Συνεντευξη με τα χρωματα [οα΄]: λευκο φως
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[οα΄]
Το Άσπρο Φως
[β΄]
-Ξεκίνησα την αυτοπαρουσίαση μου στην ‘Συνέντευξη με τα Χρώματα’, δηλώνοντάς σου Άνθρωπε ότι ενώ εσύ με εκλαμβάνεις σαν χρώμα, στην πραγματικότητα δεν είμαι τέτοιο, δεν είμαι χρώμα, αλλά φως, πιο συγκεκριμένα, αντανάκλαση φωτός.
Γι’ αυτό πριν υπεισέλθω σε διάφορα θέματα σχετικά με εμένα, θα αναφερθώ στον συσχετισμό μου με το Φως.
Εσύ Άνθρωπε, όταν μιλάς γενικά για φως, για το φως της ημέρας, του ήλιου, ακόμα και το φως των λαμπτήρων και γενικότερα ό,τι φέγγει, το θεωρείς άσπρο.
Πριν από τον Νεύτωνα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι το λευκό, εγώ το άσπρο δηλαδή, ήμουν το θεμελιώδες χρώμα του φωτός, όπως πολλοί από εσάς το πιστεύουν ακόμα και σήμερα και δεν αντιλαμβάνονται ή θεωρούν αμελητέες τις διάφορες χροιές που παίρνω ανάλογα με την πηγή εκπόρευσής μου και άλλες διάφορές συνθήκες.
Για εσάς το Φως γενικά είναι άσπρο
Το 1666, ο Isaac Newton απέδειξε ότι το λευκό φως μπορεί να διαχωριστεί στα χρώματα που το συνθέτουν περνώντας το από ένα πρίσμα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο πρίσμα να επανασυναρμολογήσει τις χρωματιστές ακτινοβολίες του σε λευκό φως.
Αυτό το -όπως το θεωρείς- λευκό φως μπορεί να δημιουργηθεί από τον ήλιο, από αστέρια ή από γήινες πηγές όπως λαμπτήρες φθορισμού, λευκά LED και λαμπτήρες πυράκτωσης.
Στην οθόνη μιας έγχρωμης τηλεόρασης ή υπολογιστήρα, το λευκό παράγεται με ανάμειξη των κύριων χρωμάτων του φωτός: κόκκινο, πράσινο και μπλε (RGB) σε πλήρη ένταση, μια διαδικασία που ονομάζεται προσθετική ανάμειξη.
Το λευκό φως μπορεί να παραχθεί επίσης και από δύο μόνο μήκη κύματος φωτός, όπως για παράδειγμα με την ανάμειξη φωτός από ένα κόκκινο και ένα κυανό (μπλε + πράσινο) λέιζερ ή με την μείξη κίτρινου (πράσινο – κόκκινο) και μπλε λέιζερ.
Ουσιαστικά, όπως αντιλαμβάνεσαι παράγεται και πάλι από την μείξη και των τριών βασικών ακτινοβολιών, μόνο που οι δυο από τις τρεις είναι συντεθειμένες στο παράγωγό τους χρώμα.
Αυτό το τοιουτοτρόπως παραγόμενο λευκό φως έχει ωστόσο πολύ λίγες πρακτικές εφαρμογές καθώς η χρωματική απόδοση των αντικειμένων που φωτίζονται από αυτό παραμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Οι πηγές φωτός, όπως το φως του ήλιου ή των λαμπτήρων πυράκτωσης κ.α., που εκπέμπουν λευκό φως, εκπέμπουν φως από όλα σχεδόν τα ορατά μήκη κύματος.
Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι το λευκό φως μπορεί να οριστεί ως ένα μείγμα «όλων των χρωματικών ακτινοβολιών» ή «όλων των ορατών μηκών κύματος του φάσματος».
Αυτή η ευρέως διαδεδομένη ιδέα είναι μια λανθασμένη αντίληψη, που προέρχεται από το γεγονός της ανακάλυψης του Νεύτωνα, πως το φως του ήλιου αποτελείται από ανάμειξη όλων των μηκών κύματος το ορατού φάσματος.
Το συμπέρασμα πως δεδομένου ότι "όλα τα χρώματα μαζί" παράγουν λευκό φως, επομένως το λευκό πρέπει να αποτελείται από "όλα τα χρώματα" είναι ένα κοινό σφάλμα λογικής που ονομάζεται ‘επιβεβαίωση του επακόλουθου’, το οποίο μπορεί να είναι η αιτία της παρεξήγησης πως το λευκό είναι ένα και μοναδικό.
Δεν υπάρχει μοναδική, μοναδική προδιαγραφή του "λευκού φωτός".
Μια σειρά φασματικών κατανομών πηγών φωτός μπορεί να γίνονται αντιληπτές ως λευκό.
Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε έναν "λευκό" λαμπτήρα, ενδέχεται να αγοράσετε έναν με ετικέτα 2700K, 6000K κ.λπ., οι οποίοι παράγουν φως με πολύ διαφορετικές φασματικές κατανομές, αλλά αυτό δεν θα σας εμποδίσει να προσδιορίσετε το χρώμα των αντικειμένων που φωτίζουν
Το γεγονός ότι οι πηγές φωτός με πολύ διαφορετικές κατανομές φασματικής ισχύος μπορούν να οδηγήσουν σε παρόμοια αισθητηριακή εμπειρία οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας του φωτός από το οπτικό σύστημα.
Ένα χρώμα που προκύπτει από δύο διαφορετικές κατανομές φασματικής ισχύος ονομάζεται μεταμερισμός.
Ναι, ο μεταμερισμός είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει προσεχώς.
Τί λες Άνθρωπε; Είναι δυσκολονόητα αυτά που σου λέω;
Έλα τώρα! Δεν νομίζω.
Εν πάση περιπτώσει θα σου το πω κάπως ευκολότερα.
Θεωρείς το φως της ημέρας λευκό! Σύμφωνοι!
Είναι όμως το ίδιο λευκό το φως της ημέρας σε όλες τις ώρες της;
Σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι ακριβώς το ίδιο λευκό φως;
Είναι, ας πούμε, το ίδιο λευκό φως το μεσημεριάτικο φως της Νέας Υόρκης με αυτό του Καΐρου ή της Μπανγκόγκ;
Είναι ακριβώς το ίδιο λευκό χρώμα το φως του ήλιου όλες τις εποχές του χρόνου; Το ίδιο λευκό φως έχει μια καλοκαιρινή μέρα με μια χειμωνιάτικη;
Βλέπεις λοιπόν Άνθρωπε, πως εγώ, το λευκό σαν φως, είμαι συνάμα ένα και ταυτόχρονα πολλά μαζί.
Όμως, για να μην μπλεχτούμε σε λεπτομέρειες, για να μην χάσουμε το δάσος παρατηρώντας ένα – ένα τα δέντρα, ας δεχτούμε τον γενικό ορισμό πως «Το Λευκό είναι Φως», φως που περιέχει όλα, και τα 6 χρωματικά μήκη κύματος.
admin is | Topic: Λευκό, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [οα΄]: λευκο φως”