xromata.com


Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – Robert Delaunay

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Robert Delaunay (1885-1941)

Hommage à Blériot – Αφιέρωμα στον Μπλεριό (1914)

Μουσείο μοντέρνας τέχνης, Παρίσι


Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό,  μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον ζωγράφο Ρομπέρ Ντελονέ και τον πίνακά του «Αφιέρωμα στον Μπλεριό», που βρίσκεται στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης των Παρισίων.


 

 

Αυτός ο πίνακας προσπαθεί να ενοποιήσει κάποιες ιδέες και το χρώμα χρησιμοποιείται σαν η μεταξύ των σύνδεση.

Στο βάθος απεικονίζεται ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι και το αεροπλάνο δίπλα του είναι αυτό με το οποίο ο Μπλεριό πέταξε για πρώτη φορά πάνω από τα στενά της Μάγχης το 1909.

 

 

 

 

Όπως πολλοί ζωγράφοι, συγγραφείς και ποιητές της εποχής, ο Ντελονέ γοητεύθηκε από τις τότε σύγχρονες επικοινωνίες, ειδικά από τις πρόσφατες της εποχής του ανακαλύψεις του ραδιοφώνου και των πτητικών μηχανών που φαινόταν να έχουν την ικανότητα να συντομεύουν τον χώρο και τον χρόνο κατά ένα τρόπο πρωτοφανή.

Ο πύργος του Άιφελ είχε στην κορυφή του την πρώτη ραδιοφωνική κεραία.

 

 

 

 

Ο Νελονέ ήταν επίσης γοητευμένος από τον τρόπο  κατά τον οποίο το φως μπορούσε να διασπαστεί στα καθαρά πρισματικά χρώματα και από τα φωτεινά αντικείμενα που σχημάτιζαν ολόγυρά τους μια λαμπερή αύρα που φαινόταν σαν να γεμίζει τον χώρο γύρω τους.

 

 

 

 

Ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους που δημιούργησαν καθαρά αφηρημένους πίνακες και στα πρώτα έργα του ζωγράφιζε δίσκους από φωτεινά χρώματα διερευνώντας την σχέση φωτός – χώρου.

 

 

 

 

Σε αυτόν τον πίνακα συνδυάζει το ενδιαφέρον του  για τον χώρο και τον χρόνο μαζί με την τεχνολογία.

Χρησιμοποιεί ένα νέο στυλ ζωγραφικής με μια σύγχρονη, έως τώρα, αντίληψη των χρωμάτων για να εξυμνήσει το πρωτοποριακό (τότε) κατόρθωμα του Μπλεριό και να εκφράσει την ευχαρίστησή του για τον μοντέρνο κόσμο.

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων – Robert Delaunay”