Οψινες και καροτενια (52β) [χρωματικες συνομιλιες]
Χρωματικές Συνομιλίες (52β)
Οψίνες και καροτένια
Από πού εξασφαλίζει η οψίνη μας τη ρετινόλη και γίνονται λειτουργικό πακέτο; Φυσικά από τις τροφές που την προμηθεύουν με βιταμίνη Α.
Η βιταμίνη Α (ρετινόλη, αξηροφθόλη) σχηματίζεται με οξειδωτική διάσπαση του β- καροτινίου, που αφθονεί στα πράσινα λαχανικά, στα φρούτα και ιδίως στα καρότα.Καλώς απορείτε: «τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα χρώματα;»
Βεβαίως και έχουν, αφού οι καροτίνες, ή καροτένια ή καροτενοειδή, είναι μια ομάδα χρωστικών ουσιών, (η μόνη κοινή στα δύο ζώντα βασίλεια, το ζωικό και το φυτικό) που δίνει χρωματισμούς από το ξανθοκίτρινο έως το κόκκινο.
Το β- καροτίνιο είναι προβιταμίνη που μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α, από τα περισσότερα σπονδυλωτά, εκτός από τα σαρκοφάγα. Η μετάλλαξη αυτή γίνεται στο συκώτι μας. Τα σαρκοφάγα, αφού δεν παράγουν μόνα τους τη βιταμίνη Α, την παίρνουν έτοιμη από τα ζώα που τρώνε και ιδιαίτερα από το συκώτι των θυμάτων τους. Το ίδιο και ο άνθρωπος, σαν παμφάγο που είναι. Επίσης, βιταμίνη Α παίρνουμε και από τα γαλακτοκομικά, το ιχθυέλαιο (μουρουνόλαδο) και τον κρόκο του αυγού.Αυτό όμως που υπερέχει σε καροτίνια (εξ ου και το όνομά του) είναι το καρότο.
Γι’ αυτό, όταν ήμασταν πιτσιρίκια μας έλεγαν να τρώμε πολλά καρότα, για να βλέπουμε καλά το βράδυ, σαν τον Μπαγκς Μπάνυ και τα άλλα λαγοκούνελα.
Γι’ αυτό, τώρα που μεγαλώσαμε θα έπρεπε να ανταμείβομε τα παιδιά μας με καρότα και άλλα φρούτα και όχι με σοκολάτες, γαριδάκια και λοιπά «κοσονερί» (= γουρουνοτροφές), όπως αποκαλούν οι φίλοι μας οι Γάλλοι τις σαχλολιχουδιές.
Μου γεννήθηκε όμως η επιθυμία να μάθω τι σημαίνει καρότο και αν η λέξη είναι ξένη ή ελληνική; Ελληνικότατο το κάρωτον, αναφέρεται στους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου και προέρχεται από το ρήμα καρώ ή καρώνω που σημαίνει ναρκώνω, κοιμίζω!
Πώς δένει τώρα ο ύπνος, το νάρκωμα, με την πορτοκαλόχρωμη φυσική χρωστική;Θέλετε να σας πω την άποψή μου; Θα προτιμούσα να ακούσω πρώτα τις δικές σας.Η δική μου ίσως φανεί λίγο καινοτόμος ή σοκαριστική, αφού σχετίζεται με τον «Φέροντα το φως» και τον εγκλεισμό μας σε ένα κόσμο περιορισμένο, αντιληπτό μόνο έως τα όρια που επιτρέπουν οι αισθήσεις μας! Ένα κόσμο όπου ζούμε «αποκοιμισμένοι» και όπου η όραση, λειτουργούσα με τη βοήθεια των «ναρκωτικών» καροτινίων, μας πείθει πως πραγματικότητα είναι μόνο ό,τι βλέπουμε.
admin is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Οψινες και καροτενια (52β) [χρωματικες συνομιλιες]”