xromata.com


Τροφες και χρωματα (Ε)

 

Τροφές προς κατανάλωση και τα χρώματά τους (Ε)

 

Συνεχίζουμε την αναφορά στα διατροφικά είδη, τον χρωματισμό τους και πως αυτός επηρεάζει την αύξηση της κατανάλωσής τους.

 

 

Μιλήσαμε για τον χρωματισμό του φλοιού διαφόρων φρούτων με βρώσιμες κηρομπογιές που τους προσδίδουν ένα ομοιόμορφο και εντονότερο χρώμα κάνοντάς τα πιο εμπορεύσιμα.

https://xromata.com/?p=4838

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με ένα είδος ρέγκας που συνηθίζουν Καναδοί και Αγγλοσάξονες να τρώνε με το πρωινό τους, τα «κίππερς».

 

 

Τα παστά αυτά ψάρια όταν καπνιστούν, μπορεί να μην αλλάζουν πολύ στην γεύση, παίρνουν όμως ένα ωραιότατο χρυσαφί χρώμα.

Η διαδικασία του καπνίσματος αυξάνει το κόστος της ρέγκας αυτής, οπότε έχει επιτευχθεί, ειδικά για τα ψάρια αυτά, μια βρώσιμη βαφή που με λιγότερο κόστος δίνει στα ψάρια αυτά το ίδιο χρυσαφένιο χρώμα που παίρνουν με την διαδικασία του καπνίσματος.

Χωρίς αυτή την βαφή τα κίππερς διατηρούν και μετά το πάστωμά τους το ασημένιο τους χρώμα δίνοντας την εντύπωση του τελείως ωμού ψαριού, κάτι που δεν διεγείρει και τόσο την όρεξη, επομένως η ζήτησή τους πέφτει. Γι’ αυτό επιστρατεύεται η οικονομικό- τερη μέθοδος του «βαψίματος», τα παστά ψαράκια παίρνουν το χρώμα των καπνιστών κι έτσι δεν παραμένουν στο ράφι με τα αζήτητα.

 

 

Κάτι άλλο που ίσως μας φανεί κάπως περίεργο είναι ο χρωματισμός των κόκκινων κρασιών. Αρκετά από τα κόκκινα κρασιά, μεταξύ των οποίων και γνωστά γαλλικά, χρωματίζονται. Αναμενόμενο πιθανώςς, αλλά ίσως όχι και η βαφή, ο τρόπος με τον οποίο χρωματίζονται για να πάρουν το καθιερωμένο κόκκινο χρώμα τους. Για τον χρωματισμό τους χρησιμοποιείται αιμογλομπίνη βοοειδών, δηλαδή μια φυσική βιο χρωστική ουσία του ζωικού βασιλείου, η χρωστική που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του. Οπότε φίλοι φανατικοί χορτοφάγοι προσέχετε διότι τα ζωικά στοιχεία που αποφεύγετε στην διατροφή σας μπορεί να βρίσκονται μέσα στο κρασί που πίνετε.

 

 

Μιλώντας για αίμα, ιδού ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιείται σε κρεοπωλεία ώστε να ενισχύεται η ροδοκόκκινη όψη του κρέατος που πωλείται και να δείχνει φρεσκότερο. Τα κόκκινα κρέατα τοποθε- τούνται πάνω σε λευκούς δίσκους και φωτίζονται με ειδικές λάμπες που ο φωτισμός τους τονίζει ό,τι κόκκινο.

 

 

Υπάρχουν και απλούστερα χρωματικά κόλπα που εφαρμόζονται για να προσδώσουν το ελκυστικότερο δυνατό χρώμα στα ωμά είδη διατροφής προς πώληση. Ένα από τα βασικά τεχνάσματα, που έχει κατακλύσει τις λαϊκές αγορές, είναι η κόκκινες και πράσινες χρωματιστές τέντες των πάγκων. Θα προσέξατε ότι πάνω από τους πάγκους με χορταρικά ή πράσινα ζαρζαβατικά απλώνονται συνήθως πράσινες τέντες, ενώ πάγκοι όπου πωλούνται ντομάτες, καρότα, πορτοκάλια και άλλα κόκκινα ή πορτοκαλιά είδη έχουν κόκκινες ή πορτοκαλιές τέντες. Αυτό γίνεται γιατί η περισσή ακτινοβολία που αντανακλάται από την τέντα έχει το χρώμα της και πέφτοντας πάνω στα ομοιόχρωμα προϊόντα τονίζει το χρώμα τους κάνοντάς το να φαίνεται εντονότερο.

 

 

Την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε στην λαϊκή ντομάτες πηγαίνετε σε μια γωνιά όπου πέφτει το φως του ήλιου και κοιτάξτε τες. Θα διαπιστώσετε ότι το χρώμα τους δεν είναι το ίδιο έντονο με αυτό που έχουν πάνω στον πάγκο του πωλητή.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τροφες και χρωματα (Ε)”