xromata.com


Χρωματισμος ζωων [Ζ]

 

Ο χρωματισμός των ζώων

[Ζ]  

 

 

 

Άλλοι λόγοι χρήσης των χρωμάτων στο ζωικό βασίλειο

Παραπλάνηση / απόσπαση (distraction) κλπ.

 

Εκφοβισμός:

Μερικά ζώα, όπως πολλοί σκώροι, αλογάκια της Παναγίας και ακρίδες, έχουν ένα ρεπερτόριο απειλητικής ή αιφνιδιαστικής συμπεριφοράς, όπως όταν ξαφνικά παρουσιάζουν εμφανείς κηλίδες σαν μάτια, ή τμήματα φωτεινών και αντίθετων χρωμάτων, έτσι ώστε να τρομάζουν ή να αποσπούν την προσοχή ενός θηρευτή. Αυτό δίνει στο ζώο τη δυνατότητα να δραπετεύσει.

Η συμπεριφορά είναι παραπλανητική, καθώς αυτά τα έντομα είναι στόχοι των θηρευτών, έτσι τα προειδοποιητικά χρώματα είναι μια μπλόφα, όχι μια ειλικρινής δήλωση.

Την μέθοδο αυτήν χρησιμοποιούν εκτός από έντομα και αραχνίδες, κεφαλόποδα και κάποια σπονδυλωτά.

 

 

 

Η κίνηση θαμπώνει / παραπλανά:

Ορισμένα ζώα θήρας όπως η ζέβρα έχουν σχέδια υψηλής χρωματικής αντίθεσης που πιθανώς συμβάλλουν στη σύγχυση των θηρευτών τους, όπως τα λιοντάρια, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Οι λωρίδες ενός κοπαδιού ζέβρας που τρέχει καθιστούν δύσκολο για τα αρπακτικά ζώα να εκτιμήσουν με ακρίβεια την ταχύτητα και την κατεύθυνση των θηραμάτων ή να εντοπίζουν μεμονωμένα ζώα δίνοντας στο θήραμα μια μεγαλύτερη πιθανότητα διαφυγής. Τα μοτίβα σύγχυσης (όπως οι ρίγες της ζέβρας) καθιστούν πιο δύσκολο να πιαστούν τα ζώα όταν κινούνται.

 

 

 

Φυσική προστασία:

Πολλά ζώα έχουν σκούρες χρωστικές ουσίες όπως η μελανίνη στο δέρμα, τα μάτια και τη γούνα τους για να προστατεύονται από ηλιακά εγκαύματα (βλάβη στους ζωντανούς ιστούς που προκαλείται από το υπεριώδες φως)

 

 

 

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας:

Ορισμένοι βάτραχοι, όπως ο Bokermannohyla alvarengai και άλλα ερπετά, έχουν ανοιχτότερο το χρώμα του δέρματος τους όταν ζεσταίνονται από το φως του ήλιου, (ενώ σκουραίνουν όταν κρυώνουν), έτσι ώστε το δέρμα τους να αντανακλά περισσότερη θερμότητα για να αποφεύγουν την υπερθέρμανση.

 

 

 

Συμπτωματικοί χρωματισμοί:

Ορισμένα ζώα χρωματίζονται καθαρά παρεμπιπτόντως επειδή το αίμα τους περιέχει χρωστικές ουσίες. Για παράδειγμα, τα αμφίβια όπως το olm που ζουν σε σπηλιές μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άχρωμα καθώς το χρώμα δεν έχει καμία λειτουργία σε αυτό το περιβάλλον, αλλά δείχνουν λίγο κόκκινα λόγω της χρωστικής αίμης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους, η οποία απαιτείται για την μεταφορά του οξυγόνου. Έχουν επίσης μια μικρή πορτοκαλί ριμποφλαβίνη (βιταμίνη Β2) στο δέρμα τους.

 

 

Παρομοίως χρωματίζονται λόγω της αίμης του αίματός τους οι αλφικοί (αλμπίνο) άνθρωποι καθώς και άνθρωποι με πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα.

 

(συνεχίζεται)


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος ζωων [Ζ]”