xromata.com


Ζωγραφοι και ζωγραφικη – Karel Appel

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Karel Appel (1921-2006)

Two heads –  Δύο κεφάλια (1958)


 

Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό,  μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον ζωγράφο Karel Appel και τον πίνακά του «Δυο κεφάλια».


 

Ο Κάρελ Απλ (Ολλανδός ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής) χρησιμοποιούσε παχιά ελαιοχρώματα και φωτεινά χρώματα τα οποία μερικές φορές έβγαζε κατ’ ευθείαν από το σωληνάριο σε φιδοειδείς γραμμές. Σε άλλα σημεία του πίνακα άπλωνε το ελαιόχρωμα και το πατίκωνε με μια σπάτουλα. Χρησιμοποιούσε δυνατές χρωματικές αντιθέσεις και τραχιές τεχνικές για να εκφράσει εκρηκτική ενέργεια. Εντούτοις αυτή η ενέργεια δεν είναι άγρια ούτε τελείως ανέλεγκτη.  Παραδείγματος χάριν, υπάρχει ένα πλατύ καμπύλο σχήμα που κινείται από την επάνω μεριά του πίνακα προς την κάτω, και όσο περισσότερο κοιτάζεις τα χρώματα σου φαίνεται ότι ταιριάζουν και ότι υποστηρίζουν το ένα το άλλο.

 

 

Χρησιμοποιούσε τα τρία βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μπλε και πρόσθετε άσπρο και μαύρο. Τα τρία βασικά χρώματα δίνουν τις πιο έντονες χρωματικές αντιθέσεις και αυτές ενδυναμώνονται με την προσθήκη άσπρου και μαύρου.

 Ίσως η καλύτερη σύγκριση αυτού του ζωγράφου είναι αυτή με τους μουσικούς τζαζ ή τους μοντέρνους χορευτές. Όπως κι αυτοί γνωρίζουν καλά πώς να βγάλουν τους καλύτερους ήχους από τα όργανά τους, ή κινήσεις από τα κορμιά τους και έως που να τους τραβήξουν, γνωρίζει πως «δουλεύουν» τα λαδοχρώματα και πόσο μπορεί να τα «τεντώσει» χωρίς να φθάσει σε καταστροφικό αποτέλεσμα.

 

 

Μόνο αν έχουν αυτή την γνώση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μπορούν οι τζαζίστες, οι χορευτές και οι ζωγράφοι σαν τον Κάρελ Απλ να έχουν την ελευθερία να αυτοσχεδιάσουν μια σύνθεση που θα μεταφέρει και θα μοιραστεί με τους θεατές ενθουσιασμό και ενέργεια.

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφοι και ζωγραφικη – Karel Appel”