xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [5]: Al Hazen, Roger Bacon

 

Για να γνωρίζουμε όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα χρώματα και τον κόσμο τους, που, παρά την πληθώρα γνώσεων που έχει συγκεντρώσει ο Άνθρωπος έως σήμερα, έχουμε ακόμα να μάθουμε πάρα πολλά, κάποιοι κατά την ιστορία της ανθρωπότητας ασχολήθηκαν με το θέμα χρώμα.

Ελάχιστοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα χρώματα γενικότερα, οι περισσότεροι ειδικά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα των χρωμάτων που τους ενδιέφερε, ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με τον φορέα τους, το φως ή το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (φορέα του ορατού φωτός).

Σε αυτήν την σειρά άρθρων, υπό τον γενικό τίτλο

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

θα δούμε τί έχει γραφεί, με χρονολογική σειρά, σε δυο αξιόλογους ιστότοπους που έχουν ασχοληθεί με τους ανθρώπους αυτούς.

Ο ένας είναι ο ιστότοπος http://www.color-theory-phenomena.nl/08.00.html που αναφέρεται συνοπτικά στον καθένα τους, ενώ ο άλλος που αναφέρεται κάπως αναλυτικότερα είναι ο ιστότοπος http://www.colorsystem.com/?page_id=31&lang=en

 

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[5]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228

 

Από τον Αλ Xαζέν στον Roger Bacon

 

Από την εποχή του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Θεόφραστου, πέρασαν περισσότερα από 1000 χρόνια για να βρεθεί κάποιος να ασχοληθεί με τα χρώματα, για την ακρίβεια όχι με αυτά καθ’ αυτά τα χρώματα, αλλά με τον φορέα τους το Φως, βάζοντας τις βάσεις της οπτικής, πάνω στην οποία στηρίζονται τα χρώματα και η οπτική τους αντίληψη.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο άραβα επιστήμονα Αλ Χαζέν, Ίμπν Αλ-Χάιθαμ (Alhazen, Ibn Al-Haytham).

 

 

Ο Αλ Χαζέν, μαθηματικός και φυσικός γεννήθηκε το 965 στην Βασόρα (Basra) του Ιράκ και πέθανε το 1040 στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Στον βίο και το έργο του Αλ Χαζέν έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα:

https://xromata.com/?p=5300

https://xromata.com/?p=5321

https://xromata.com/?p=5522

Ο μουσουλμάνος επιστήμονας Ibn Al-Haytham, γνωστός ως Alhacen ή Alhazen στη Δύση, ανέπτυξε μια ευρεία θεωρία της όρασης με βάση τη γεωμετρία και την ανατομία στο "Βιβλίο της Οπτικής" στο οποίο βασίστηκαν οι μετέπειτα ερευνητές της οπτικής και του φωτός.

Θεώρησε ότι κάθε σημείο σε μια φωτιζόμενη επιφάνεια ακτινοβολεί τις ακτίνες φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά ότι μόνο μία ακτίνα από κάθε σημείο μπορεί να ιδωθεί. Η ακτίνα που προσκρούει στο μάτι κάθετα. Οι άλλες ακτίνες που προσκρούουν με διαφορετικές γωνίες δεν μπορούν να ιδωθούν.

 

 

Με το έργο του και το βιβλίο του ο Alhazen ανέστρεψε την πλέον των χιλίων ετών επικρατούσα θεωρία ότι η όραση οφείλεται σε ακτίνες που εξέρχονται από τον οφθαλμό, αλλά αντιθέτως οφείλεται στις φωτεινές ακτίνες που εισέρχονται σε αυτόν.

 

 

Ο Alhazen ήταν μια μεγάλη μορφή για την οπτική κατά τον Μεσαίωνα και έζησε περίπου το 1000 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο, εφηύρε την αυτοσχέδια κάμερα με οπές και εξήγησε γιατί η εικόνα φαίνεται ανάποδα.

 

 

200 χρόνια και κάτι μετά τον Αλ Χαζέν, ένας φραγκισκανός καλόγηρος – επιστήμονας, ο Roger Bacon (Ρότζερ Μπέικον 1219 – 1292), από αυτούς που πρωτομελέτησαν στην Δύση το "Βιβλίο της Οπτικής" του Άραβα επιστήμονα, ασχολούμενος με τα πιο εξαιρετικά επιτεύγματα της εποχή του (τον 13ο αιώνα) τις νέες τεχνολογίες επί των διορθωτικών της όρασης γυαλιών, διαπίστωσε ότι το Ουράνιο Τόξο δεν είναι ένα ‘συμβόλαιο’ του Θεού προς τον άνθρωπο, όπως υποστήριζε η εκκλησία, αλλά ένα απλό φυσικό φαινόμενο.

 

 

Οι αιρετικές αυτές ιδέες του, ότι το θεϊκό μυστήριο του Ουράνιου Τόξου δεν ήταν παρά ένα φυσικό φαινόμενο, του στοίχησαν μια εικοσαετή φυλάκιση – απομόνωση, το κοινό σημείο της ιστορίας του με τον Αλ Χαζέν, αφού και οι δυο βρέθηκαν σε πολυετή φυλάκιση.

 

 

[Για τον Roger Bacon δείτε το παλαιότερο άρθρο στον συνδέσμο:

https://xromata.com/?p=5796  ]

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [5]: Al Hazen, Roger Bacon”