xromata.com


Από τη δυσλειτουργια στην ευλειτουργια (45β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (45β) 

 

Από τη δυσλειτουργία στην ευλειτουργία.

 

 

Ομολογώ όμως, πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συναισθητικά άτομα, ζηλεύω λίγο. Πολύ θα ήθελα να βλέπω μουσική και να ακούω πίνακες. Βέβαια, μπορεί να μην έχω τη φυσική ικανότητα της ευλειτουργίας αυτής, όμως η τριβή μου με τα χρώματα και ο μακρόχρονος συγχρωτισμός μου με αυτά, μου έχει επιφέρει την ικανότητα, κάποιες ελάχιστες φορές, να έχω νοερά τουλάχιστον, μια ελαφρά συναίσθηση. Έτσι, όταν ακούω τη γαλάζια ραψωδία του Γκέρσουιν (ένα ύμνος προς τις ιδιότητες του μπλε χρώματος) περιτριγυρίζομαι με μπλε και γαλάζιες αποχρώσεις, ενώ όταν ηχεί το Μπολερό του Ραβέλ, τα πάντα γύρω μου βαθμιαία πλημμυρίζουν με κόκκινο χρώμα.

Ναι! Η μουσική έχει το χρώμα της. Έχουν γίνει μελέτες και έχουν ταυτιστεί οι διάφορες κατηγορίες μουσικών οργάνων με το αντίστοιχο χρώμα τους. Εξάλλου, για σκεφτείτε πόσες λέξεις χρησιμοποιούμε κοινές στην ορολογία τόσο των ήχων, όσο και των χρωμάτων. Τόνος, χροιά, αρμονία….

Και όπως κάθε χρώμα αντιστοιχεί και διεγείρει κάποια από τις υποστάσεις του ανθρώπου, το ίδιο και οι ήχοι κάθε ομάδας μουσικών οργάνων διεγείρουν κάποια από τις υποστάσεις μας. Παρατηρείστε πως αισθάνεστε κάτω από το άκουσμα διαφόρων ήχων; Ποιο μέρος του εαυτού σας διεγείρεται στο άκουσμα κρουστών; Έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τα ξύλινα κρουστά με τα μεταλλικά; Που βρίσκεστε στο άκουσμα παλλόμενων χορδών, με αποκορύφωμα αυτών της άρπας;

Όμως πάλι ξεφύγαμε από το θέμα μας, τη δυσλειτουργική χρωματική αντίληψη. Σας είπα από την αρχή πως τα χρώματα είναι πολύ φλύαρα και όπως απλώνονται πάνω σε πάρα πολλά θέματα, έτσι και η φλυαρία τους τρέχει από το ένα θέμα στο άλλο.Θα προσπαθήσω πάλι να τα τιθασεύσω και να επιστρέψουμε στο θέμα μας.

 

 

 

 


is | Topic: Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Από τη δυσλειτουργια στην ευλειτουργια (45β) [χρωματικες συνομιλιες]”