xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ο΄]: Λευκο / Ασπρο

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ο΄]

 

 

Λευκό – Άσπρο – Φως

 

Η ονομασία του

 

[α΄]

 

 

-Ήλθε λοιπόν η σειρά μου να παραστώ στο βήμα της συνέντευξης και να σου αυτοπαρουσιασθώ Άνθρωπε.

Όπως και τον αντίποδά μου, το μαύρο χρώμα, το γνωρίζεις στην ελληνική γλώσσα με δύο ονομασίες, ήτοι μαύρο ή μέλαν, το ίδιο κι’ εγώ, το αντίθετό του χρώμα, έχω διπλή ονομασία στην ελληνική γλώσσα, όπου ονομάζομαι λευκό ή άσπρο.

Παρομοίως, όπως σου εξήγησε το μαύρο, σαν κι’ εκείνο δεν θεωρούμαι σαν πραγματικό χρώμα, αλλά σαν φως, συγκεκριμένα σαν ‘αντανάκλαση φωτός’, όπου αυτός είναι και ο επίσημος, επιστημονικός ορισμός μου.

Έτσι λοιπόν, όπως σου δηλώθηκε το μαύρο ως ‘σκότος’ δηλαδή έλλειψη φωτός, εγώ σαν ακριβώς το αντίθετο του μαύρου, σου δηλώνομαι σαν ‘φως’.

Μα μόλις προ ολίγου Άνθρωπε, η Μητέρα Φύση σου εξήγησε στα σχετικά με την εμφάνιση των χρωμάτων, ότι ενώ το μαύρο είναι η πλήρης (ή σχεδόν πλήρης) απορρόφηση φωτός, εγώ είμαι η πλήρης (ή σχεδόν πλήρης) αντανάκλαση από την ύλη όλων των φωτεινών ακτινοβολιών, δηλαδή της φωτεινής ενέργειας που προσπίπτει σε ένα σώμα, κάνοντας την επιφάνειά του να φαίνεται λευκή.

Ίσως το καταλάβεις καλύτερα αυτό Άνθρωπε, λέγοντάς σου ότι όλα τα άσπρα σημεία, τα λευκά φώτα που αντικρίζεις σε μια οθόνη τηλεόρασης, κινητού, υπολογιστήρα, σχηματίζονται από την ίση ανάμειξη των τριών βασικών χρωματικών ακτινοβολιών που συνιστούν το ορατό φως, δηλαδή της μπλε, της πράσινης και της κόκκινης ακτινοβολίας.

Επομένως, εγώ το λευκό στην πραγματικότητα είμαι Φως.

Είμαι, αν θες, η μετατροπή της πλήρους φωτεινής ενέργειας σε μια πλήρη φωτεινή ενέργεια χαμηλότερης έντασης, αυτό που αποκαλείς και αντιλαμβάνεσαι σαν χρώμα, το λευκό.

Με άλλα λόγια, είμαι η χρωματική απόδοση του φωτός.

Στα τέσσερα βασικά μετρικά συστήματα χρωμάτων προσδιορίζομαι ως εξής:

Hex triplet #FFFFFF

RGB (255, 255, 255)

CMYK (0, 0, 0, 0)

HSV (-, 0%, 100%)

Τί είναι αυτά τα μετρικά συστήματα χρωμάτων; Καλά, άσε τώρα Άνθρωπε. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά αργότερα, αν και τουλάχιστον τα τρία τελευταία δεν σου είναι άγνωστα. Κάτι σου έχει ειπωθεί ήδη, εδώ στην συνέντευξη, γι’ αυτά τα τρία:

το R(red) G(green) B(blue),

το C(cyan) M(magenta) Y(yellow) K(black)

το H(hue, χροιά) S(saturation, κορεσμός) V(value/brightness, φωτεινότητα).

Οι αριθμοί στις παρενθέσεις είναι μαθηματικές συντεταγμένες που προσδιορίζουν επακριβώς μια χρωματική χροιά (απόχρωση), αλλά όπως είπαμε αυτά θα σου αναλυθούν προσεχώς.

Πριν προχωρήσω όμως, θέλω να σου επιστήσω την προσοχή στο ότι οι πιο πάνω συντεταγμένες είναι μάλλον θεωρητικές παρά πραγματικές γιατί προσδιορίζουν το ‘απόλυτο’ άσπρο και όπως ήδη σου έχει αναφερθεί, επειδή τίποτε δεν μπορεί να εκφραστεί σε απόλυτο βαθμό, γιατί βρισκόμαστε σε έναν δημιουργημένο κόσμο ο οποίος είναι σχετικός προς το απόλυτο, έτσι και τα λευκότερα υλικά (όπως εξάλλου συμβαίνει και με τα μαύρα αντικείμενα) δεν αντανακλούν όλο το φως που πέφτει επάνω τους, αλλά απορροφούν 3-5% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, πράγμα που σημαίνει πως κάθε άσπρο είναι στην πραγματικότητα μια πολύ φωτεινή παραλλαγή κάποιας χροιάς.

