xromata.com


Αυτοι που μας έμαθαν τα χρωματα [2]

 

Για να γνωρίζουμε όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα χρώματα και τον κόσμο τους, που, παρά την πληθώρα γνώσεων που έχει συγκεντρώσει ο Άνθρωπος έως σήμερα, έχουμε ακόμα να μάθουμε πάρα πολλά, κάποιοι κατά την ιστορία της ανθρωπότητας ασχολήθηκαν με το θέμα χρώμα.

Ελάχιστοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα χρώματα γενικότερα, οι περισσότεροι ειδικά με κάποιο συγκεκριμένο θέμα των χρωμάτων που τους ενδιέφερε, ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με τον φορέα τους, το φως ή το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (φορέα του ορατού φωτός).

Σε αυτήν την σειρά άρθρων, υπό τον γενικό τίτλο

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

θα δούμε τί έχει γραφεί, με χρονολογική σειρά, σε δυο αξιόλογους ιστότοπους που έχουν ασχοληθεί με τους ανθρώπους αυτούς.

Ο ένας είναι ο ιστότοπος 

http://www.color-theory-phenomena.nl/08.00.html

που αναφέρεται συνοπτικά στον καθένα τους, ενώ ο άλλος που αναφέρεται κάπως αναλυτικότερα είναι ο ιστότοπος 

http://www.colorsystem.com/?page_id=31&lang=en

 

 

 

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[2]

 

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228

 

 

 

Πυθαγόρας – Πλάτων – Αριστοτέλης

 

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε τί αναγράφεται στον ιστότοπο ‘colorsystem’ για το τρίπτυχο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων Πυθαγόρας – Πλάτων – Αριστοτέλης σχετικά με την ενασχόληση τους με τον κόσμο των χρωμάτων.

Πριν αναπτυχθεί το άρθρο, σημειώνεται ότι αναφέρεται στην εποχή της αρχαιότητας όπου τα βασικά χρώματα κατά τον Πυθαγόρα προσδιορίζονται από τις μουσικές νότες.

Η διδασκαλία του Πυθαγόρα στηρίζεται στο ότι η ρίζα της αρμονίας (και όλων των αρμονιών) βρίσκεται στην θέση των πλανητών μεταξύ της γης και της σφαίρας των σταθερών αστέρων.

 

Κατά τον Πλάτωνα τα χρώματα είναι 4, τα: λευκό, μαύρο, κόκκινο και το ‘ακτινοβόλο’ ή λαμπρό,

 

 

ενώ κατά τον Αριστοτέλη είναι τα λευκό, κίτρινο, κόκκινο, ιώδες, πράσινο, μπλε, μαύρο, δηλαδή τα χρώματα όπως εμφανίζονται κατά την διάρκεια μιας ημέρας.

 

 

Κατά τον Αριστοτέλη, ο οποίος ήταν πιθανώς ο πρώτος που ερεύνησε τις μείξεις των χρωμάτων, τα βασικά χρώματα έχουν μια γραμμική διάταξη.

Τέλος το χρωματικό σύστημα του Πλάτωνα εξάγεται με ερμηνεία που λαμβάνεται από τον «Τίμαιο», σύμφωνα με τον οποίο το μάτι δεν δέχεται φως, αλλά μεταδίδει μια ακτίνα όρασης προς ένα αντικείμενο.

[Σημ.: Η άποψη του Πλάτωνα περί οράσεως και χρωμάτων, αναφέρεται στο έργο του «Τίμαιος», παρ, 67,68]

Τα χρώματα που βλέπουμε στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το φως που μπαίνει στα μάτια μας από τον έξω κόσμο, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Πλάτωνα.

Ωστόσο, αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κόκκινο ή πράσινο προέρχεται βαθιά μέσα από το μυαλό μας. Επομένως, τα χρώματα δεν είναι απλά «Πράξεις του Φωτός», όπως ισχυρίστηκε κάποτε ο Johann Wolfgang Goethe, αλλά ένα προϊόν του εαυτού μας, με το οποίο διακοσμούμε τον δικό μας προσωπικό κόσμο.

 

 

Σε μια πραγματικότητα τόσο πλούσια σε χρώματα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χρώματα, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό.

Για τον φυσικό, το «χρώμα» μπορεί να υποδηλώνει ένα καθορισμένο μήκος κύματος, αλλά για τον ζωγράφο είναι μια φωτεινή ουσία στην παλέτα του.

(συνεχίζεται)


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, ιστορία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας έμαθαν τα χρωματα [2]”