xromata.com


Τροφες και χρωματα (Δ)

 

Τροφές προς κατανάλωση και τα χρώματά τους (Δ)

 

Έχουμε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτή- σεις για τον ελκυστικό ρόλο που παίζουν τα χρώματα στην επιλογή διαφόρων τροφίμων.

Το χρώμα στα είδη διατροφής έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την όρεξή μας, την βρωσιμότητα και καταλληλότητα της τροφής (και σαν φυσικό επόμενο με την κατανάλωση και εμπορευσιμότητα διαφόρων τροφίμων) ώστε πολλά απλά και όχι μόνο, κόλπα έχουν επιστρατευθεί για να χρωματίζουν τα τρόφιμα να τα κάνουν ελκυ- στικότερα και πιο εμπορεύσιμα.

 

 

Αυτή την φορά δεν αναφερόμαστε στις τεχνητές και μη χρωστικές με τις οποίες χρωματίζονται προπαρασκευασμένα φαγητά και κονσερβαρισμένα είδη διατροφής, αλλά σε άλλες τεχνικές με τις οποίες τα χρώματα των τροφίμων φαίνονται εντονότερα και τα κάνουν πιο επιθυμητά.

Ένα νοερό ταξιδάκι θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ένα από τα τεχνάσματα αυτά. Πιθανόν κάποιοι από εσάς να έχετε βρεθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης που έχει σαν σήμα της το κόκκινο μήλο, ενώ για πολλούς Αμερικανούς η έκφραση Red Apple είναι συνώνυμη με την πόλη αυτή.

Περιτριγυρίζοντας τους δρόμους της Νέας Υόρκης σίγουρα θα περάσατε ψηρομπροστά από αρκετά ντελικατέσσεν και μανάβικα από τα οποία βρίθει η πόλη αυτή. Είμαι σίγουρος ότι θα σας εντυπωσίασαν εκείνα τα κατακόκκινα μήλα που είναι αραδιασμένα μαζί με άλλα φρούτα στους πάγκους μπροστά από τα καταστήματα αυτά. Γυαλιστερά μήλα με ομοιόμορφο βαθυκόκκινο χρώμα που μόνο που τα βλέπεις τρέχουν τα σάλια σου.

 

 

Είπαμε μαζί με άλλα φρούτα και συνήθως δίπλα τους είναι αραδιασμένα τελάρα με πορτοκαλόχρυσα ολοστρόγγυλα καλιφορνέζικα πορτοκάλια, χωρίς ούτε μια πράσινη κηλίδα επάνω τους.

 

 

Μα είναι δυνατόν; Βεβαίως και είναι! Όλα αυτά τα μήλα και πορτοκάλια είναι βαμμένα! Είναι βαμμένα με μια βρώσιμη χρωστική ουσία που απλώνεται πάνω τους με μια κέρινη επίστρωση. Εννοείται βέβαια ότι δεν βάφονται ένα – ένα στο χέρι αλλά σε ειδικές μονάδες βαψίματος όπου βυθίζονται σε καζάνια με την βρώσιμη κηρομπογιά και αποκτούν το ομοιόμορφο ορεκτικό χρώμα τους.

 

 

Φυσικά και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε ως την Νέα Υόρκη για να βρείτε τα κατακόκκινα ορεκτικότατα βαμμένα μήλα. Υπάρχουν κι εδώ!

Αν ένα ομοιόμορφα ολοκόκκινο μήλο βρεθεί στο τραπέζι σας και το υποπτεύεστε για βαμμένο, δεν έχετε παρά να το τρίψετε πάνω στην λευκή χαρτοπετσέτα σας. Θα παρατηρήσετε ότι θα μείνουν κόκκινα ίχνη πάνω στο χαρτί.

 

 

Πάντως αν σας αρέσει να τρώτε το μήλο με τα φλούδια μην το καθαρίσετε. Φάτε το έτσι, όπως είναι. Δεν θα πάθετε τίποτε. Πρόκειται για βρώσιμο χρώμα σαν κι’ αυτό με το οποίο βάφονται οι κόκκινες καραμέλες.

 

 

 

(Θα επανέλθουμε προσεχώς με άλλα «κόλπα»)

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τροφες και χρωματα (Δ)”