Πριν συνεχίσω, σου αναφέρω ξανά συνοπτικά όσα σου είπα μόλις τώρα, όπως αναγράφονται για μένα στο ξεκίνημα της παρουσίασής μου από την Wikipedia:

«Το λευκό είναι το φωτεινότερο χρώμα και θεωρείται ως ‘μη – χρώμα’, αχρωματικό (χωρίς απόχρωση).

Είναι το χρώμα του φρέσκου χιονιού, της κιμωλίας και του γάλακτος και είναι το αντίθετο του μαύρου.

Τα λευκά αντικείμενα αντανακλούν πλήρως και διασκορπίζουν όλα τα ορατά μήκη κύματος του φωτός.

Το λευκό στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστήρα δημιουργείται από ένα μείγμα κόκκινου, μπλε και πράσινου φωτός».

Όπως άκουσες, μπορεί να αναφέρομαι επισήμως σαν ‘μη – χρώμα’, όμως εσύ Άνθρωπε με υπολογίζεις  με τα χρώματα γιατί υπάρχω σαν βαφή, από τις πρώτες μάλιστα που χρησιμοποίησες, κι’ έτσι με αντιλαμβάνεσαι σαν χρώμα, γιατί εσύ όλες τις βαφές τις αποκαλείς χρώματα.

Σαν χρώμα, στα ελληνικά, με ονομάζεις ‘λευκό’ και ‘άσπρο’.

‘Άσπρο’ είναι η πιο κοινή ονομασία μου στην νεοελληνική γλώσσα σου, το πιο ‘λαϊκό’ όνομά μου, ενώ το ‘Λευκό’ το θεωρείς πιο καθαρευουσιάνικο, πιο αρχαίο.

Ας δούμε πώς και από πού προήλθαν αυτές οι ονομασίες μου και τί ακριβώς σημαίνουν.

Η ονομασία μου ως ΑΣΠΡΟ (σαφώς νεότερο από το λευκό) κατάγεται από το λατινικό ASPER = τραχύς.

Έτσι ονομάστηκαν τα ασημένια χαραγμένα ρωμαϊκά νομίσματα, τα nummi asperi, (τα άσπρα) που λόγω του ασημένιου* χρώματός τους μετονόμασαν το λευκό σε άσπρο, λέξη που αντικατάστησε την προηγούμενη από τους βυζαντινούς χρόνους.

*Στην αρχαιότητα, όταν κάποια χρώματα αποδίδονταν με μεταλλικούς συσχετισμούς το ασημένιο (αργυρό) χρώμα ταυτιζόταν με το λευκό / άσπρο.

Όπως π.χ. στα Ομηρικά Έπη, σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται ο άργυρος για να αποδώσει την έννοια του λευκού χρώματος που λαμπυρίζει, αστραποβολά, σαν τα λευκά (αργυρά > αργυρόπους) πόδια της Νηρηίδας Θέτιδας που λάμπουν μέσα στο νερό, όπως λαμπυρίζει η άσπρη (ασημένια) άμμος στο βυθό μιας πεντακάθαρης θάλασσας.

Τώρα πάμε στην άλλη ονομασία μου, το ‘Λευκό’.

Πρόκειται για αρχαιότατη λέξη. Η παλαιότερη λέξη ΛΕΥΚΟΣ υπάρχει από τη μυκηναϊκή εποχή σαν re–u–ko.

Κατά τους ειδικούς γλωσσολόγους πιθανολογείται πως προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα leuk ή luq, απ’ όπου εξάγεται και το ελληνικό ‘λυκαυγές’ (κι’ απ’ αυτό οι λύκοι), όπως και το ‘λύχνος’ και τα λατινικά lux, luna, το ισπανικό luz, το γαλλικό lumiere καθώς και το αγγλικό light που όλα σχετίζονται με το φως.

Το επίθετο Λευκός – Λευκή – Λευκόν, όπως καταλαβαίνεις, σημαίνει φωτεινός, λαμπρός, καθαρός και ό,τι αντιτίθεται προς το μέλαν, αμαυρό, επί πάσης σημασίας.

Πήρα λοιπόν τον λόγο, σου εξήγησα τις ονομασίες μου και παίρνω μια ανάσα για να συνεχίσω σε λίγο την παρουσίασή μου.


is | Topic: Λευκό, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ο΄]: Λευκο / Ασπρο”