xromata.com


Οι αποχρωσεις των ουρων

 

Το χρώμα των ούρων

Οι αποχρώσεις των ούρων

 

 

 

Έχουμε ήδη αναρτήσει ένα άρθρο με το ερώτημα «γιατί τα ούρα έχουν κίτρινο χρώμα;» και κλείσαμε εκείνο το άρθρο λέγοντας πως ‘δεν τελειώσαμε εδώ με τα ούρα και το χρώμα τους. Θα επανέλθουμε’. Επανερχόμαστε λοιπόν.

Τα χρώματα συμβάλλουν πολύ, ποικιλοτρόπως, στην πληροφόρηση μας για την κατάσταση του οργανισμού μας και της υγείας μας.

Ένας τρόπος που μας ενημερώνουν για την υγιεινή μας είναι με τις αποχρώσεις των ούρων μας.

Τα ούρα έχουν μια ποικιλία αποχρώσεων. Συνήθως οι χροιές αυτές ποικίλουν από το βαθύ κεχριμπαρί ή μελί χρώμα έως το ανοιχτό ξανθό χρώμα των σταχυών, με μεγάλη ποικιλία ενδιάμεσων χρυσαφιών αποχρώσεων.

 

 

Αυτές, και άλλες ποικίλες χροιές των ούρων μας ‘μιλάν’ για την κατάσταση του σώματός μας.

Ορίστε ένας κατάλογος με τα χρώματα των ούρων και τι αυτά υποδεικνύουν:

 

 

Άχρωμα, διαφανή: Πίνετε πάρα πολύ νερό. Μήπως θα ’πρεπε να το κόψετε λίγο;

Απαλό κίτρινο του ανοιχτόχρωμου σταχυού:

Διαφανές κίτρινο: είστε υγιής και καλά ενυδατωμένος.

Σκούρο κίτρινο: Κανονικός, αλλά πιείτε λίγο νεράκι παραπάνω.

Μελί, σαν το χρώμα του κεχριμπαριού: Το σώμα σας δεν είναι καλά ενυδατωμένο. Πιείτε λίγο νερό, τώρα.

 

 

Το χρώμα του σιροπιού, μελαχρινής μπίρας: Μπορεί να έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας, ή σοβαρή αφυδάτωση. Πιείτε νερό και δείτε τον γιατρό σας αν εξακολουθούν τα ούρα σας να έχουν το ίδιο χρώμα.

Ροζ ή κοκκινωπό χρώμα: Φάγατε μήπως παντζάρια ή μύρτιλα προσφάτως; Εάν όχι, μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα σας. Αυτό, μπορεί να μην είναι τίποτε, αλλά μπορεί να είναι και ένδειξη προβλήματος των νεφρών, όγκου, ουροποιητικών λοιμώξεων, προβλήματα του προστάτη ή κάτι άλλο. Μπορεί επίσης να πρόκειται για δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 

 

Πορτοκαλί: Μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό. Ή μπορεί νε έχετε πρόβλημα με τους χοληδόχους πόρους στο συκώτι ή την χολή σας. Μπορεί να έχει προκληθεί και από βαφή τροφίμων. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μπλε ή πράσινο: Εντάξει, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει μια σπάνια γενετική ασθένεια που μπορεί να μετατρέψει το χρώμα των ούρων σας σε πράσινο ή μπλε. Επίσης, ορισμένα βακτήρια μπορεί να έχουν μολύνει την ουροποιητική σας οδό. Αλλά το πιθανότερο είναι να προέρχεται το χρώμα από χρωστική βαφή σε κάτι που φάγατε, ή από κάποιο φάρμακο. Δεν θα πεθάνετε από αυτό, αλλά επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν το χρώμα επιμένει.

Μωβ: δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Κίτρινα αφρίζοντα ούρα: Ένα ακίνδυνο ‘υδραυλικό’ φαινόμενο, εάν είναι περιστασιακό. Ίσως όμως να δείχνει περίσσεια πρωτεΐνη στο διαιτολόγιό σας ή πρόβλημα στα νεφρά. Δείτε τον γιατρό σας εάν το άφρισμα αυτό συμβαίνει συνεχώς.

 

 

Αυτά, ως προς τα χρώματα των ούρων και τί υποδεικνύουν. Για το πώς και γιατί τα φυσιολογικά ούρα έχουν κίτρινο χρώμα, το αναλύσαμε, όπως είπαμε, σε προηγούμενο άρθρο. Εντάξει, το καταλάβαμε! Μένει όμως το μεγάλο ερώτημα «Γιατί η φύση φρόντισε ώστε τα ούρα να έχουν κίτρινο χρώμα;» Υπάρχει απάντηση; Ίσως! Ίσως απαντηθεί το ερώτημά με τους χρωματικούς εξωλογισμούς μας. Οπότε, προβλέπω ότι μάλλον θα επανέλθουμε.

 


is | Topic: ίαση, Κίτρινο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι αποχρωσεις των ουρων”