xromata.com


Χρώματα και ζώα

 

 

 

Χρώματα και ζώα

 

 

Μιλήσαμε για το πως η Σοφή φύση «βάφει» τα πλάσματά της και αναφερθήκαμε στο ότι για λόγους έλξεις τα περισσότερα αρσενικά του ζωικού βασιλείου είναι χρωματισμένα πιο έντονα απ’ ότι τα θηλυκά του είδους τους.

Αυτή  η χρωματική διαφορά είναι πολύ έντονη, κυρίως στους υπηκόους του φτερωτού βασιλείου.

 

 

Αρσενικά ψάρια και πουλιά είναι πιο πολύχρωμα από τους θηλυκούς τους συντρόφους, όσο όμως ανεβαίνουμε την εξελικτική κλίμακα προς τα θηλαστικά η χρωματική αυτή διαφορά περιορίζεται, μέχρι που μηδενίζεται στα περισσότερα είδη. Τα αρσενικά θηλαστικά διαφέρουν κυρίως κατά το μέγεθος και κάποια άλλα χαρακτηριστικά (κέρατα κλπ.) και σχεδόν καθόλου κατά το χρώμα.

 

 

Όχι πως δεν υπάρχουν χρωματικές διαφορές, αλλά είναι λιγότερες και αμελητέες για όντα με πλουσιότερη χρωματική όραση, όπως πχ. ο άνθρωπος. Γι’ αυτά τα ζώα όμως, που η χρωματική τους όραση είναι αρκετά φτωχή, το ίδιο χρώμα σε σκουρότερη απόδοση, κάποια πλουσιότερη διάστιξη του δέρματος ή κάποιες παχύτερες ραβδώσεις αρκούν. Τρανό παράδειγμα η χαίτη του αρσενικού λιονταριού που ενώ είναι στο ίδιο χρώμα με το όλο τρίχωμα του λιονταριού είναι κάποιους τόνους σκουρότερη. Οι λέαινες δεν διαθέτουν ούτε χαίτη, ούτε αυτή τη διαφορά δυο τόνων του ιδίου χρώματος.

 

 

Τα μεγαλύτερα θηλαστικά, αν και θεωρούνται πολύ πιο εξελιγμένα από άλλα σπονδυλόζωα, δεν παρουσιάζουν την χρωματική ποικιλία και αφθονία που παρατηρείται σε έντομα, πουλιά και άλλα μικρότερα ζώα. Ο λόγος; Η λιγότερη εξελιγμένη χρωματική όραση που διαθέτουν.

Η  ευκρινέστερη χρωματική αντίληψη δεν τους είναι τόσο απαραίτητη γιατί αυτά δεν έχουν άμεση σχέση επιβίωσης με τον πολύχρωμο κόσμο των λουλουδιών.

 

 

Έντομα και πουλιά που γονιμοποιούν τα άνθη και διασκορπίζουν τους σπόρους έχουν ανεπτυγμένη χρωματική όραση που τους χρησιμεύει για την ανίχνευση των φυτών με την κατάλληλη τροφή.

Πειράματα απέδειξαν πως όσο πιο πολύχρωμο είναι ένα είδος, τόσο πιο ανεπτυγμένη χρωματική όραση διαθέτει.

 

 

Ζώα που τα χρώματά τους περιορίζονται σε χροιές γκρίζες, καφέ και ασπρόμαυρες έχουν περιορισμένη χρωματική όραση.

Εξαίρεση αποτελεί ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μην διαθέτει πολύχρωμο δέρμα και τρίχωμα, φροντίζει όμως να καλύπτει την έλλειψη αυτή με τον πολύχρωμο ρουχισμό του.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρώματα και ζώα”