xromata.com


Smalt blue

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά τα τέλη του Μεσαίωνα

Και την Αναγέννηση

 

(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμ ε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, τα περισσότερα των οποίων είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.

Στον Μεσαίωνα πέρα από τα προαναφερθέντα χρώματα, που παρέμειναν όλα εν χρήσει, εκτός από το Egyptian Blue, προστέθηκαν άλλα πέντε χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, τα εξής, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία:

Ultramarine

Lead tin yellow

Smalt

Indian yellow

Copper resinate

Αρχίσαμε την αναφορά σ’ αυτά τα 5 χρώματα ξεκινώντας από το Ultramarine και το Lead tin yellow Συνεχίζουμε τώρα με το Smalt, χρώμα που εμφανίστηκε στο τέλος του Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε κατά την Αναγέννηση.

 

 

 

 

Smalt (σμάλτο)

 

Σύντομη περιγραφή του Smalt:

Το σμάλτο είναι μια βαθειά μπλε χρωστική ουσία που φτιάχνεται από κονιορτοποιημένο γυαλί καλίου αναμεμειγμένο με οξείδια κοβαλτίου.

Χρησιμοποιούταν από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα.

 

 

Στην Ευρώπη η χρήση του σμάλτου ως χρωστικής των καλλιτεχνών ήταν ευρέως διαδεδομένη ήδη από τα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα.

Το Smalt ήταν δημοφιλές λόγω του χαμηλού κόστους του και η παραγωγή του έγινε μια ειδικότητα των Ολλανδών και των Φλαμανδών τον 17ο αιώνα.

Χημική ονομασία του: Ύαλος καλίου περιέχουσα κοβάλτιο.

 

 

 

Ιστορία του Smalt:

Στην Ευρώπη η χρήση του σμάλτου ως χρώματος από τους καλλιτέχνες διήρκεσε μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα.

Αν και αρκετοί συγγραφείς υποστήριζαν ότι το σμάλτο ήταν μια ευρωπαϊκή εφεύρεση που ανακάλυψε γύρω στο 1540 ο Christian Schtirrer, ένας κατασκευαστής γυαλιών της Βοημίας, στοιχεία δείχνουν ότι το κοβάλτιο χρησιμοποιήθηκε στην Αίγυπτο από τον 27ο αιώνα π.Χ. και αργότερα στην Περσία.

Επιπλέον, φαίνεται ότι πριν από την ανακάλυψη του Schtirrer οι βενετσιάνικοι υαλοκατασκευαστές ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τις ιδιότητες του κοβαλτίου, επειδή κάποια βενετσιάνικα γυαλιά του δέκατου πέμπτου αιώνα βρέθηκαν χρωματισμένα με κοβάλτιο.

Το Smalt χρησιμοποιήθηκε επίσης στη βιομηχανία κεραμεικών του Delft σαν το χαρακτησιστικό μπλε χρώμα στα πλακάκια Delft.

 

 

Παρασκευή του μπλε σμάλτου:

Τα λαμβανόμενα οξείδια κοβαλτίου τήκονται μαζί με χαλαζία και ανθρακικό κάλιο ή προστίθενται σε λειωμένο γυαλί. Όταν χύνεται σε κρύο νερό, το μπλε τήγμα αποσυντίθεται σε σωματίδια τα οποία κονιορτοποιούνται σε μύλους νερού και ραφινάρονται.

Πολλές ποιότητες σμάλτου παρασκευάζονται σύμφωνα με την περιεκτικότητα σε κοβάλτιο και το μέγεθος των κόκκων.

 

 

Ανθεκτικότητα:

Όπως όλες οι χρωστικές με βάση το γυαλί, είναι σταθερές αν δεν έχουν κατασκευαστεί ακατάλληλα, έτσι και το μπλε σμάλτο είναι ανθεκτικό εάν χρησιμοποιείται σαν νερόχρωμα ή με ασβέστη για τοιχογραφίες.

Εν πάση περιπτώσει, το σμάλτο είναι γνωστό ότι ξεθωριάζει στα χρώματα λαδιού

Το σμάλτο αποχρωματίζεται σε λάδι, καθώς το κοβάλτιο μεταβιβάζεται από το γυαλί στο λάδι, αφήνοντας πίσω του ένα αμαυρωμένο λαδί χρώμα.

Τελικά καταλήγει σε ένα σκούρο γκρίζο λόγω της αντίδρασης της περιεκτικότητας των αλκαλίων του σμάλτου στο ελαιώδες μέσο. Η πρόσμιξη λευκού μολύβδου αποτρέπει τον αποχρωματισμό κατά κάποιο βαθμό.

 

 

Τοξικότητα:

Μέτρια τοξικότητα. Το Smalt περιέχει κοβάλτιο, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης. Πρέπει να χρησιμοποιείτε με προσοχή κατά το χειρισμό της χρωστικής ξηρής σκόνης για να αποφεύγεται η εισπνοή της σκόνης. Μπορεί να είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης.  

 


is | Topic: βαφές, μπλε | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Smalt blue”