xromata.com


Η ταχυτητα του σκοτους

 

Η ταχύτητα του σκότους

 

[Από την σειρά «Ένας μαθηματικός / ένας φυσικός απαντά» (δείτε το αντίστοιχο link στην ενότητα links στην γαλάζια στήλη), ένα ενδιαφέρον ερώτημα].

 

Ερώτηση: Μεταδίδεται το σκοτάδι με κύματα, όπως το φως; Ποια είναι η ταχύτητα του σκοταδιού;

 

 

 

Φυσικός: Η πιο σύντομη απάντηση είναι ΟΧΙ! Το σκοτάδι δεν έχει κύματα. Δεν υπάρχουν κύματα στο σκοτάδι ακριβώς για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχουν θαλάσσια κύματα στην έρημο. Το σκότος είναι η απουσία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (φωτός) γι’ αυτό δεν έχει να κάνει με οιαδήποτε μορφή κυματισμού.

 

 

Υπάρχουν κύματα στην θάλασσα γιατί στην θάλασσα υπάρχει το κατάλληλο υλικό (υγρό στοιχείο) που δημιουργεί τους κυματισμούς. Μη έχοντας κάτι που να προκαλεί κύματα, οι έρημοι παραμένουν ακυμάτιστες. Το σκοτάδι δεν περιλαμβάνει κύματα  επειδή οφείλεται στην έλλειψη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

 

 

Εάν ορίζετε την ταχύτητα του σκοταδιού σαν την ταχύτητα που απλώνεται το σκοτάδι όταν κάποιος σβήνει το φως, τότε είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του φωτός. 671 million mph, or 2.99 x 108 m/s, or about 1 foot per nanosecond

Π.χ. εάν ο ήλιος σβήσει ξαφνικά, τότε το σκοτάδι θα φτάσει στην γη μετά από 8 ολόκληρα λεπτά.

Η κάπως μεγαλύτερη απάντηση είναι ότι το ‘σκοτάδι’, ενώ το ίδιο δεν είναι κύμα, παράγεται από τα κύματα του φωτός.

 

 

Τα κύματα του φωτός, εκτός του ότι απλώς μπορεί να βρίσκονται ή όχι σε κάποιο σημείο, μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν το ένα από το άλλο (σε κάθε ελάχιστο σημείο του χώρου). Έτσι, εάν κοιτάζετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου μπορεί να υπάρχουν εκεί κύματα φωτός, μπορεί όμως και να ακυρώνουν το ένα το άλλο δημιουργώντας μικρά τμήματα σκότους.

Μεγάλη ιστορία εν ολίγοις. Το σκοτάδι δεν έχει κύματα γιατί το ίδιο δεν είναι τίποτε. Εάν είχε ταχύτητα θα ήταν η ίδια με αυτήν του φωτός, το οποίο είναι όντως ένα πολύ περίεργο φαινόμενο και δεν πρέπει να το αψηφούμε αυτό.

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ταχυτητα του σκοτους”