χρωστικές, εν τούτοις υπάρχουν άσπρα ζώα, ενώ λευκά τμήματα εμφανίζονται σε πολύ περισσότερα ζώα, όπως και σ’ εσένα Άνθρωπε, που όταν γερνάς ασπρίζουν τα μαλλιά σου;

Το λευκό χρώμα στο ζωικό βασίλειο εμφανίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αναφαίνεται από το χιόνι και τα άσπρα σύννεφα, όπως σου είπα στο αμέσως προηγούμενο τμήμα της συνέντευξής μας, όταν σου μίλησα για το άσπρο στην φύση, με την αντανάκλαση και τον σκεδασμό όλων των χρωματικών ακτινοβολιών από τα άχρωμα μόρια του αέρα.

Ναι, γι’ αυτό όσο γερνάς ασπρίζουν τα μαλλιά σου, επειδή τα μαλλιά σου – πρόσεξε, τα μαλλιά σου λέω και όχι τα μυαλά σου- παίρνουν αέρα! Ναι, γιατί όσο ενηλικιώνεσαι η παραγωγή μελανίνης από τον οργανισμό σου μειώνεται και τα πρώτα μέρη που μένουν κενά από την έλλειψή της είναι οι χρωματοφόροι θύλακες των τριχών σου, πρωτίστως δε των τριχών της κεφαλής σου.

Οι θύλακες του τριχωτού της κεφαλή σου αδειάζουν από χρωστικές μελανίνης, την κενή θέση καταλαμβάνουν διαφανή μόρια αέρα τα οποία αντανακλούν το σύνολο των χρωματικών ακτινοβολιών και ιδού η εμφάνιση του άσπρου χρώματος στα άσπρα μαλλιά σου Άνθρωπε.

Κατάλαβες λοιπόν γιατί σου είπα χιουμοριστικά πως τα μαλλιά σου παίρνουν αέρα; Κάτι που είναι μια πραγματικότητα!

Παρομοίως γεμίζουν με διάφανα μόρια αέρα χρωματοκύτταρα άδεια από χρωστικές, σε θύλακες τριχών, φτερών, φολίδων, λεπιών κλπ. κι’ έτσι έχουμε άσπρο χρώμα να φαίνεται σε διάφορα ζώα ή τμήματά τους γιατί το κενό που παραμένει από την έλλειψη χρωστικής στα χρωματοφόρα κύτταρα συμπληρώνεται από αέρα.

Η περίπτωση αυτή, δηλαδή η δημιουργία κενού σε χρωματοφόρους θύλακες και η πλήρωσή τους από αέρα, πέρα από το φαινόμενο της γήρανσης που εξασθενεί την παραγωγή μελανίνης και τον ίσο καταμερισμό της, οφείλεται και σε άλλες δυο περιπτώσεις μερικής κατά τμήματα, ή ολικής μη-παραγωγής μελανίνης από έμβιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκού χρώματος.

Το άσπρο χρώμα των έμβιων όντων, στα ζώα δηλαδή, οφείλεται σε δυο γενικές περιπτώσεις:

Η μία είναι θέμα γενετικής και εξαρτάται από την ύπαρξη αλληλόμορφων γονιδίων στο DNA του ζώου.

Η δεύτερη οφείλεται σε πάθηση του συστήματος παραγωγής μελανίνης από τον οργανισμό του ζώου, που και αυτή κατά βάσην έχει γονιδιακά αίτια.

Η παθολογική παραγωγή μελανίνης του οργανισμού, πέραν της εξασθένισης σε κάποια είδη, όπως και σ’ εσένα Άνθρωπε, λόγω γήρανσης, διαχωρίζεται σε τρία είδη.

Τον αλβινισμό (ή αλμπινισμό, ή αλφισμό σε ορθότερα ελληνικά), τον λευκισμό και τον ισαβελλινισμό.  

Τα αληθινά αλμπίνο (αλφικά) ζώα δεν μπορούν να παράγουν χρωστική μελανίνη.

Τα φτερά, η γούνα ή οι φολίδες τους είναι λευκά και τα μάτια τους δίνουν την εντύπωση πως έχουν ροζ χρώμα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία φαίνονται πίσω από το χρώμα των ματιών.

Ο αλβινισμός είναι ένα «ασθενές» (εκφυλιστικό) χαρακτηριστικό, που μεταδίδεται από τους γονείς στους απογόνους τους.

Τα αλβινικά ζώα τείνουν να μην επιβιώνουν για πολύ.

Συνήθως έχουν κακή όραση και είναι εμφανέστατα μέσα στο περιβάλλον τους, ως εκ τούτου είναι εύκολη λεία.

Τα λευκιστικά ζώα είναι κυρίως λευκά, αλλά είναι σε θέση να παράγουν κάποια ποσότητα χρωστικής ουσίας. Για παράδειγμα, μπορούν να εμφανίσουν κάποιο χρώμα στα μάτια τους ή αλλού, ενώ η όραση τους συνήθως δεν επηρεάζεται.

Όπως ο αλβινισμός το ίδιο και ο λευκισμός είναι εκφυλιστικό γενετικό γνώρισμα.

Η τρίτη περίπτωση, ο ισαβελλινισμός, συμβαίνει όταν μια γενετική μετάλλαξη αποδυναμώνει (ή αφαιρεί) τις χρωστικές από ορισμένα ζωικά μέρη, όπως π.χ. φτερά, τρίχωμα, παρ’ ότι τα ζώα μπορούν να παράγουν τις χρωστικές ουσίες.

Δεν τελείωσα όμως εδώ, θα συνεχίσω αφού πάρω μια ανάσα.


is | Topic: ζωα και χρωματα, Λευκό, Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [π΄]: Το ασπρο στην φυση”