xromata.com


Πρωτες υλες βαφων: πορτοκαλι

 

Πορτοκαλί βαφές και χρωστικές

 

Μετά το προ καιρού αναρτηθέν άρθρο γενικά περί χρωστικών και βαφών, αρχίσαμε να εξετάζουμε τις πηγές των διαφόρων χρωστικών και την παραγωγή βαφών από αυτές.

Πριν μπούμε όμως στην λεπτομερή εξέταση κάθε πηγής ρίχνουμε μια γενικότερη ματιά σε κάθε χρώμα και τις πηγές των χρωστικών του από τις οποίες ο άνθρωπος, κατά την ιστορική του διαδρομή, παρήγαγε και παράγει τις διάφορες βαφές που αποδίδουν κάθε χρώμα.

 

 

 

Πορτοκαλί χρωστικές ουσίες και βαφές

 

 

Ξεκινήσαμε την ανασκόπηση αυτή με το κόκκινο χρώμα. Συνεχίζουμε τώρα με το πορτοκαλί.

 

 

 

 

Για τις χρωστικές που μας δίνουν πορτοκαλί βαφές, δεν έχουμε να πούμε πολλά, γιατί μέχρι τα τέλη του προπερασμένου αιώνα δεν υπήρχε φυσική οργανική ή ανόργανη ουσία από την οποία να παράγεται αγνό φωτεινό πορτοκαλί χρώμα.

 

 

 

 

Για την παρασκευή βαφών πορτοκαλί χρώματος χρησιμοποιούσαν μίξεις κίτρινων και κόκκινων χρωμάτων. Όμως βαφές προερχόμενες από την μίξη άλλων χρωμάτων, δεν έχουν την λαμπρότητα και την ακρίβεια του αυτούσιου χρώματος.

Υπήρχαν κόκκινες και κίτρινες βαφές που η απόχρωσή τους πλησίαζε το πορτοκαλί, αλλά δεν ήταν το ακριβές χρώμα.

 

 

 

 

Για πορτοκαλί χρησιμοποιούσαν την ωμή Σιένα, μια κίτρινη ώχρα που έβγαινε από την γη του λόφου Σιένα της Τοσκάνης, αλλά η πορτοκαλί αυτή απόχρωση έφερνε προς το καφετί. Η ψημένη γη της Σιένα πάλι, κοκκίνιζε.

 

 

 

 

Η ανακάλυψη του καδμίου βοήθησε στην κατασκευή μιας βαφής σε βαθύ πορτοκαλί χρώμα.

 

 

 

 

Προηγουμένως είχε ανακαλυφθεί σε χρυσωρυχεία της Σιβηρίας ένα πορτοκαλί ορυκτό, μια ένωση μολύβδου με ένα άγνωστο μέχρι τότε στοιχείο, το χρώμιο. Ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη «χρώμα» για την ικανότητά του να αποδίδει μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Πορτοκαλί, αλλά και κίτρινες, κόκκινες και πράσινες βαφές παράγονται πλέον από το χρώμιο.

 

 

 

 


is | Topic: βαφές, Πορτοκαλί, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πρωτες υλες βαφων: πορτοκαλι”