xromata.com


Η Θεά Ίρις (Α) – Goddess Iris (A)

 

 

Ίρις, μια υδατογενής θεότητα

 

 

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στην Ίριδα και μας απασχόλησε ο αριθμός των χρωμάτων της, αν δηλαδή είναι 6 ή 7!

Πώς μπορούμε όμως να ασχοληθούμε με τα χρώματά της αν δεν γνωρίσουμε την ίδια την Ίριδα, αν δεν δούμε ποια τελικά ήταν αυτή η πολύ παλιά θεότητα του Ολύμπου;

Ενστερνίζομαι την άποψη ότι για να γνωρίσεις καλύτερα ένα μυθολογικό πρόσωπο πρέπει να μάθεις τι σημαίνει το όνομά του και ποιοι ήταν οι γονείς του.

Έτσι λοιπόν απαιτείται μια έρευνα στο γενεαλογικό της δέντρο.

Η Ίρις, το Ουράνιο Τόξο, η θεά των χρωμάτων, δεν ξεφύτρωσε μόνη της. Όπως όλες οι θεότητες του Ολύμπου είχε κι’ αυτή γονείς. Πατέρας της ήταν ο Θαύμας, ο γιος του Πόντου και μητέρα της η Ωκεανίς Ηλέκτρα, η κόρη του Ωκεανού. Κρίνοντας λοιπόν από γονείς και παππούδες βλέπουμε ότι κατάγεται από νεροοικογένεια. Πρόκειται δηλαδή για θεότητα υδατικής καταγωγής.

Κάποιοι ίσως αναρωτηθείτε: «Τι σχέση έχει αυτό το κατ’ εξοχήν ουράνιο φαινόμενο με τα νερά;»

Πως δεν έχει, αφού η εμφάνισή του οφείλεται στις σταγόνες της βροχής.

Η φυσιογνωμία της Ίριδας σαν υδατογενούς θεότητας βεβαιώνεται από την κατά καιρούς λατρεία της, η οποία συνδεόταν με λατρείες άλλων υδατικών θεοτήτων, όπως ο Ποσειδώνας, η Αμφιτρίτη, η Ινώ – Λευκοθέα και οι Νηρηίδες.

 

 

 


Iris, a goddess of water origin


Many times we referred to Iris and we cared for the number of her colors, whether they are 6 or 7!

But how can we deal with her colors if we do not know Iris herself? if we do not have a look to find out who was finally this old deity of Olympus?

I take the view that in order to get a better knowledge of a mythological person, you need to know what his name means and who his parents were.

So, research into her family tree is required.

Iris the Rainbow, the goddess of colors, did not sprout by herself. Like all the deities of Olympus, she had parents. Her father was Thaumas, the son of Pontus and her mother Oceania Electra, daughter of Ocean. Judging from her parents and grandparents we see that she was an offspring of a water family. She is a deity of aquatic origin.

Some of you may ask yourself: "What does this sky phenomenon have to do with waters?"

How not, since her appearance comes due to the raindrops.

Iris’ physiognomy as a waterborne deity is attested by her occasional worship, which was associated with the cults of other aqueous deities, such as Neptune, Amphitrite, Ino – Lefkothea and the Nereids.

