xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [9]: Aron Sigfrid Forsius

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[9]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

 

 

Aron Sigfrid Forsius

 

 

O Άρον Σίγκφριντ Φόρσιους ήταν Φινλανδός (1550 – 1637) αστρονόμος, ιερέας και Νεοπλατωνιστής.

«Εάν, όμως, πρέπει να παρατηρηθεί σωστά η προέλευση και η σχέση των χρωμάτων, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε με τα πέντε βασικά μεσαία (μεταξύ άσπρου – μαύρου) χρώματα, τα οποία είναι κόκκινο, μπλε, πράσινο και κίτρινο, μαζί με το γκρι που είναι λευκό και μαύρο, και πρέπει να προσέξουμε κατά την ταξινόμησή τους ώστε να τοποθετούνται λόγω της φωτεινότητάς τους κοντά στο άσπρο ή πιο κοντά στο μαύρο λόγω της σκοτεινότητάς τους.»

Αυτή είναι η περιγραφή του ίδιου του Forsius για τις θεμελιώδεις σκέψεις του σχετικά με το χρωματικό σύστημά του, η κατασκευή του οποίου είναι, όσο μπορούμε να πούμε, το πρώτο χρωματικό σύστημα.

Πρόκειται για το παλαιότερο χρωματικό σύστημα που μας είναι γνωστό σήμερα και οφείλει το όνομά του στον φινλανδό αστρονόμο, Aron Sigfrid Forsius, επίσης γνωστό και σαν Siegfried Aronsen.

 

 

Ο Forsius έγινε καθηγητής Αστρονομίας στην Ουψάλα (Σουηδία) το 1603, ενώ αργότερα μετατέθηκε στην Στοκχόλμη σαν ιεροκήρυκας. Απομακρύνθηκε από την έδρα του το 1619, αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε αστρολογικές προφητείες.

Οκτώ χρόνια πριν την καθαίρεσή του, εμφανίστηκε ένα χειρόγραφο στο οποίο ο Forsius εξέθετε τις σκέψεις του για τα χρώματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε χωρική τάξη.

Αυτό το κείμενο του 1611 ήταν χαμένο μέσα στην Βασιλική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης μέχρι τον 20ο αιώνα και ανακαλύφθηκε τελικά πριν από το πρώτο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Χρώματος το 1969.

Ήταν στο κεφάλαιο VII – το οποίο ήταν αφιερωμένο στην όραση – αυτού του έργου του επί της φυσικής όπου ο Forsius παρουσίαζε τα χρωματικά του διαγράμματα.

 

 

Πρώτα απ’ όλα αναφέρεται στις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις, εξηγεί (κάπως περίπλοκα και ακατανόητα) πώς βλέπονται τα χρώματα και στη συνέχεια φθάνει στα χρωματικά διαγράμματα του, βάσει των οποίων επιχειρεί να δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση.

Ο Forsius δηλώνει:

«Μεταξύ των χρωμάτων υπάρχουν δύο χρώματα που είναι βασικά, το άσπρο και το μαύρο, από τα οποία όλα τα άλλα έλκουν την προέλευσή τους».

Ο Φόρσιους έρχεται εδώ σε συμφωνία με τον Leonardo da Vinci ο οποίος, περισσότερο από τριακόσια χρόνια νωρίτερα, έβλεπε τα ‘ασπρο – μαύρο σαν βασικά χρώματα δίπλα στο κίτρινο, το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο.

Ο Φόρσιους συνεχίζει:

"Στη μέση, ανάμεσα σε αυτά τα χρώματα (άσπρο – μαύρο), από την κλασική αρχαιότητα το κόκκινο έχει τοποθετηθεί στην μια πλευρά και το μπλε από την άλλη. Το κίτρινο έρχεται ανάμεσα στο λευκό και στο κόκκινο, το ανοιχτό κίτρινο ανάμεσα στο λευκό και στο κίτρινο, το πορτοκαλί ανάμεσα στο κίτρινο και το κόκκινο …» και ούτω καθεξής, έως ότου ο Φόρσιους ολοκληρώνει τον χρωματικό κύκλο του, όπως παρουσιάζεται στο σχεδιάγραμμά του.

 

 

Όσον αφορά το δεύτερο διάγραμμα του, σχολιάζει:

«Εάν, όμως, πρέπει να θεωρηθεί σωστά η προέλευση και η σχέση των χρωμάτων, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε με τα πέντε μεσαία βασικά χρώματα, τα οποία είναι κόκκινα, μπλε, πράσινα και κίτρινα, μαζί με το γκρι από λευκό και μαύρο, και πρέπει να τα ταξινομήσουμε πιο κοντά στο άσπρο ή το μαύρο, ένεκα της φωτεινότητας τους ή της σκουρότητας τους».

Με άλλα λόγια, ο Forsius είχε την ιδέα να καθιερώσει τέσσερα βασικά χρωματικά χρώματα, εφαρμόζοντας επί των χρωμάτων μια κλίμακα του γκρι που να κυμαίνεται από το φωτεινότερο στο σκουρότερο κατά μήκος ενός κεντρικού άξονα μιας σφαίρας.

Τα χρώματα στη σφαίρα είναι διατεταγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται τρεις αντιτιθέμενα ζευγάρια: κόκκινο και μπλε, κίτρινο και πράσινο, λευκό και μαύρο.

Όπως βλέπουμε, ο Φόρσιους άνοιξε το δρόμο για τα σύγχρονα συστήματα χρωμάτων. Ωστόσο, από τα χρώματα της σφαίρας του Forsius μπορούμε να δούμε ότι ο συγγραφέας της είχε κάποια δυσκολία με την συνολική προοπτική.

 

 

Η χρωματική σφαίρα του Forsius ήταν μια από τις γενικευμένες προσπάθειες που έγιναν τον 17ο αιώνα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χρωματικού σχεδιασμού.

Ένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο αρχικά παρέμενε άλυτο –όπως και στην περίπτωση του Forsius – αφορούσε την σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων, απόχρωσης και φωτεινότητας.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [9]: Aron Sigfrid Forsius”