Συνεντευξη με τα χρωματα [ιβ΄]: ιδιότητες ψυχρων – θερμων χρωματων
Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.
Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.
Συνέντευξη με τα χρώματα
[ιβʹ]
Ποιες οι ιδιότητες των ψυχρών και ποιες των θερμών χρωμάτων;
– Μάλιστα! Ξαναπαίρνω τον λόγο για να σου εξηγήσω άνθρωπε σε τι διαφέρουν τα ψυχρά από τα θερμά χρώματα και γιατί αποκαλούνται έτσι.
Κατ’ αρχάς να σου τονίσω βάση όσων ειπώθηκαν προηγουμένως, ποια είναι τα μεν και πια τα δε.
Από τα χρώματα που περιέχω, εγώ ο χρωματικός κύκλος (στην πραγματικότητα, όπως θα δεις στην συνέχεια της συνέντευξης, περιέχω όλα τα χρώματα) όσα βρίσκονται από την μια μεριά της διακεκομμένης γραμμής, στην περιοχή που κυριαρχεί το μπλε χρώμα, είναι τα αποκαλούμενα ψυχρά χρώματα, ήτοι τα μπλε, πράσινο, η ψυχρή υπόσταση του κίτρινου και η ψυχρή μορφή του μωβ χρώματος.
Όσα πάλι βρίσκονται από την άλλη πλευρά, εκεί που επικρατεί το κόκκινο, ήτοι τα κόκκινο, πορτοκαλί, η θερμή υπόσταση του κίτρινου και η θερμή μορφή του μωβ, είναι τα θερμά.
Γιατί τα αποκαλούμε θερμά και ψυχρά; Γιατί τα θερμά, με αρχηγό τους το κόκκινο, βρίσκονται στην πλευρά του ορατού φάσματος που συνορεύει με την υπέρυθρη ακτινοβολία, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η θερμότητα, στοιχείο που μεταδίδει στους ορατούς γείτονές της, τα κοκκινωπά χρώματα, τα χρώματα που ενέχουν μέσα τους κόκκινα στοιχεία.
– Περίπου στην μέση του ορατού φάσματος βρίσκομαι εγώ, το κίτρινο, στην κατακίτρινη μορφή μου, έχοντας από την μια πλευρά μου, αυτήν που πρόσκειται προς την υπέρυθρη ακτινοβολία, τα θερμά χρώματα και από την άλλη τα ψυχρά…. Ωω! Με συγχωρείς κύκλε, σε διέκοψα! Συνέχισε, παρακαλώ!
– Όπως λοιπόν μας είπε το κίτρινο, από την άλλη πλευρά, τα χρώματα που πρόσκεινται προς τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, είναι τα ψυχρά.
Τα ψυχρά χρώματα προκαλούν την αίσθηση της ψυχρότητας και την ψευδαίσθηση της σμίκρυνσης ή απομάκρυνσης, έχουν μικρά μήκη κύματος με πυκνότερη συχνότητα, επομένως και μεγαλύτερη ισχύ.
Σε αντίθεση, τα θερμά χρώματα προκαλούν την εντύπωση της θερμότητας, την ψευδαίσθηση της επέκτασης και προβολής, κάνοντας μια επιφάνεια που καλύπτεται από θερμά χρώματα να δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερη και πιο κοντινή απ’ ότι στην πραγματικότητα. Σαφώς και έχει μεγαλύτερα μήκη κύματος με αραιότερη πυκνότητα και φυσικά χαμηλότερη ισχύ από αυτήν των ψυχρών χρωμάτων.
Εάν παραθέσουμε πλάι – πλάι δυο επιφάνειες όπου η μια καλύπτεται από ψυχρό χρώμα, ας πούμε μπλε, και η διπλανή της είναι καλυμμένη με θερμό χρώμα, το κόκκινο π.χ. μας δίδεται η εντύπωση πως η ψυχρή μπλε επιφάνεια υποχωρεί, ενώ η θερμή κόκκινη προβάλλεται.
admin is | Topic: Κίτρινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιβ΄]: ιδιότητες ψυχρων – θερμων χρωματων”