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα | Tags: ,

4 Comments, Comment or Ping

  1. Alice

    1

    Καλησπέρα και απο εμένα, νεοαφιχθείσα στην παρέα σας αλλά και στον βαθύτερο κόσμο των χρωμάτων. Συγχαρητήρια καταρχάς στον Πάνο και στους άλλους δημιουργούς του site που τόσο μας βοηθά να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο των χρωμάτων στην ζωή μας και την ερμηνεία αυτών. Διαβάζω τα άρθρα, με πολύ ενδιαφέρον και σιγά σιγά ανοίγονται μπροστά μου καινούργιοι ορίζοντες πλυμμηρισμένοι από χρώμα και φως.
    Πολύ αξιόλογο είναι και το θέμα που αφορά την Ίριδα και την συσχέτιση της με αυτό το πολύχρωμο οπτικό και Μετεωρολογικό Φαινόμενο, το ουράνιο τόξο.
    Θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ σε αυτό, είναι πολύ αξιόλογη συζήτηση και να διαβάσω και άλλα ακόμα για αυτό το συναρπαστικό θέαμα προβολής χρωμάτων.
    Μυθολογικά, λέγεται ότι καθήκον της Ίρις ήταν να συμβάλλει στην απονομή δικαιοσύνης. Κάθε φορά που υπήρχαν αντιδικίες στον Όλυμπο μεταξύ των θεών, ή στην περίπτωση που κάποιος θεός έλεγε ψέματα, η Ίριδα έπρεπε να πετάξει μέχρι την κατοικία της Στύγας. Από το σημείο εκείνο έπεφτε το ιερό νερό της, με το οποίο γέμιζε η Ίριδα ένα χρυσό κύπελλο και το πήγαινε στον Όλυμπο. Αν κάποιος θεός ορκιζόταν στο νερό αυτό ψέματα, έπεφτε κάτω χωρίς πνοή και χωρίς να έχει τις αισθήσεις του κι έμενε έτσι για ένα χρόνο, δεν έτρωγε αμβροσία ούτε έπινε νέκταρ. Στη συνέχεια έμενε για εννιά χρόνια αποκλεισμένος από τα συμπόσια των θεών, καθώς και από την προστασία τους.
    Εξίσου σημαντική αποστολή της Ίριδας ήταν να μεταφέρει τις εντολές του Δία στους άλλους θεούς και όχι μόνο. Μετέφερε μηνύματα από το “μάτι του ουρανού” στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η θεότητα χρησιμοποιούσε το Ουράνιο Τόξο σαν σημάδι προειδοποίησης και ελπίδας
    Ανεξάρτητα από το αν βρέξει μόνο για λίγη ώρα ή για μέρες, μόλις εμφανιζεται ο ήλιος και υπάρχουν ακόμα σταγόνες βροχής στον αέρα ένα φάσμα χρωμάτων παρουσιάζεται.
    Παραμερίζοντας κάπου εδώ το ιστορικό κομάτι η περιέργειά μου περνά από την μιά ερώτηση στην άλλη! Γιατί το Ουράνιο Τόξο είναι κυκλικό; Γιατί είναι έγχρωμο; Γιατί τα χρώματα έχουν κάθε φορά αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη;
    Ευχαριστώ για την αφύπνιση..
    18-9-09

    15 Sep
  2. admin

    2

    Καλωσόρισες Alice στον κόσμο των χρωμάτων και στην παρέα μας.
    Στο site αυτό έχουμε π ά ρ α π ο λ λ ά ακόμα να πούμε! Προς το παρόν γίνεται μια ανάρτηση μιας σειράς posts αφιερωμένων στη Ίριδα, όπου θα αναφερθούν αρκετά πράγματα για τη θεά του Ουράνιου Τόξου, όπως και η μοναδικότητά της στο να πλησιάζει άφοβα, μόνο εκείνη, στην πηγή της Στυγός. Ο χώρος και το πνεύμα των posts δεν επιτρέπει την εκτενή αναφορά σε λεπτομέρειες (κάτι που γίνεται στα comments) οπότε αυτά που μας έγραψες για την Ίριδα και το νερό της Στυγός είναι ευπρόσδεκτα, συμπληρώνουν την εικόνα της θεότητας και εμπλουτίζουν το “θέμα” μας.
    Ωραία τα ερωτήματά σου. Τόσο αυτά, όσο και πολλά άλλα που δημιουργούνται, θα απαντηθούν σιγά – σιγά.
    Σύντομα θα βρεις απαντήσεις για τα χρώματα και τη συγκεκριμένη διάταξη του Τόξου (υπάρχει και το φαινόμενο της εμφάνισης άχρωμου ή λευκού Ουράνιου τόξου), όσο για την καμπυλότητά του; Ίσως είναι “θεϊκό” μήνυμα που μας δηλώνει από ψηλά ό,τι και η σύγχρονη αστροφυσική, πως δηλαδή στο σύμπαν δεν ισχύει η γήινη Ευκλείδιος γεωμετρία, αλλά άλλη στην οποία δεν υπάρχουν ευθείες.
    Αυτά προς το παρόν.
    Πάνος
    19-9-09

    15 Sep

Reply to “Η Θεά Ίρις (Α) – Goddess Iris (A)”