xromata.com


Βαφες

 

Οι Βαφές

 

 

Η βασική λειτουργία των επικαλυπτικών βαφών είναι απλή.

Οι βαφές, οι χρωστικές ουσίες που αποκαλούμε κοινώς μπογιές, δεν είναι φυσικές βιο χρωστικές όπως οι χρωστικές που χρωματίζουν τα ζώντα βασίλεια του πλανήτη μας.

Είναι επικαλυπτικές χρωστικές, δηλαδή χρωστικές φυσικές ή τεχνητές που καλύπτουν με το χρώμα τους τις επιφάνειες στις οποίες απλώνονται.

 

 

Η βασική λειτουργία των επικαλυπτικών βαφών είναι απλή. Απλούστατη!

Μόρια χρωστικών ουσιών αιωρούνται σε κατάλλη- λο διάλυμα το οποίο καλείται «μέσο» ή «medium», όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ξενική ορολογία.

Τα μέσα αυτά μπορεί να είναι απλό νερό, λινέλαιο, κρόκος αυγού ή κάποιο χημικό διάλυμα. Ανάλογα  με το χρησιμοποιούμενο μέσο παίρνει συνήθως την ονομασία του και το είδος της συγκεκριμένης βαφής. Έτσι έχουμε λαδομπογιές, υδατοχρώματα ή νερομπογιές, αυγοτέμπερες, μελάνια, ακρυλικά κλπ.

 

 

Όταν απλωθεί το χρώμα, δηλαδή το υγρό μέσο με τα χρωστικά αιωρήματα που περιέχει, σε μια επιφάνεια, την καλύπτει και μετά από κάποιον ορισμένο χρόνο, ανάλογο με το είδος του μέσου που χρησιμο- ποιήθηκε, αυτό εξατμίζεται και αφήνει μόνες τους τις αιωρούμενες χρωστικές που περιείχε «κολλη- μένες» στην επιφάνια που έβαψαν.

 

 

Υπάρχουν και άλλα είδη βαφών που δεν χρειάζονται υγρό διαλυτικό μέσο για να απλωθούν σε μια επιφάνεια. Αρκεί ένα απλό τρίψιμο του αντικει- μένου που τις περιέχει για να απλωθούν, όπως οι ξυλομπογιές, τα μολύβια, τα κάρβουνα, τα παστέλ και οι κερομπογιές. Όμως το άπλωμα των βαφών αυτών είναι κοκκώδες και δεν είναι ενιαίο.

 

 

Υπάρχουν βέβαια και άλλες βαφές που δημιουργούν χημικές ενώσεις με το αντικείμενο το οποίο καλούνται να βάψουν, όπως οι βαφές υφασμάτων.

 

 

Επειδή οι διάφορες βαφές εμπλέκονται στην καθημε- ρινότητά μας, αλλά και κάποιες από αυτές έχουν σημαίνουσα θέση στις εικαστικές τέχνες, θα ασχοληθούμε προσεχώς αναλυτικότερα με κάθε μια.

 

 


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βαφες”