Χρωματικη οραση της πεταλουδας
Τί χρώματα βλέπουν τα ζώα;
(E)
(από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)
Η χρωματική όραση της πεταλούδας
Η συμβιωτική σχέση μεταξύ λουλουδιών και πεταλούδας έχει εξελιχθεί έτσι ώστε τα άνθη να προσελκύουν τις πεταλούδες και τους άλλους επικονιαστές που τρέφονται με το νέκταρ τους.
Τα φυτά προσελκύουν τους πιθανούς επικονιαστές τους με διάφορους τρόπους όπως το χρώμα, το άρωμα, το μέγεθος, το περίγραμμα, η υφή της επιφάνειάς τους, η θερμοκρασία και η κίνησή τους. Αντίθετα, τα φυτά που δεν εξαρτώνται από έντομα ή πουλιά για την επικονιάση τους συνήθως δεν έχουν επιδεικτικά, αρωματικά ή χρωματιστά λουλούδια.
Τα ανθοφόρα φυτά που εξαρτώνται από επικονιαστές για να τους προσελκύσουν στο συγκεκριμένο άνθος που χρειάζεται γονιμοποίηση, και γι’ αυτό περιέχει διαθέσιμο νέκταρ, οφείλουν να τους καθοδηγούν προς αυτό καθώς και στο σημείο όπου ευρίσκεται το νέκταρ.
Αυτά τα σημεία οδήγησης προς το νέκταρ παρουσιάζουν μια οπτική αντίθεση προς το σύνολο, είτε σε μορφή, είτε σε χρώμα.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι χρωματικοί αυτοί οδηγοί διακρίνονται (από εμάς) σε άλλες όχι γιατί το χρώμα τους προέρχεται από το υπεριώδες τμήμα του φάσματος (που εμείς δεν βλέπουμε).
Οι πεταλούδες ανταποκρίνονται στα χρώματα των πετάλων των λουλουδιών. Στα λουλούδια της αγριοκαστανιάς, το χρώμα που οδηγεί τα έντομα προς το νέκταρ αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο όταν σταματήσει η παραγωγή του νέκταρος.
Υπάρχουν είδη μαργαρίτας που φαίνονται κατακίτρινα στο ανθρώπινο μάτι, όμως τα έντομα βλέπουν πολύ σκούρο το κέντρο του λουλουδιού.
Οι πεταλούδες ποικίλουν πολύ στην ευαισθησία τους προς το φως και θεωρείται πως έχουν την ευρύτερη οπτική κλίμακα από κάθε μορφή ζωής*.
*[Δηλαδή, δεν βλέπουν όλες το ίδιο. Αλλά η ανταπόκρισή τους προς την σύλληψη των χρωματικών ακτινοβολιών, στα διάφορα είδη πεταλούδας, ποικίλει τόσο πολύ, όσο σε κανένα άλλο ζωικό είδος]
Η κινέζικη πεταλούδα Papillo Xuthus, έχει πενταχρωματικό οπτικό σύστημα. Τα μάτια της περιέχουν πέντε διαφορετικά ίχνη κωνίων όπου κάθε ένας από τους πέντε τύπους αντιδρά σε μια διαφορετική ακτινοβολία του φάσματος. Χρησιμοποιεί την χρωματική όραση όταν ανιχνεύει για τροφή και είναι ευαίσθητη στην υπεριώδη, την μωβ, την μπλε, την πράσινη και την κόκκινη ακτινοβολία, βλέποντας τους χρωματισμούς τους σταθερά σε διαφορετικές συνθήκες. Στην φύση, οι πεταλούδες αυτές τρέφονται από άνθη ποικίλων χρωμάτων, τα οποία διακρίνουν όχι μόνο όπως φωτίζονται κάτω από το ηλιακό φως, αλλά και σε σκιώδεις περιοχές ή σε βαριά συννεφιασμένες μέρες.
Οι πεταλούδα Atrophaneura alcinous έχει χρωματική όραση που κυμαίνεται στα μήκη κύματος μεταξύ 400 έως 700 νανομέτρων, ενώ η πεταλούδα Heliconious sara βλέπει τις ακτινοβολίες μεταξύ 310 και 650 νανομέτρων.
Στο ανθρώπινο μάτι, οι πεταλούδες κάθε είδους φαίνονται ίδιες, όμως οι πεταλούδες αναγνωρίζονται μεταξύ τους αρκετά εύκολα διακρίνοντας σημάδια που έχουν επάνω τους χρωματισμένα από υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Οι αρσενικές και θηλυκές πεταλουδίτσες Eurema lisa διαφέρουν λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, γιατί οι αρσενικές αντανακλούν έντονα υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ οι θηλυκές στερούνται αντανάκλασης υπεριώδους ακτινοβολίας.
Τα υπεριώδη σχήματα σε κάποιες πεταλούδες ιριδίζουν καθώς αυτές πετούν. Το τρεμόπαιγμα αυτό του ιριδισμού τους πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνιακή συμπεριφορά των πεταλούδων.
Οι πεταλούδες αποφεύγουν το πράσινο χρώμα κατά την διατροφή τους, όμως έλκονται από αυτό όταν πρόκειται να γεννήσουν τα αυγά τους γιατί η επόμενη γενιά πρέπει να εκκολαφθεί κοντά σε μια καλή πηγή διατροφής, καθώς οι κάμπιες έχουν ακόρεστη όρεξη.
Οι πράσινοι χρωματο – υποδοχείς χρησιμοποιούνται από τις πεταλούδες για ανίχνευση κίνησης και όχι για αναζήτηση τροφής.
admin is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Χρωματικη οραση της πεταλουδας”