xromata.com


Εν αρχη.. οι βαφες (55β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

 

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (55β)

Εν αρχή (εικαστική) οι βαφές

 

 

Τις πρώτες βαφές που χρησιμοποίησε λοιπόν ο άνθρωπος, τις χρησιμοποίησε για μακιγιάζ. Μάλιστα κυρίες μου. Μακιγιάζ! Αυτό που θεωρείτε ό,τι πιο σύγχρονο και πιο μοντέρνο, αυτό που ακολουθεί τυφλά τις επιταγές της μόδας είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε ο πρωτόγονος άνθρωπος χρησιμοποιώντας την μεγάλη ανακάλυψη των βαφών.

Η βασική χρήση του μακιγιάζ ήταν βέβαια και τότε όπως και τώρα, να κάνει τον άνθρωπο πιο όμορφο (ανάλογα με τα γούστα της εποχής) πιο εντυπωσιακό, πιο επιβλητικό. Αυτός ο εντυπωσιασμός και η «ομορφιά» στους πρωτόγονους τότε ανθρώπους (αλλά και σήμερα ακόμα, στις πρωτόγονες φυλές) ήταν φυσικό επακόλουθο της πρωταρχικής σημασίας του μακιγιάζ, της σημειολογίας του.

Ας δούμε έναν σημερινό αξιωματούχο και θα καταλάβουμε καλύτερα το θέμα.Ένας αξιωματικός, ένας βαθμοφόρος, ένας αξιωματούχος, ξεχωρίζει από τους απλούς συνάδελφούς του από τα γαλόνια που συνοδεύουν το αξίωμά του. Γίνεται η ανάλογη τελετή με τα ταρατατζούμ της, φωνάζουν οι παρευρισκόμενοι «πάντα άξιος» και τα τέτοια… και έρχεται ο ανώτερος βαθμοφόρος και καρφιτσώνει επί της στολής του αναβαθμιζόμενου αξιωματούχου το αντίστοιχο γαλόνι.

Πού να καρφίτσωναν οι πρωτόγονοι τα γαλόνια τους αφού δεν είχαν ρούχα να φορέσουν;

Αντί γαλονιού λοιπόν, έβαφαν πχ. με μια άσπρη βούλα το κούτελο του σοφού αρχηγού της φατρίας, και γνώριζαν όλοι πως αυτός με την άσπρη βούλα κατά μέτωπο είναι ο σοφός αρχηγός που θα συμβούλευε τη φυλή.

Ο παλληκαράς του χωριού που πρωτοστατούσε στα κυνήγια έβαφε, ας πούμε, με δυο κόκκινες γραμμές τα μάγουλά του και αυτές δήλωναν την εμπειρία του και το αρχηγιλίκι στο κυνήγι

.Ο φρουρός αρχιπολεμιστής του οικισμού δήλωνε το αξίωμά του με μαύρες γραμμές και όταν διαπίστωσε πως αυτές τον προφύλαγαν στο σκοτάδι, καθιερώθηκε το μακιγιάζ καμουφλάζ. Κάποια τολμηρά παλληκαράκια, που είχαν τσαγανό, σκέφθηκαν: αντί να κρυβόμαστε πίσω από βαψίματα και μπογιές, δεν βαφόμαστε πιο αγριωπά να τρομάζουμε τους εχθρούς μας;

Έτσι καθιερώθηκε το πολεμικό βάψιμο, που διατηρήθηκε στους ερυθρόδερμους μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, για να επανεμφανιστεί, μετά από διάλλειμα δεκαετιών στους διάφορους Ράμπο κλπ.

Άλλα χρώματα και βάψιμο στη μούρη ο σαμάνος, άλλα η μάγισσα και μαμή του χωριού και άλλα οι παρθένες που έφθαναν εις ηλικίαν γάμου και διακοσμούσαν τα κορμιά τους με άσπρη λάσπη και άλλα δηλωτικά χρώματα και σχέδια, που τις έκαναν πιο ελκυστικές.

Τελικά, επειδή το αξιωματιλίκι και το νταηλίκι προσδίδουν μια ομορφάδα στον κάτοχό τους, αυτό το πρωτόγονο δηλωτικό μακιγιάζ έβαλε τις βάσεις στη χρήση του χρώματος για καλλωπισμό προσώπου και σώματος. Από την αρχή της ανθρωπότητας έως την σήμερον. Μόνο που οι τότε δανδήδες δεν είχαν πανάκριβα καλλυντικά, όπως έχουμε εμείς τώρα.

Βολευόντουσαν με χρωματισμένες λάσπες.

 

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Εν αρχη.. οι βαφες (55β) [χρωματικες συνομιλιες]”