xromata.com


Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Β]

 

Ο κόσμος στο υπεριώδες φάσμα (UV)

[Β]

 

(το πρώτο τμήμα του ντοκυμαντέρ)

 

Εάν μπορούσαμε να δούμε το χρώμα της υπεριώδους ακτινοβολίας θα βλέπαμε έναν κόσμο κάπως διαφορετικό.

 

 

Μπορεί ο άνθρωπος να μην βλέπει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, όμως κατάφερε να εφεύρει κάμερες που τις συλλαμβάνουν φωτογραφίζοντας ή κινηματογραφώντας τες. Βέβαια τα υπεριώδη χρώματα που συλλαμβάνουν οι κάμερες αυτές, το μάτι μας τα ‘μεταφράζει’ σε άσπρο – γκρίζα- μαύρο και κάποιες ελαφριές γκριζαρισμένες μωβ χροιές, γιατί έτσι μόνο μπορεί να τα δει.

Οι κάμερες υπεριώδους ακτινοβολίας μας φανερώνουν έναν κρυφό κόσμο και αποκαλύπτουν την ατελή μας αντίληψη για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Παρακολουθώντας ένα βίντεο γυρισμένο με κάμερα υπεριώδους ακτινοβολίας, μεταφέρω εδώ αυτά που φαίνονται και όσα λέγονται σχετικά με όσα θα μας αποκάλυπταν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες στον περιβάλλοντά μας κόσμο εάν θα μπορούσαμε να τις βλέπαμε με το οπτικό μας όργανο, το ίδιο μας το μάτι.

 

 

 

Ο παρουσιαστής ξεκινά την παρουσίαση του βίντεο λέγοντας τα εξής, χαμογελώντας έτσι ώστε να φανούν τα δόντια του όπου τα δυο μπροστινά δόντια μέσα στο γκριζάρισμα της εικόνας έχουν μια διαφορετική χροιά, δηλώνοντάς μας ότι τα δύο αυτά δόντια του είναι ψεύτικα κι’ επειδή τα ψεύτικα δόντια είναι φτιαγμένα από διαφορετικό υλικό από τα πραγματικά δόντια φαίνονται σε διαφορετική χροιά ιδωμένα σε υπεριώδη φωτογράφιση.

 

 

Στην συνέχεια μας λέει ότι όταν κοιτάμε τον κόσμο μέσω μιας υπεριώδους κάμερας UV (ultra violet) η εικόνα που βλέπουμε μοιάζει με ασπρόμαυρη (άχρωμη) αποτύπωση του κανονικού ορατού φωτός.

Μας δείχνει κάποια λευκά λουλούδια λέγοντας πως αυτά τα λευκά λουλούδια φαίνονται λευκά και στην UV λήψη, όπως περίπου και σε μια ασπρόμαυρη λήψη ορατού φωτός. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μαύρη πετσέτα που μας δείχνει που φαίνεται μαύρη και σε UV φωτογράφιση.

 

 

Αυτό συμβαίνει  γιατί το υπεριώδες φως λειτουργεί παρόμοια με το ορατό φως.

Είναι ακριβώς δίπλα του στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Απλώς τα μήκη κύματός του είναι λίγο μικρότερα από αυτά του ορατού φωτός, ενώ η ενέργεια ανά φωτόνιο λίγο υψηλότερη, οπότε αλληλεπιδρούν με τα ηλεκτρόνια της ύλης περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει και με το ορατό φως.

Όμως ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά θα δούμε ότι ο κόσμος ιδωμένος με την UV ακτινοβολία φαίνεται κάπως διαφορετικός απ’ ότι φαίνεται με το ορατό φως.

Για να δούμε την διαφορά, η εικόνα του βίντεο από εδώ και πέρα, όχι συνεχώς αλλά πολλάκις, χωρίζεται καθέτως σε δυο τμήματα όπου η μια μεριά μας δείχνει την μισή εικόνα με λήψη από κανονική κάμερα ορατού φωτός και η άλλη μισή την λήψη από κάμερα UV.

