xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [λ’]: Χρωστικες φυσικών βασιλείων

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

ʹ]


Φύση και χρώματα

Τα βασίλεια της φύσης και οι χρωστικές τους

 

-Σου μιλούσα λοιπόν Άνθρωπε, εγώ, η Μάνα Φύση για τα 6 βασίλειά μου:

1 Το ζωικό βασίλειο (η πανίδα, τα ζώα)

2 Το φυτικό βασίλειο (η χλωρίδα, τα φυτά)

3 Οι μύκητες

4 Τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοι- βάδες, φύκη)

5 Τα μονήρη (βακτήρια)

6 Το ορυκτό βασίλειο (το μη έμβιο, μη ζωικό)

Εσύ πάντα, μέχρι προσφάτως (για να μην σου πω μέχρι και τώρα), αντιλαμβανόσουν τα 3 από τα 6 αυτά βασίλεια. Το ζωικό και το φυτικό, τα δυο από τα έμβια βασίλεια και το άλλο, το ορυκτό, που κατά τα δικά σου μέτρα στερείται ζωής.

Τα άλλα τρία τα μπερδεύεις με τα δυο προαναφερθέντα έμβια. Ταυτίζεις τους μύκητες (τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών) με το φυτικό βασίλειο, τα βακτήρια με το ζωικό, όσο δε για τα πρωτόζωα, δηλαδή τους μονοκύτταρους οργανισμούς, θεωρείς πως άλλοι ανήκουν στο φυτικό και άλλοι στο ζωικό βασίλειο.

Όλα, και τα 6 βασίλειά μου, έχουν τις χρωστικές τους ουσίες οι οποίες με την συμμετοχή, ή όχι, της λειτουργίας της αντανάκλασης του φωτός, ευθύνονται για τα χρώματα του βασιλείου τους.

Τί; Νομίζεις πως δεν σου είπαμε τίποτε για την αντανάκλαση του φωτός; Δεν πειράζει. Είτε ειπώθηκε κάτι, είτε δεν ειπώθηκε ακόμα τίποτε, θα έλθει η ώρα να μιλήσουμε αναλυτικά για την αντανάκλαση και τους άλλους τρόπους μετάδοσης του φωτός και των χρωμάτων από την ύλη.

Προς το παρόν Άνθρωπε, μην με διακόπτεις και με αποπροσανατολίζεις από το θέμα μου που είναι οι χρωστικές των βασιλείων μου. Αναφερόμουν λοιπόν στις χρωστικές των βασιλείων μου, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την πολυχρωμία που σε περιβάλλει, για τα περισσότερα από αυτά τα χρώματα με τα οποία με βλέπεις στολισμένη, εμένα την Μάνα Φύση.

Οι χρωστικές χωρίζονται κι αυτές με την σειρά τους σε δυο κατηγορίες. Τις χρωστικές και τις βιο-χρωστικές.

Αυτές οι δεύτερες, οι βιο-χρωστικές, αφορούν στα ένζωα κατ’ εσέ, έμβια όπως σου τα αποκάλεσα, βασίλειά μου.

Οι άλλες, οι απλώς αναφερόμενες σαν χρωστικές ουσίες ανήκουν στο ορυκτό βασίλειο και πολλές από αυτές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή βαφών, ενώ κάποιες χρησιμεύουν για την ενδυνάμωση ή μετάλλαξη κάποιων βιο-χρωστικών.

Οι χρωστικές του ορυκτού βασιλείου αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα παρακάμψουμε τώρα. Θα παρακάμψουμε επίσης και τα τρία μικρότερα σε μεγέθη διαστάσεων βασίλειά μου, αυτά των βακτηρίων, των μυκήτων και των μονοκύτταρων οργανισμών για διάφορους λόγους όπως, ας πούμε, λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους, ή του ότι –σαν πιο πρόσφατα ταξινομηθέντα- η επιστήμη δεν έχει τελειώσει τις έρευνές της επί αυτών κλπ. κλπ.

Οπότε θα αναφερθούμε στις βιο-χρωστικές των δυο κύριων έμβιων βασιλείων μου, του ζωικού και του φυτικού, ή όπως άλλως αποκαλούνται, της Πανίδας και της Χλωρίδας και τα χρώματά τους.

Κοίτα να δεις! Κι’ εδώ πάλι δρουν και εμφανίζονται αυτοί οι πρωταρχικοί συμπαντικοί νόμοι, ο νόμος της δυαδικότητας και ο νόμος της τριαδικής εκδήλωσης, όπου κάθε ένα από τα δυο αυτά βασίλεια χρωματίζεται από τρεις ομάδες βιο-χρωστικών ουσιών.

Ποιες είναι αυτές;

Α! Κάνε λίγο υπομονή και επανέρχομαι.

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [λ’]: Χρωστικες φυσικών βασιλείων”