xromata.com


Κόμιξ και χρώμα

Χρώμα και κόμιξ

 

Για τα χρώματα στις τέχνες θα μιλήσουμε εκτεταμένα μελλοντικά. Πρόκειται για θέμα ενδιαφέρον και πολυποίκιλο που θα μας απασχολήσει αρκετά.

Όμως, όπως είχα αναφέρει παλαιότερα, στο post «Ο μήνας του Άρη», δοθείσης ευκαιρίας, θα υπάρχουν ενδιάμεσες παρεμβολές ώστε τα “xromata.com” να αποκτούν πολύπλευρο ενδιαφέρον και να ακολουθούν την «χρωματική» επικαιρότητα, όπως έγινε με τα «Κόκκινα αυγά».

Τώρα θα αναφερθούμε σε μια μορφή της σύγχρονης τέχνης, κάπως πρόωρα, ως προς τη σειρά των posts, για την τέχνη. Συγκεκριμένα σε μια ειδική μορφή τέχνης, από τις πιο σύγχρονες, αν και οι ρίζες της βυθίζονται βαθιά στην ιστορία, πίσω στην αρχαία Αίγυπτο και ίσως ακόμα παλαιότερα.

Πρόκειται για τα Κόμιξ.

Την ευκαιρία μας έδωσαν τρεις νέοι φίλοι του “xromata.com” με την έκδοση ενός νέου ελληνικού («ποντιακού» είναι μάλλον η σωστότερη έκφραση) κόμικ. Πρόκειται για τους Νίκο Αγγέλου, Γιάννη Πιττακίδη και Βασίλη Ρεβεζίκα.

Το έργο τους τιτλοφορείται:

Αστραπίκας και Βροντίκας, οι ήρωες του Πόντου

Η επανάκτηση της πόλης . 1261 μΧ.

 

Πρόκειται φυσικά για ένα έργο γεμάτο χρώματα, μερικά καρέ του οποίου παρουσιάζονται στο τέλος του post.

 

Το χρώμα στα κόμιξ έχει διαγράψει μια αξιόλογη ιστορία, συνυφασμένη με την τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως της τυπογραφίας και αργότερα του κινηματογράφου. Επηρεασμένο από διάφορους οικονομικούς παράγοντες, καθυστέρησε αρκετά την εμφάνισή του επί του είδους αυτού, έτσι ώστε πολλά από τα κλασικά παλαιότερα κόμξ εκδόθηκαν ασπρόμαυρα, χωρίς χρώμα, τυπωμένα μόνο με το μαύρο του μελανιού των περιγραμμάτων τους. 

Σημαντικό είναι ότι στα πρώτα του βήματα ο έγχρωμος κινηματογράφος, χρωμάτισε ταινίες κινουμένων σχεδίων (κόμιξ σε κίνηση) που είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και έχουν κατακτήσει περίλαμπρη θέση στην ιστορία του κινημα- τογράφου. Μια από αυτές ήταν και η περίφημη «Φαντασία» του Ντίσνεϋ.

Ευνόητο είναι πως είπαμε ελάχιστα για το χρώμα και τα κόμιξ, που τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός της 9ης τέχνης, οπότε θα επανέλθουμε αναλυτι- κότερα.

 

 

 

 

 

 


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: , , ,

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κόμιξ και χρώμα”