 

 

Εάν κοιτάξουμε τον ουρανό στην πλευρά της λήψης UV θα τον δούμε να φαίνεται παντού ομιχλώδης, αλλά αυτό θα μας εξηγηθεί αργότερα προς το τέλος αυτού του βίντεο.

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα γυαλιά ηλίου. Στο ορατό μέρος του φάσματος φαίνονται διαφανή, όπως όλα τα γυαλιά, αλλά στο UV τμήμα της εικόνας είναι σχεδόν μαύρα γιατί απορροφούν πολύ υπεριώδες φως.

 

 

Κοιτάξτε τώρα αυτό το φίλτρο φακού στο ορατό φως. Φαίνεται μαύρο αλλά τώρα στο υπεριώδες φαίνεται διαφανές ή τουλάχιστον ημιδιαφανές. Είναι φίλτρο ακτινοβολίας UV και απορροφά όλο το ορατό φως επιτρέποντας στην UV ακτινοβολία να περάσει μέσα από αυτό.

 

 

Στην συνέχεια μας παρουσιάζει δυο μπουκάλια που περιέχουν διαφανές αεριούχο ποτό.

Το ένα μπουκάλι περιέχει σόδα και το άλλο τόνικ ουώτερ και δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η διαφορά τους αφού φαίνονται τα ίδια κάτω από το ορατό φως.

Ιδωμένα όμως στο υπεριώδες φως, η διαφορά τους είναι εμφανής.

Το τόνικ ουώτερ φαίνεται πολύ σκούρο γιατί υπάρχουν μέσα του κάποια μόρια που αλληλεπιδρούν με το υπεριώδες φως και φαίνεται διαφορετικό από το συνηθισμένο ανθρακούχο νερό που συνεχίζει να φαίνεται το ίδιο διαφανές όπως και πριν.

 

 

Για να δούμε πραγματικά τί συμβαίνει παίρνουμε τα ίδια μπουκάλια και τα φωτίζουμε με υπεριώδη λαμπτήρα.

Ενώ το μπουκάλι με το απλό νερό φαίνεται και πάλι διαφανές όπως και πριν, αυτό με το τόνικ φαίνεται φωτεινό.

Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει μόρια κινίνης. Ήταν αρχικά ένα προληπτικό φάρμακο κατά της ελονοσίας, αλλά η γεύση του ήταν τόσο πικρή ώστε οι άνθρωποι έβαζαν ζάχαρη στο νερό με την κινίνη και έτσι έγινε το tonic water που άρεσε πολύ και καθιερώθηκε σαν αναψυκτικό.

 

 

Αλλά τα μόρια κινίνης είναι φθοριούχα που σημαίνει ότι απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την επανεκπέμπουν σαν ορατό φως. Γι 'αυτόν το λόγο εδώ κάτω από τον φωτισμό UV φαίνεται φωτεινό, ενώ προηγουμένως κάτω από το φυσικό φως, ιδωμένο με κάμερα UV, φαινόταν σκοτεινό.

Υπάρχουν και άλλα προϊόντα που έχουν φθορίζοντα μόρια που απορροφούν την υπεριώδη ενέργεια και την επανεκπέμπουν σαν φως, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίων.

 

 

Τα απορρυπαντικά ρούχων βασικά αποσκοπούν στο να φαίνονται τα ρούχα φωτεινά, πραγματικά λευκά κι’ αυτό επιτυγχάνεται απορροφώντας μήκη κύματος που δεν μπορείτε να δείτε, όπως το υπεριώδες φως, πράγμα που κάνει τα απορρυπαντικά να φαίνονται πολύ πιο σκούρα στην υπεριώδη λήψη επειδή απορροφούν αυτήν την ενέργεια για να την ακτινοβολούν εκ νέου κάτω από το ορατό φως.

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, υπεριώδης ακτινοβολία, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κοσμος στο υπεριωδες φασμα [Β]”