xromata.com


Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Γ]

 

Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα (UV)

 

[Γ]

 

(το δεύτερο τμήμα του ντοκυμαντέρ)

 

 

 

 

Εάν θέλετε να δείτε τα πράγματα που φαίνονται διαφορετικά κάτω από το υπεριώδες φως σε αντίθεση με το ορατό τα λουλούδια είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήστε την έρευνά σας γιατί οι μέλισσες και άλλα έντομα μπορούν βλέπουν το υπεριώδες φως και έτσι τα φυτά έχουν ένα λόγο για να εξελίσσουν τις ανάλογες χρωστικές ουσίες.

Μπορεί να δει κανείς αυτούς τους ηλίανθους. Μπορείτε να κοιτάξετε στα εσωτερικά μέρη των πετάλων τους με την UV κάμερα. Φαίνονται πραγματικά σκοτεινά γιατί οι χρωστικές ουσίες που είναι συγκεντρωμένες στα σημεία αυτά, κάτω από την υπεριώδη λήψη φαίνονται σχεδόν μαύρες, πράγμα που δεν μπορείτε να διακρίνετε καθόλου κοιτάζοντας απλά με τα μάτια σας το τμήμα όπου βρίσκονται αυτές οι χρωστικές που αποδίδουν τα υπεριώδη χρώματα.

 

 

Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των χρωστικών είναι ο εξής:

Πρόκειται για μόρια που έχουν μεταπτώσεις ενέργειας, που αντιστοιχούν στην ενέργεια ενός υπεριώδους φωτονίου, έτσι έρχεται ένα φωτόνιο UV προσκρούει σε ένα ηλεκτρόνιο και το διεγείρει σε ένα υψηλότερο επίπεδο ενέργειας και στη συνέχεια το διεγερμένο ηλεκτρόνιο μεταπίπτει μεταφέροντας την ενέργεια  στους δεσμούς αυτού του μορίου κάνοντάς το να κάμπτεται και να δονείται τόσο αποτελεσματικά ώστε να μετατρέπει την UV ενέργεια σε θερμική ενέργεια.

Για να θερμαίνεται το δέρμα μας έχει μόρια που κάνουν το ίδιο πράγμα. Ειδικά την μελανίνη.

Στο σημείο αυτό ο παρουσιαστής μας συστήνει την Νταϊάνα, μια φυσικό που μαγνητοσκόπησαν αυτό το βίντεο μαζί, η οποία γνωρίζει πολλά για την μελανίνη.

 

 

Το σώμα μας θέλει να προστατευθεί από τις UV ακτίνες και έτσι υπάρχουν κάποια κύτταρα μέσα στο δέρμα μας που ονομάζεται μελανοκύτταρα, που παράγουν περισσότερη μελανίνη όταν οι ακτίνες UV προσκρούσουν στο δέρμα μας.

Η μελανίνη απορροφά πολύ ακτινοβολία από το ορατό φως. Για τον λόγο αυτόν φαίνεται σκούρα στο ορατό φως και όσο περισσότερη μελανίνη έχετε τόσο πιο μαυρισμένοι φαίνεστε.

 

 

Η μελανίνη απορροφά πραγματικά ακόμα καλύτερα το υπεριώδες τμήμα του φάσματος Εκεί είναι η αποκορύφωσή της και έτσι στα σημεία αυτά το δέρμα μας φαίνεται σκουρότερο με την UV κάμερα απ’ ότι φαίνεται κάτω από το φυσικό ορατό φως.

Αυτό που βρίσκω τόσο καταπληκτικό, μας λέει η Νταϊάνα, είναι ότι αυτά τα μόρια μελανίνης μεταφέρονται μέσα στο κύτταρο, γύρω από τον πυρήνα σχηματίζοντας ένα προστατευτικό κέλυφος στον τόπο αποθήκευσης του DNA και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουν το υπεριώδες φως να διεισδύσει στον πυρήνα προκαλώντας βλάβη στο DNA.

Ένα πράγμα που νομίζω ότι έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι να δείτε το πρόσωπό σας κάτω από την UV ακτινοβολία.

 

 

Τί εννοώ; Ένα δέρμα, όσο καθαρό και όμορφο να δείχνει, ιδωμένο κάτω από UV ακτινοβολία μας εκπλήσσει όπως φαίνεται με πολλές χρωματικές αντιθέσεις, σαν φακίδες, ακόμα και γύρω από τα μάτια.

Υπάρχουν και ζώα που απορροφούν επίσης υπεριώδη ακτινοβολία, όπως τα μικρά της φώκιας στην Αρκτική.

Πολύ συγκεκριμένα, όταν προσπαθώντας να πραγματοποιήσoυμε εναέριες έρευνες και παίρνουμε φωτογραφίες αποικιών φώκιας είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσουμε τα ενήλικα άτομα γιατί έχουν σκούρο χρώμα και διακρίνονται πάνω στο λευκό χιόνι. Όμως τα κουτάβια τους δεν διακρίνονται εύκολα στο ορατό φως επειδή όντας μικρά και ανυπεράσπιστα έχουν για καμουφλάζ την γούνα τους που είναι λευκή για να μην ξεχωρίζουν εύκολα από το άσπρο χιόνι στο ορατό φως.

 

 

Όμως διακρίνονται όταν τα φωτογραφίζουμε με κάμερα UV γιατί η γούνα τους απορροφά πολύ υπεριώδη ακτινοβολία και φαίνονται μαύρα και αυτά σε λήψη UV.

Αυτή η φωτογράφιση μας επιτρέπει να έχουμε μια ακριβή καταμέτρηση του πληθυσμού τους αφού διακρίνονται και τα μικρά τους.

Με την ίδια τεχνική μπορούμε να εντοπίσουμε και τις λευκές αρκτικές αλεπούδες καθώς και τις πολικές αρκούδες γιατί κι’ αυτών η λευκή γούνα απορροφά αρκετή υπεριώδη ακτινοβολία.

 

 

[Πιστεύεται ότι η λευκή γούνα των αρκτικών ζώων απορροφά υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπει σε θερμότητα]

 

(συνεχίζεται)


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, υπεριώδης ακτινοβολία, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Γ]”