xromata.com


Ώρα για απαντήσεις (9β) [χρωματικές συνομιλίες]

Χρωματικές Συνομιλίες  (9β)

Ώρα για απαντήσεις

 

 

– Αγαπητέ κ. Καραγιάννη, πολύ ωραία όσα γράφετε για τα χρώματα, αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω στον χαρακτηρισμό της ερώτησής σας για το «τι είναι χρώμα», ως απλή… Κάθε άλλο παρά απλή είναι. Το χρώμα προϋπάρχει του σύμπαντος, ή έστω, συνυπάρχουν μαζί από την ημέρα της κτίσης. Δεν μπορώ να γνωρίζω επ΄ ακριβώς τι είναι χρώμα, πιστεύω, όμως, ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει το σύμπαν. Αυτά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος,  Άλιμος

 

Δεν χρειάζεται να διαφωνήσετε μαζί μου, γιατί συμφωνούμε. Δεν πρόκειται για καθόλου απλή ερώτηση. Την χαρακτήρισα σαν απλή, γιατί έτσι την εκλαμβάνουν οι περισσότεροι, επειδή τα χρώματα μας περιβάλλουν και θεωρούνται δεδομένα και το ανάλογο ερώτημα ακούγεται πρωτίστως ως απλό. Όταν όμως προσπαθήσει κανείς να δώσει την απάντηση, τότε καταλαβαίνει ότι κάθε άλλο παρά απλό είναι το ερώτημα αυτό. Όσο δε για την προΰπαρξή του από το σύμπαν ή την συνύπαρξή τους από την ημέρα της κτίσης, η απάντηση βρίσκεται μέσα στη θεωρία του Big Bang. Η ίδια αυτή απάντηση συνεπικουρεί στη δοξασία μυστικιστικών θεωριών που αναφέρουν ότι τα χρώματα δημιουργήθηκαν πριν από την εμφάνιση του φωτός. Κάτι άκρως περίεργο, γιατί φως και χρώματα είναι τόσο αλληλένδετα ώστε δημιουργούν το ερώτημα:

«Το φως κάνει τα χρώματα ή τα χρώματα το φως

Κι’ αυτό με τη σειρά του μας φέρνει στο νου τον αστεϊσμό του ερωτήματος του Κολόμβου: «Η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα;»

Κύριε Παναγιωτόπουλε, όπως καταλαβαίνετε, η απάντησή σας θα κρατηθεί για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν εναρκτήριο λάκτισμα σε άρθρο σχετικό με τα χρώματα, τη δημιουργία, το σύμπαν.

Ο χώρος όμως δεν επιτρέπει να αναφερθούμε στις υπόλοιπες απαντήσεις, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο επόμενο τεύχος.

 

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags:

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ώρα για απαντήσεις (9β) [χρωματικές συνομιλίες]”