xromata.com


Η χρωματικη οραση της γατας

 

Η χρωματική όραση της γάτας

 

Βλέπουν οι γάτες χρώματα;

Είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του ιστότοπου VCA, το οποίο παραθέτουμε μεταφρασμένο εδώ στα ελληνικά:

 

Όταν κοιτάτε ένα ουράνιο τόξο στον ουρανό, βλέπετε αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μπλε, και βιολετί.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τί βλέπει η γάτα σας όταν κοιτάζει ένα ουράνιο τόξο;

Μπορεί ο αιλουροειδής φίλος σας, η γάτας σας, να διακρίνει την ίδια γκάμα χρωμάτων και το ίδιο καθαρά με εσάς;

 

 

Το πώς βλέπουν οι γάτες το χρώμα είναι ένα μακροχρόνιο θέμα έρευνας και τα αποτελέσματα της είναι αρκετά εκπληκτικά.

Ενώ οι γάτες δεν μπορούν να εκτιμήσουν όλα τα χρώματα όπως κάνουν οι άνθρωποι, ο κόσμος τους δεν είναι εντελώς άχρωμος.

Στην πραγματικότητα, οι γάτες ζουν σε έναν πολύχρωμο κόσμο.

Τί κάνει το χρώμα τόσο «πολύχρωμο;»

Το χρώμα διακρίνεται από τα νευρικά κύτταρα στο μάτι.

Ο αμφιβληστροειδής του ματιού έχει δύο κύριους τύπους κυττάρων – ραβδία και κωνία.

Η ικανότητα διαφοροποίησης των χρωμάτων καθορίζεται από την παρουσία των ειδικών ευαίσθητων στο χρώμα κυττάρων που ονομάζονται «κωνία».

Τα μάτια του ανθρώπου και της γάτας έχουν τρεις τύπους κωνίων που μπορούν να αναγνωρίσουν συνδυασμούς κόκκινου, μπλε και πράσινου.

Αλλά επειδή οι άνθρωποι έχουν 10 φορές περισσότερα κωνία από τις γάτες, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται περισσότερες χρωματικές παραλλαγές από τις γάτες.

 

 

Σε επιστημονικές παρατηρήσεις, οι γάτες δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την πλήρη γκάμα χρωμάτων που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γάτες βλέπουν μόνο το μπλε και το γκρι, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορούν επίσης να βλέπουν και το κίτρινο όπως και οι σκύλοι.

Πώς συγκρίνεται η όραση μιας γάτας με την ανθρώπινη όραση;

Ακριβώς επειδή οι γάτες δεν αντιλαμβάνονται όλο το φάσμα των χρωμάτων όπως κάνουν οι άνθρωποι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν διαφορετικά χρώματα.

Απλώς μπορεί να μην βλέπουν το «αληθινό» χρώμα ενός αντικειμένου.

Είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητες στις αλλαγές της φωτεινότητας, επομένως δεν έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το χρώμα στους πλούσιους, ζωντανούς τόνους που βλέπουμε εμείς.

 

 

Εκτός από την αντίληψη του χρώματος, τα αιλουροειδή και οι άνθρωποι έχουν και άλλες οπτικές διαφορές.

Από ορισμένες απόψεις, η όραση των αιλουροειδών δεν είναι τόσο οξεία όσο η ανθρώπινη όραση.

Οι γάτες είναι πιο μυωπικές από εμάς. Όταν κοιτάμε ένα αντικείμενο από την ίδια απόσταση, το αντικείμενο μπορεί να φαίνεται καθαρό σε εμάς, αλλά θολό στις γάτες μας.

Για παράδειγμα, εάν ένας άνθρωπος βλέπει ένα αντικείμενο καθαρά από απόσταση 100 ποδιών, θα φαίνεται θολό σε μια γάτα. Στην πραγματικότητα, το αντικείμενο δεν θα της φαίνεται διαυγές έως ότου η γάτα βρεθεί πολύ πιο κοντά του, περίπου 20 πόδια μακριά από αυτό.

Ποιες είναι οι άλλες οπτικές διαφορές μεταξύ γατών και ανθρώπων;

 

 

Για να αντισταθμίσουν αυτές τις μικρές ελλείψεις, τα αιλουροειδή έχουν άλλα οπτικά πλεονεκτήματα.

