xromata.com


Μπλε τροφες

 

Μπλε τροφές

 

 

 

Έχουν περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες από τότε που έκανα την πρώτη μου ομιλία με θέμα –τί άλλο;- τα χρώματα. Μετά τη λήξη της ομιλίας μου μαζευτήκαμε μια μεγάλη παρέα, κάπου τριάντα άτομα περίπου, και πήγαμε σε μια ταβέρνα εκεί κοντά.

 

 

Η ταβέρνα διέθετε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και όπως ήμασταν πολλοί και κεφάτοι, δεν αφήσαμε τίποτε που να μην παραγγείλουμε. Είχαμε καθίσει όλοι μαζί σε ένα μεγάλο στενόμακρο τραπέζι το οποίο άρχισε να γεμίζει με πιατέλες φαγητών, πιατάκια με λιχουδιές, μεζεδάκια, σαλάτες κλπ.

 

 

Πλάι στα φαγητά καράφες με κρασιά, ποτά και αναψυκτικά συμπλήρωναν το επιτραπέζιο σκηνικό. Μια πανδαισία χρωμάτων!

Ροζ ταραμοσαλάτες, καταπράσινα χόρτα, πορφυρένια, παντζάρια, καροτοσαλάτες, πολύχρωμες χωριάτικες σαλάτες, κατακίτρινα λεμόνια, χρυσοτηγανισμένες πατάτες, μελιτζάνες, κρεατικά….

 

 

ένα σωρό φαγώσιμα… τί να πρωτοθυμηθώ… κεχριμπαρένια ρετσίνα, ρουμπινί μπρούσκο κρασί…

 

 

Το μάτι μου απλώθηκε πάνω σ’ αυτήν την γαστριμαργική παρέλαση με αγαλλίαση και επηρεασμένος από το θέμα της ομιλίας που προηγήθηκε, τα χρώματα, φώναξα:

«Κοιτάξτε, ήλθαν όλα τα χρώματα μαζί για να τα φάμε. Να γίνουν ένα μ’ εμάς».

Πριν ολοκληρώσω την φράση μου κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Σταμάτησα. Πρόσεξα καλά επάνω στο τραπέζι. Κάτι έλειπε… ναι, έλειπε ένα χρώμα!

 

 

Δεν υπήρχε τίποτε στα φαγώσιμα με μπλε, καθαρό μπλε χρώμα. Ούτε στα φαγητά, ούτε στα ποτά, ούτε στα φρούτα, ούτε καν στα γλυκά που ήλθαν αργότερα.

Να το, σκέφτηκα. Το μπλε δεν τρώγεται.     

Άρχισα να ρωτώ τους διπλανούς μου και σε λίγο όλους τους συνδαιτυμόνες μου, αν γνωρίζουν κάτι που τρώγεται και έχει φυσικό χρώμα μπλε. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Επί τρία χρόνια ρωτούσα και έψαχνα για να βεβαιωθώ πως δεν υπάρχει κάτι που τρώγεται σε μπλε χρώμα.

Αναφέρομαι στο φυσικό μπλε και όχι στα ποτά που βάφονται μπλε με τεχνητές χρωστικές ουσίες, όπως πχ. το λικέρ «κουρασάο μπλε», ή κάτι τούρτες παιδικών γενεθλίων όπου βαμμένη σαντιγύ με μπλε χημικές χρωστικές ουσίες αναπαριστά την θάλασσα στην διακόσμηση της τούρτας.

 

 

 

Όταν λέω πως το μπλε χρώμα δεν τρώγεται, δεν εννοώ αυτό το μαυρομπλέ χρώμα που παρουσιάζουν κάποια σταφύλια και άλλα φρούτα που στην ουσία είναι μαύρα και εμφανίζουν μια γκριζομπλέ στιλπνάδα όταν αντανακλούν το φως που πέφτει επάνω τους.   

 

 

Αναφέρομαι στο μπλε της ελληνικής σημαίας και στο γαλάζιο του ουρανού. Αυτό το μπλε δεν υπάρχει σε φυσικά είδη διατροφής. Γιατί;

 

 

Ιδού το μεγάλο ερώτημα. Γιατί;

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Μπλε τροφες”