xromata.com


Εν αρχη.. οι βαφες (55α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (55α)

Εν αρχή (εικαστική) οι βαφές

 

 

Ανθρωποειδή, φωτιά, Προμηθέας, λειτουργία σκέψης, Άνθρωπος, μας κατέληξαν στις απαρχές της τέχνης και της χρήσης των χρωμάτων για διακόσμηση και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Με τη χρήση της κοκκινωπής φωτιάς ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε να ψήνει τον πηλό και να δημιουργεί αγγεία και άλλα χρήσιμα σκεύη. Στη συνέχεια σκέφτηκε να τα κάνει ωραιότερα. Να τα διακοσμεί και να τα βάφει χρησιμοποιώντας βαφές.Βαφή, άλλη μια σημαντική εφεύρεση του ανθρώπου, τόσο απλή και τόσο σπουδαία, όπως και ο τροχός.

Μπορεί ο τροχός να φαντάζει σαν μια τρομερή ανακάλυψη του ανθρώπου, που τον βοήθησε στις μεταφορές και την εξέλιξη των τροχοφόρων μεταφορικών μέσων, όμως και η ανακάλυψη, κατασκευή και χρήση βαφών υπήρξε εξ ίσου σημαντική.

Η νεότερη εφεύρεση, αυτή του τροχού, είχε πρακτικές και μηχανικές εφαρμογές. Η άλλη, αυτή των βαφών, πολύ παλαιότερη, είχε να κάνει περισσότερο με τη νοητική έκφραση του ανθρώπινου είδους

(Αλήθεια! Μου γεννήθηκε αυτή τη στιγμή το ερώτημα: άραγε υπάρχει άλλο ζωντανό ον, που κατασκευάζει και χρησιμοποιεί βαφές; Με άλλα λόγια, είναι ο άνθρωπος το μοναδικό πλάσμα του ζωικού βασιλείου που χρησιμοποιεί τις βαφές, όπως και τη φωτιά;)

Φυσικά και η αγγειοπλαστική είναι εφεύρεση πολύ νεότερη των βαφών. Αυτές ανακαλύφθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, περίπου πριν από 30 000 χρόνια.

Τι έκανε τόσο παλιά με τις μπογιές ο άνθρωπος; Μα τι άλλο; Ζωγράφιζε. Πρώτα το σώμα του και στη συνέχεια αποθανάτιζε με την πρωτοποριακή αυτή τεχνολογική ανακάλυψη εικόνες σημαντικές για τη διαβίωσή του, όπως πχ. το κυνήγι, στα τοιχώματα των σπηλαίων που τον φιλοξενούσαν.

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Εν αρχη.. οι βαφες (55α) [χρωματικες συνομιλιες]”