Το διαρκες μυστηριο του φωτος [Β]
Στο φως και στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχουμε αναφερθεί ήδη αρκετές φορές, όπως επίσης σας έχουμε δηλώσει την άποψή μας πως όλο το φάσμα είναι φως, αλλά εμείς, λόγω περιορισμού από το αντίστοιχο αισθητήριο όργανό μας, μπορούμε και βλέπουμε μόνο ένα μικρό τμήμα του που το αποκαλούμε ‘ορατό φως’.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο ιστότοπος
https://www.livescience.com/7186-enduring-mystery-light.html
ο οποίος έχει αναρτήσει κάτω από τον τίτλο «Το Διαρκές Μυστήριο του Φωτός» ένα πλήρες, περιεκτικότατο άρθρο γύρω από το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο, όπου το φως ταυτίζεται με ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
[Σ.Συν.: Στο κείμενο το όλο φάσμα αναφέρεται σαν ΦΩΣ]
Το Διαρκές Μυστήριο του Φωτός
[Β]
Παρακολουθώντας το φως
Αντί να προβληματιζόμαστε για το τί είναι το φως, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε σε αυτά που κάνει το φως.
Το φως δονείται, κυρτώνεται, και ωθεί τα φορτισμένα σωματίδια (όπως τα ηλεκτρόνια) που βρίσκονται σε όλα τα υλικά.
Αυτές οι λειτουργίες του φωτός είναι εξειδικευμένες για το κάθε μήκος κύματος, ή να το πούμε αλλιώς, κάθε ουσία ανταποκρίνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο σύνολο μηκών κύματος.
Πάρτε ένα μήλο, για παράδειγμα. Τα ραδιοκύματα και οι ακτίνες Χ περνούν ουσιαστικά κατευθείαν μέσα από αυτό, ενώ το ορατό φως σταματάει από διάφορα μόρια του μήλου που είτε απορροφούν το φως σαν θερμότητα είτε το αντανακλούν πίσω.
Αν το ανακλώμενο φως φτάσει στα μάτια μας, θα ενεργοποιήσει τους υποδοχείς χρώματος (κωνία) που είναι ειδικά "συντονισμένοι" είτε σε μακρά, μεσαία ή βραχέα μήκη κύματος. Ο εγκέφαλος συγκρίνει τις διαφορετικές ανταποκρίσεις των κωνίων για να προσδιορίσει ότι το μήλο αντικατοπτρίζει "κόκκινο" φως.
Ακολουθούν μερικά άλλα παραδείγματα των ειδικών δραστηριοτήτων του φωτός.
Τα ραδιοκύματα από έναν τοπικό σταθμό προκαλούν την ταλάντωση των ελεύθερων ηλεκτρονίων στην κεραία ενός ραδιοφώνου. Η ηλεκτρονική συσκευή που συντονίζεται στη συχνότητα του σταθμού (ή στο μήκος κύματος) μπορεί να αποκωδικοποιήσει το ταλαντευόμενο σήμα σε μουσική ή λέξεις.
Ένας φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει τα τρόφιμα από μέσα προς τα έξω επειδή τα μικροκύματα εισχωρούν στην επιφάνεια για να περιστρέψουν τα μόρια νερού που περιέχονται στο φαγητό. Αυτό το μοριακό ανακάτεμα δημιουργεί θερμότητα.
Όταν καθόμαστε γύρω από την φωτιά μιας κατασκήνωσης, η υπέρυθρη ακτινοβολία δονεί τα μόρια στο δέρμα μας και μας ζεσταίνουν. Αντιθέτως, χάνουμε συνεχώς θερμότητα όταν αυτά τα ίδια τα μόρια μας εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία.
Από το ηλιακό φως, κάποια μήκη κύματος του ορατού φωτός και της υπεριώδους ακτινοβολίας λείπουν ή είναι σκοτεινά. Αυτές οι "σκιές" οφείλονται στη σύλληψη φωτονίων από άτομα, όπως το υδρογόνο και το ήλιο, που συνθέτουν τον ήλιο.
Η συλληφθείσα ενέργεια των φωτονίων χρησιμοποιείται για την προαγωγή των ηλεκτρονίων των ατόμων από το ένα ενεργειακό επίπεδο στο άλλο.
Μια ακτινογραφία ενός σκελετού οφείλεται στο γεγονός ότι οι ακτίνες Χ περνούν μέσα από τους μαλακούς ιστούς αλλά εμποδίζονται από την πυκνότητα των οστών και δεν τα διαπερνούν.
Ωστόσο, ακόμη και όταν περνούν απλά, οι ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα ιονίζουν τα μόρια κατά μήκος της διαδρομής τους, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνουν ηλεκτρόνια από τα μόρια. Τα ιονισμένα μόρια μπορούν άμεσα ή έμμεσα να βλάψουν το DNA σε ένα κύτταρο. Ορισμένες από αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι το φως έχει πολλές διαφορετικές δυνατότητες για την χειραγώγηση της ύλης.
Ίσως αρμόζει εδώ η ρήση ότι η αληθινή ταυτότητα του φωτός – είτε σαν κύματα, είτε σαν σωματίδια – παραμένει ακόμα αναπάντητη.
admin is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, φως | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Το διαρκες μυστηριο του φωτος [Β]”