xromata.com


Από τη δυσλειτουργια στην ευλειτουργια (45α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (45α)

 

Από τη δυσλειτουργία στην ευλειτουργία.

 

 

Μιλήσαμε για ενοχλήσεις που προκαλούνται σε μάτια εκτεθειμένα συνεχώς στο φως. Για μάτια που δεν μπορούν να κλείσουν ή και αντιθέτως μάτια που δεν ανοίγουν, για να καταλήξουμε στις οπτικές δυσλειτουργίες και στην ελλιπή χρωματική όραση.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, συμπτωματικά (τί σημαίνει άραγε  σύμπτωση;), έτυχε να παρακολουθήσω ένα ντοκυμαντέρ για συναισθητικά άτομα.

Τα άτομα αυτά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πράγματα από δυο ή περισσότερες αισθήσεις ταυτόχρονα. Η συνηθέστερη περίπτωση είναι η σύλληψη δονήσεων οπτικά και ακουστικά συγχρόνως. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ακούν ήχους και τους αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα χρωματικά, παράλληλα βλέπουν χρώματα και ακούν τον ήχο τους. Η γνωστότερη συναισθητική περίπτωση ήταν αυτή του ρώσου ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι.

Σήμερα η επιστήμη έφθασε στο σημείο να αποδείξει πώς συμβαίνει η σπάνια αυτή ευλειτουργία, θα μπορούσα να την αποκαλέσω, σε σχέση με τις προαναφερθείσες δυσλειτουργίες. Όμως και η ευλειτουργία αυτή προξενεί προβλήματα στους κατόχους της. Κάθε παρέκκλιση από το μέτρο, την μέση οδό, είναι προβληματική!

Τα άτομα αυτά αισθάνονται απομονωμένα (δεν τους καταλαβαίνουν οι άλλοι) και επιθυμούν να συνευρεθούν με ομοιοπαθείς τους, κάτι πολύ δύσκολο, αφού είναι τόσο λίγοι.

Επίσης υπάρχουν στιγμές και μέρη που κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Η κοπέλα στο ντοκυμαντέρ ομολογούσε ότι η παραμονή της σε σύγχρονες ντίσκο, της ήταν πολύ δυσάρεστη, έως μαρτυρική, γιατί έβλεπε να πέφτουν γύρω της, συνεχώς και ακατάπαυστα, μεγάλα μαύρα τετράγωνα. Αντιθέτως πάλι, ονειρικές ήταν οι στιγμές της κάτω από τους ήχους της βροχής, όπου έβλεπε κάθε σταγόνα να βάφεται με το χρώμα του ήχου της

.Όταν ανακαλυφθούν τέτοια άτομα, προσκαλούνται σε ειδικό κέντρο έρευνας, στο Τορόντο του Καναδά (ή αλλού), όπου επιτέλους, συναντούν παρόμοιους συνανθρώπους τους.

 

 

 

 


is | Topic: Uncategorized, Δυσχρωματοψία, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Από τη δυσλειτουργια στην ευλειτουργια (45α) [χρωματικες συνομιλιες]”