xromata.com


Οψινες και καροτενια (52α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (52α)

Οψίνες και καροτένια

 

 

Ροδοψίνη, ιωδοψίνη, οψίνες γενικότερα…. Τί είναι αυτές οι οψίνες;

Θα μπορούσα κάλλιστα να αντιγράψω από κάποια εγκυκλοπαίδεια φυσικοχημείας:«…ένα σύστημα εσωτερικών μεμβρανών που περιέχουν ροδοψίνη, ένα σύμπλοκο της ρετινόλης με την πρωτεΐνη οψίνη, όπου όταν πέσει φως επί αυτής ισομερίζεται με αποτέλεσμα να αλλάζει η διαμόρφωσή της και να αποσταθεροποιείται……»

Το θέμα μας όμως δεν είναι να αποδώσουμε επιστημονικά και επακριβώς κάποιους όρους, αλλά να κατανοήσουμε κάποια πράγματα σημαντικά για την αντίληψη των χρωμάτων. Χωρίς λοιπόν την ύπαρξη της κυρά – Ροδοψίνης και της αδελφούλας της, της μαντάμ Ιωδοψίνης, ούτε χρώματα θα βλέπαμε, ούτε καν φως! Τώρα, ποια σχέση έχουν αυτές με τα καρότα ή καλύτερα, για να ακριβολογήσουμε, με τη βιταμίνη Α που μας προμηθεύουν οι συμπαθείς αυτές πορτοκαλόχρωμες φυτικές ρίζες, θα το δούμε σε λίγο.

Προς το παρόν όμως, για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε πρέπει να υποβάλουμε σε στριπ τιζ την ωραία μας Ροδοψίνη, να τη δούμε γυμνή, να τη γνωρίσουμε από μέσα της!

Η ροδοψίνη λοιπόν, αποτελείται από μια πρωτεΐνη, την οψίνη, και τη ρετινόλη, που είναι ένα χημικό παράγωγο της βιταμίνης Α.

Οι πρωτεΐνες είναι οργανικές ενώσεις που εξασφαλίζουν πολλές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών, από την ανάπτυξη στοιχείων του οργανισμού -όπως πχ. Το τρίχωμα- έως τη ρύθμιση χημικών αντιδράσεων, μια εκ των οποίων είναι η διάσπαση της οψίνης, με την οποία γίνεται δυνατή η λειτουργία της όρασης.

 

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οψινες και καροτενια (52α) [χρωματικες συνομιλιες]”