Οι γάτες έχουν μάτια που είναι τοποθετημένα περισσότερο στα πλάγια του κεφαλιού τους, γεγονός που τους επιτρέπει ένα ευρύτερο φάσμα περιφερειακής όρασης από ό,τι οι άνθρωποι.

Η αντιστάθμιση είναι ένα μικρότερο εύρος οπτικής οξύτητας, έτσι οι γάτες δεν έχουν την αντίληψη του βάθους που έχουμε εμείς.

Επίσης, οι γάτες έχουν ελλειπτικές κόρες που διαστέλλονται στο μέγιστο, επιτρέποντάς τους να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως.

Έχουν επίσης αντανακλαστικά κύτταρα κάτω από τον αμφιβληστροειδή, τα οποία σχηματίζουν το ‘tapetum’ ένα ειδικό ανακλαστικό στρώμα.

Το ταπέτουμ δίνει στις γάτες την εμφάνιση του «λαμπερού ματιού» στο σκοτάδι και επίσης βελτιώνει την ικανότητα της γάτας να βλέπει σε αμυδρό φως.

 

 

«Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οι γάτες βλέπουν καλύτερα σε αμυδρό φως (σούρουπο και αυγή) και εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κίνηση».

Οι γάτες έχουν επίσης περισσότερα κύτταρα ραβδίων στον αμφιβληστροειδή από τους ανθρώπους.

Τα ραβδία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση κίνησης, ακόμη και για μικρές κινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Γιατί οι γάτες διαθέτουν αυτήν την όραση;

 

 

Οι γάτες είναι εξοπλισμένες με τις οπτικές αυτές εφαρμογές που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στην άγρια φύση.

Βλέποντας καλά στο χαμηλό φως και εντοπίζοντας μικρές κινήσεις στο δάσος σε μεγάλες αποστάσεις βελτιώνουν τις κυνηγετικές τους ικανότητες της.

Αυτά οι οπτικές ικανότητες βοηθούν επίσης μια γάτα να γνωρίζει πότε είναι αυτή το θήραμα και πρέπει να φύγει.

Γνωρίζοντας πώς και τί μπορεί να δει η γάτα σας θα σας βοηθήσει να κάνετε καλές επιλογές για αυτήν.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε κατά νου τη χρωματική γκάμα της γάτας σας όταν ψωνίζετε παιχνίδια. Θα απολαμβάνει τα κίτρινα και μπλε παιχνίδια περισσότερο από τα κόκκινα.

Και θα καταλάβετε γιατί ξαφνικά βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ κάθεται στο περβάζι καθώς αντιλαμβάνεται ένα πουλί που πετάει 50 γιάρδες μακριά.

Θα ξέρετε επίσης ότι για να τραβήξετε την πλήρη προσοχή της, θα πρέπει να σταθείτε ακριβώς μπροστά της εκεί όπου η οπτική της οξύτητα είναι μεγαλύτερη.

 

 

«Η γάτα σας θα απολαμβάνει τα κίτρινα και μπλε παιχνίδια περισσότερο από τα κόκκινα» και την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ουράνιο τόξο στον ουρανό, να είστε σίγουροι ότι και η γάτα σας μπορεί να το απολαύσει.

Δεν θα δει ΟΛΑ τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά μπορεί να δει λίγο κίτρινο και μπλε. Και αυτό θα είναι μια χαρά για αυτήν!

 Έτσι, σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οι γάτες βλέπουν καλύτερα σε αμυδρό φως (σούρουπο και αυγή) και ανιχνεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κίνηση.

Σ. σ.: Εν κατακλείδι, οι δύο τύποι κωνίων ανίχνευσης χρώματος των γατιών τους επιτρέπουν να βλέπουν τα μπλε-ιώδη και κιτρινοπράσινα μήκη κύματος φωτός, αλλά όχι κόκκινο-πορτοκαλί.

 

 

Έτσι, όπως οι σκύλοι, οι γάτες βλέπουν κυρίως τα πράγματα σε αποχρώσεις του κίτρινου, του γκρι και του μπλε, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γάτες μπορούν επίσης να διακρίνουν κάποιες αποχρώσεις του πράσινου.  

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η χρωματικη οραση της γατας”