xromata.com


Βραβεία Νόμπελ 2009

Φως και βραβεία Νόμπελ

 

 

Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής που δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2009, αφορά σε επιτεύγματα σχετικά με το φως (επομένως και τα χρώματα).

Το βραβείο μοιράστηκαν ο κινέζος καθηγητής Charles K. Kao για τη δουλειά του στις οπτικές ίνες, και ο καναδός Willard S. Boyle με τον αμερικανό Ceorge E. Smith για την εργασία τους επί του CCD.

Ο καθηγητής Charles K. Kao (κινεζικά: Kao Kuen) γεννηθείς στις 4 Νοεμβρίου του 1933, μηχανικός οπτικής και πρωτοπόρος στη χρήση των οπτικών ινών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θεωρείται ως «ο πατέρας της Οπτικών Ινών Επικοινωνίας».

Ο Willard Sterling Boyle, γεννημένος στις 19 Αυγούστου του 1924, είναι καναδός φυσικός και συν-εφευρέτης με τον αμερικανό επιστήμονα George Elwood Smith (γεν. στις 10 Μαΐου 1930) της συσκευής CCD η οποία «φωτογραφεί» αντικαθιστώντας πλέον τα κλασικά φωτογραφικά φιλμ.

Ο ανιχνευτής chargecoupled device (CCD), που μεταφράζεται ως «συσκευή (ή διάταξη) συζευγμένου φορτίου», είναι μια πολύ μικρή πλάκα πάνω στην οποία βρίσκονται διατεταγμένα έως και μερικά εκατομμύρια στοιχεία ενός ημιαγώγιμου υλικού ευαίσθητου στο φως (συνήθως πυρίτιο) και χρησιμεύει για τη λήψη ειδώλων (φωτογραφιών και video). Όταν ο ανιχνευτής εκτίθεται σε μια φωτεινή πηγή, σε καθένα απ’ αυτά τα στοιχεία απελευθερώνονται ηλεκτρικά φορτία (ηλεκτρόνια) σε ευθεία αναλογία με τα φωτόνια που πέφτουν πάνω στο στοιχείο.

Μετά την έκθεση στο φως ο αριθμός των συγκεντρωμένων ηλεκτρονίων στο κάθε στοιχείο καθορίζει τη φωτεινότητα του αντίστοιχου σημείου πάνω στο μόνιτορ του κομπιούτερ με το οποίο είναι συνδεδεμένος ο ανιχνευτής CCD. Έτσι η φωτογραφημένη εικόνα ανασυντίθεται σημείο προς σημείο στην οθόνη.

Τα πλεονεκτήματα του CCD σε σχέση με τις φωτογραφικές πλάκες είναι τα εξής:

Α) Μεγαλύτερη ευαισθησία. Καταφέρνουν να «συλλαμβάνουν» σχεδόν το 60% των φωτονίων που πέφτουν πάνω τους, έναντι μόνο της ικανότητας του 5% των φωτογραφικών πλακών, άρα απαιτείται λιγότερος χρόνος για την πόζα.

Β) Δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας των φωτογραφιών.

 

Οι οπτικές ίνες είναι γυάλινες ή πλαστικές ίνες που μεταφέρουν το φως κατά το μήκος τους.

Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται ευρέως στις επικοινωνίες γιατί επιτρέπουν την ταχύτατη μετάδοση δεδομένων σε μεγαλύτερες αποστάσεις και σε υψηλότερου εύρους ζώνες, σε σχέση με άλλες μορφές επικοινωνίας.

Οι ίνες χρησιμοποιούνται επίσης για φωτισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εικόνων, επιτρέποντας έτσι την προβολή σε στενούς χώρους.

 


is | Topic: Uncategorized | Tags:

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βραβεία Νόμπελ 2009”