xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [7] Leon Battista Alberti

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[7]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228

 

 

 

Leon Battista Alberti

 

 

Στην αρχαιότητα, αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα είχαν ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τετραχρωματικά συστήματα.

Άλλες ιδέες πρωτοεμφανίστηκαν γύρω στο 1000 μ.Χ. ή περίπου, καθώς ο Μεσαίωνας ενασχολείται με οπτικά πειράματα και γύρω στο 1310 ο Δομινικανός μοναχός Dietrich von Freiberg συνέδεσε τελικά πολλές από τις παρατηρήσεις του με την διαπίστωσή του ότι τέσσερα χρώματα απλώνονται στον ουρανό μπροστά από τα σκοτεινά σύννεφα.

Τα ονόμασε κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μπλε, και μίλησε για πρωτογενή «διάμεσα χρώματα», τα οποία, όλα μπορούν να αναμιχθούν μεταξύ τους.

 

 

Την ίδια εποχή μελέτες (βασισμένες κυρίως στον Αριστοτέλη) και έρευνες αυξάνουν τον αριθμό των χρωμάτων, όπως πχ. ο Grosseteste που ανάπτυξε ένα σύστημα 7 χρωμάτων (5 χρώματα + 2 μη – χρώματα = λευκό – μαύρο).

Ένας άλλος που επιθυμούσε να προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη εξέλιξη ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σύστημα για την ανάμειξη χρωμάτων, παρέχοντας μια «ratio colorandi», όπως την ονόμασε, ήταν ο αρχιτέκτονας Leon Battista Alberti (14 Φεβρουαρίου 1404 – 25 Απριλίου 1472).

Ο Alberti ήταν Ιταλός Αναγεννησιακός ανθρωπιστής, συγγραφέας, καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ποιητής, ιερέας, γλωσσολόγος, φιλόσοφος και κρυπτογράφος.

 

 

Παρόλο που συχνά χαρακτηρίζεται αποκλειστικά ως αρχιτέκτονας και είναι γνωστός κυρίως ως καλλιτέχνης, ήταν επίσης μαθηματικός πολλών ειδών και έκανε μεγάλες προόδους στον τομέα αυτό κατά τον 15ο αιώνα

Ο Leon Battista Alberti γεννήθηκε το 1404 στη Γένοβα. Η μητέρα του δεν μας είναι γνωστή και ο πατέρας του ήταν πλούσιος Φλωρεντίνος που είχε εξοριστεί από την πόλη του και του επιτράπηκε να επιστρέψει το 1428.

Ο Αλμπέρτι στάλθηκε σε σχολείο στην Πάντοβα και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στη Μπολόνια. Έζησε για λίγο στη Φλωρεντία, στη συνέχεια ταξίδεψε στη Ρώμη όπου το 1431 εισήλθε στην υπηρεσία του παπικού δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μελέτησε τα αρχαία ερείπια, γεγονός που κίνησε το ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική και επηρέασε έντονα τη μορφή των κτηρίων που σχεδίασε σαν αρχιτέκτονας.

 

 

Την εποχή του Alberti, είναι σαφές ότι τα επτά χρώματα που χρησιμοποίησε, πριν περίπου 200 χρόνια, ο Grosseteste είχαν εγκαταλειφθεί, πιθανότατα λόγω μιας νέας θεωρίας επί του ουράνιου τόξου που είχε προταθεί στις αρχές του 14ου αιώνα και υπήρξε επιστροφή στα τετραδικά χρωματικά συστήματα.

Κατά τον Alberti αυτό γίνεται με τέσσερα (πραγματικά) χρώματα που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο [στην απεικόνισή μας – κίτρινο (Giallo.G), πράσινο (verde.V), μπλε (blu.B), κόκκινο (rosso.R)] που χρησίμευε σαν βάση διπλής πυραμίδας με ακροχρωματικές ακρότητες τοποθετημένες στις γωνίες (απεικόνιση).

 

 

Επειδή τα τέσσερα στοιχεία του Alberti πρέπει να αντιστοιχούν στα τέσσερα «veri colori», υπήρχε προβλήμα με το κίτρινο, το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Alberti με το γκρι:

Το κόκκινο αντιστοιχεί στη φωτιά, το μπλε στον αέρα, το πράσινο ανήκει στο νερό και το γκρι στην γη.

Στην περίπτωση Alberti, δεν υπήρχε τέταρτο πρωτεύον χρώμα, αλλά μια μέση τιμή μεταξύ των απόλυτων τιμών του μαύρου και του λευκού, και το προκύπτον γκρίζο θεωρήθηκε από αυτόν ως το χρώμα της γης.

 

 

Αν αλλάξουμε τώρα αυτό το γκρι με κίτρινο, θα αποχωρήσουμε από το σύστημά του και θα επιστρέψουμε για άλλη μια φορά στον Αριστοτέλη.

Εάν η ανοικοδόμηση αυτή είναι σωστή, τότε ο Alberti ήταν ο δημιουργός ενός χρωματικού κύκλου, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.

 

 

Ο Leon Battista Alberti δεν έχει παραδώσει σε εμάς μια εικαστική αναπαράσταση των ιδεών του και έγραψε μόνο λίγες γραμμές σχετικά με αυτό το θέμα στη Della pittura, το βιβλίο του για τη ζωγραφική του 1435


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [7] Leon Battista Alberti”

Rich Text Editor, comment