xromata.com


Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Δ]

 

Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα (UV)

[Δ]

 

(το τρίτο τμήμα του ντοκυμαντέρ)

 

 

 

Αυτές οι υπεριώδεις ακτινοβολίες έχουν αρκετά υψηλή ενέργεια ώστε να είναι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA σας και να προκαλέσουν καρκίνους και άλλες ασθένειες.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε εάν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον με πάρα πολύ ήλιο όπου δεν υπάρχει ίσκιος να προφυλαχτούμε, είναι να βάλουμε αντηλιακό επάνω στο έκθετο στον ήλιο δέρμα μας. Είναι σαν να προσθέτουμε μελανίνη επί του δέρματός μας.

 

 

Τα ενεργά συστατικά στο αντηλιακό δεν είναι μελανίνη, αλλά ενεργούν όπως αυτή προς το υπεριώδες φως, του οποίου την ενέργεια μεταβάλλουν σε θερμική.

Πολλά από τα συστατικά των αντηλιακών αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και πολλά από τα ενεργά συστατικά τους απορροφούν το υπεριώδες φως και το μεταλλάσουν σε θερμότητα.

 

 

Στην συνέχεια βλέπουμε στο βίντεο σκηνές όπου διάφοροι άνθρωποι βάζουν αντηλιακό στο πρόσωπό τους. Στην λήψη με UV κάμερα, όπου έχει απλωθεί το αντηλιακό βλέπουμε κατάμαυρο χρώμα. Έτσι μαύροι φαινόμαστε όταν έχουμε πασαλειφθεί με αντηλιακό (όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας έχει, τόσο πιο μαύροι δείχνουμε στην UV λήψη) γιατί έχει απορροφηθεί από το αντηλιακό η UV ακτινοβολία και δεν αντανακλάται το φως της.

 

 

Φθάνουμε τώρα στο επίμαχο σημείο. Γιατί ο ουρανός φαίνεται ομιχλώδης, θολός, στην υπεριώδη λήψη;

Πρώτη σκέψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα που απορροφά το υπεριώδες φως, κάτι σαν ρύπανση ή απλά ένα από τα συστατικά της ατμόσφαιράς μας, αλλά αν τα πράγματα στον ουρανό απορρόφησαν πραγματικά υπεριώδες φως ο ουρανός θα φαινόταν πιο σκοτεινός και όχι ομιχλώδης.

 

 

Τα μόρια που υπάρχουν στον αέρα δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία. Η απάντηση βρίσκεται στο φαινόμενο Rayleigh, δηλαδή στον σκεδασμό των ακτινοβολιών μικρού κύματος. Όπως ακριβώς γίνεται και με το ορατό φως, όπου λόγω του φαινομένου αυτού βλέπουμε τον ουρανό γαλανό και καθαρό γιατί το μάτι μας δεν βλέπει την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

 

Το μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πολύ μικρότερο από αυτό της μπλε ακτινοβολίας και σκεδάζεται περισσότερο στον ουρανό, περίπου πέντε φορές περισσότερο από το ορατό φως, οπότε εάν βλέπαμε το υπεριώδες φως και κοιτάζαμε τον ουρανό, δεν θα αναρωτιόμασταν γιατί ο ουρανός είναι μπλε, αλλά γιατί ο ουρανός είναι υπεριώδης.

Έτσι λοιπόν, κοιτάζοντας τον κόσμο μέσα από μια UV κάμερα, καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικός θα μας φαινόταν εάν μπορούσαμε να βλέπαμε τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

 

 

[Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε το σχετικό video, σας το παραθέτουμε]

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, υπεριώδης ακτινοβολία, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Δ]”